Üzleti tippek

Az USA nyomást gyakorolt a sajtóra

Az Európai Parlament (EP) eseti bizottságának jelentéstevője csütörtökön azt közölte, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt újságírókra annak érdekében, hogy ne nevezzenek meg egyes európai országokat a titkos CIA-börtönökről szóló írásaikban.

Az olasz Claudio Fava, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lehetséges európai titkos börtönei ügyében vizsgálódó EP-bizottság jelentéstevője nem nevezte meg az érintett újságírókat.

“Úgy véljük, hogy a rendelkezésünkre álló részletes bizonyíték arról, hogy a Fehér Ház nyomást gyakorolt újságírókra, hogy ne nevezzenek meg egyes európai országokat, nagyon fontos a munkánk szempontjából” – szögezte le Claudio Fava.

A képviselő sajtótájékoztatóján nem közölte, miért gondolja, hogy a Fehér Ház nyomást gyakorolt újságírókra, és a részletekre sem tért ki.

A The Washington Post tavaly novemberben azt írta, hogy a CIA titkos börtönöket működtet Kelet-Európában, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat feltételezett tagjait tartják fogva. A Human Right Watch emberjogi szervezet később a CIA-gépek légtérhasználati adataiból következtetve Lengyelországot és Romániát nevezte meg ezen börtönök lehetséges befogadóiként. Mindkét ország tagadta ezt az állítást.

Az európai parlamenti küldöttség, amely pénteken fejezi be kéthetes washingtoni látogatását, arra is panaszkodott, hogy “falba ütközött”, amikor amerikai illetékesektől próbáltak meg tájékozódni a titkos CIA-járatokról. Carlos Coelho, a küldöttség vezetője képviselők sajnálatát fejezte ki, amiért a kongresszusnak csak négy tagja fogadta el a velük való találkozóra szóló meghívást.

Fava elmondta: a washingtoni külügyminisztérium illetékesei, akikkel csütörtökön találkoztak, sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták a titkos európai börtönökre vonatkozó értesüléseket. “Néha egy ‘No comment’ is érdekes információ lehet” – tette hozzá a képviselő.

John Bellinger, Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jogi tanácsadója sajtótájékoztatóján tagadta, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakorolt volna egyes kelet-európai országokra, hogy ne működjenek együtt a tényfeltárókkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik