Üzleti tippek

Újraindult a Lánchíd Faktoring Program

A mikro- és kisvállalkozások részére 3 százalékos állami kamattámogatással, módosított támogatási feltételekkel és szükség esetén hitelgaranciával a gazdasági tárca újraindítja a Lánchíd Faktoring Programot.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint a támogatást a 2006. május 15. után kötött szerződésekre lehet igénybe venni. A GKM a Lánchíd Faktoring Program keretében évi 3 százalékpont mértékű, egy vállalkozás esetében, a támogatási szerződés futamideje alatt maximum 5 millió forint összegű kamattámogatást nyújt. A újraindított Lánchíd Faktoring Programban a szabályok rugalmasabbá tételével, a Hitelgarancia Zrt. bekapcsolásával és a közreműködő faktorcégek körének a közeljövőben bekövetkező bővítésével kívánják a terméket sikeressé tenni a vállalkozók körében.


A vállalkozások költségeinek csökkentése érdekében a minisztérium 3 százalékos kamattámogatást biztosít a programban részt vevő mikro- és kisvállalkozások részére. A 2006. május 15-én újrainduló programban összesen 27 faktortevékenységgel foglalkozó cég vesz részt. A GKM hamarosan közzéteszi a programban jelenleg részt nem vevő faktorcégek számára a csatlakozáshoz szükséges feltételeket.

A programot 2003 szeptemberében a GKM azzal a céllal indította el, hogy a mikro- és kisvállalkozások széles körében elterjessze a faktorálást, mint a likviditásfinanszírozás fejlett gazdaságokban sikeres eszközét. A faktorálás keretében a finanszírozó szervezet megvásárolja és beszedi egy vele szerződő vállalkozás rövid lejáratú, halasztott fizetési határidejű, le nem járt követeléseit. A korábbi program egy átmeneti felfutás után úgy tűnt, hogy nem tudta kellő mértékben növelni a faktorálásba bevont vállalkozások számát. A támogatási források szűkössége miatt ezért a GKM tavaly a felfüggesztése mellett döntött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik