Üzleti tippek

40%-os árbevétel-növekedés a Greptonnál

2006. május 10., Budapest – A Grepton Informatikai Rt. 2,7 milliárd forintra, azaz közel 40%-kal növelte árbevételét 2005-ben, az előző évhez képest. A cég vezetői sajtótájékoztatón számoltak be tavalyi eredményeikről.

Biztonságtechnikai divíziójának további erősítése és a folyamatban lévő struktúraváltás teljes kialakítása áll a Grepton 2006-os terveinek fókuszában. A tavalyi évet sikeresnek ítélte Juhász István, a Grepton vezérigazgatója, aki elmondta: „Szakmai hírnevünket megőrizve, terveinknek és várakozásainknak megfelelően sikerült új piaci szereplők felé nyitnunk, modellváltásunkkal pedig javítottunk hatékonyságunkon és versenyképességünkön mind a projekt, mind az üzemeltetési területen”.

A Grepton 2005-ös árbevétele elérte a 2,7 milliárd forintot, amely egyrészt szolgáltatásokból (1,5 milliárd forint), másrészt termékértékesítésből (1,2 milliárd forint), ezen belül is főleg szoftvereladásból – Microsoft 70%, Oracle 23%, Symantec 3%, NetIQ 2%, egyéb termékek 2% – származott. A cég árbevételét közel 40%-kal növelte az előző évhez képest, szolgáltatási volumene pedig 23%-kal emelkedett 2005-re. A vállalat 2006-os terve – a piac jelenlegi helyzetét figyelembe véve – a 2,7 milliárdos árbevétel szinten tartása.

A hagyományos fejlesztési és üzemeltetési projektek mellett a Grepton olyan integrációs feladatokat is ellátott az elmúlt évben, amelyeket több esetben fővállalkozóként koordinált (pl. Single Sign-On termékbevezetés a BAT-nál, Oracle-lel közös helpdesk bevezetés az Országgyűlési Hivatalnál). A vállalat jelentős projektjei között szerepelt a CIB Lízing Reform projektje (viszonteladói hálózatát támogató rendszer tervezése és fejlesztése); PKI (nyilvános kulcsú titkosító technológia) bevezetése az MNB-nél; valamint az EMIR (Egységes Monitoring Információs Rendszer) rendszer üzemeltetése mellett a TIR (Tervezést támogató Információs Rendszer) rendszerszerver üzemeltetése és támogatása az Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál.

A Grepton már az év elején elkezdte idei legjelentősebb beruházását, amely a biztonságtechnikai (security) üzletág bővítése lesz. A Kopint-Datorg szárnyai alatt kifejlesztett MultiSigno elektronikus aláíró és ellenőrző alkalmazás – a két cég között létrejött szerződés értelmében – 2006 áprilisától a Grepton tulajdonába került. A vállalat eddig is élen járt az informatikai rendszerek és hálózatok biztonságosabbá tételében, és security üzletága révén évek óta jelen van a vírusirtók, tűzfalak és egyéb, az informatikai biztonsággal összefüggő szoftvereszközök hazai piacán.

2006 elején a Kopint-Datorg zártkörű pályázatot hirdetett a piacon már jelentős sikereket elért MultiSigno megoldás megvételére. A többfordulós tárgyalások nyertese a Grepton lett. A cég a termékkel együtt a MultiSigno-t fejlesztő és értékesítő 5 fős csapatot is átvette, ezáltal az elektronikus aláíró alkalmazások piacának egyik meghatározó szereplőjévé vált. (A felek a szerződés további részleteit nem kívánják nyilvánosságra hozni.)

Juhász István elmondta, hogy az innováció és szemléletváltás jegyében a Grepton a MultiSigno-val egyrészt termékportfolióját, másrészt meglévő ügyfélkörét kívánja bővíteni, a MultiSigno közigazgatási szférában szerzett tapasztalatai és referenciái által. Sükösd Balázs, a MultiSigno divízióvezetője hozzátette: „A Grepton biztos anyagi hátteret, magas szintű szakmai támogatást, valamint széleskörű piaci beágyazódási lehetőséget jelent a MultiSigno számára.”

A Grepton tervei szerint beépíti a MultiSigno-t saját termékeibe (pl. az Archiware dokumentumkezelő és archiváló rendszerbe) is. A cég az elektronikus aláíró és ellenőrző rendszerrel a biztonságtechnikai divízió és a hozzá tartozó projektek tavalyi árbevételének megduplázását várja.

A Greptonon belüli struktúraváltás folyamatos: a piac növekvő igényeinek kielégítésére változtatott fejlesztési módszertanán, és egyre több helyen kíván saját fejlesztésű termékeivel (pl. ITMap, Archiware, MultiSigno) megjelenni. A tervek között szerepel az Oracle termékek arányának növelése a licenc értékesítés területén, valamint az egyedi fejlesztések folytatása Java alapokon is. A Grepton piaci pozícióját a nagyobb tenderek során fővállalkozóként szeretné erősíteni, saját fejlesztéseivel pedig a banki, illetve az államigazgatási és közigazgatási területeken való részvételét fokozni. 2006-os struktúraváltása ezen stratégiai pontok megvalósításán alapul.


###


GREPTON Informatikai Rt. (www.grepton.hu):
A Grepton Rt. az 1977-ben alapított Protomix Rt. szoftver üzletágának önállósulásával jött létre 2001. márciusában. A Grepton professzionális IT szolgáltatásokkal foglalkozik, három stratégiai területen: 1. az üzleti igényeket kiszolgáló rendszerek fejlesztése és bevezetése; 2. az ehhez szükséges termékek, eszközök (licencek, hardverek) beszerzése; 3. ezen rendszerek és megoldások üzemeltetése, támogatása.
A cég minőség iránti elkötelezettségét bizonyítja az ISO 9001:2000 szerint tanúsított minőségirányítási rendszere, a négyszeres Microsoft Gold Certified Partneri cím – Internetalapú Üzleti Megoldások (Custom Development Solutions), a Speciális Infrastruktúra Megoldások (Advanced Infrastructure Solutions), az Infomunkás Termelékenységgel Kapcsolatos Megoldások (Information Worker Productivity Solutions) és az Integrált Elektronikus Kereskedelmi Megoldások (Integrated E-Business Solutions) kategóriákban. Emellett Oracle Certified Partner, Symantec Enterprise Solutions Partner, HP Preferred Partner, Veritas Sales Partner, Fenestrae Value Added Reseller, CheckPoint Bronze Partner, RSA Select Partner, MCafee Partner címmel és “NATO Beszállításra Alkalmas” határozattal rendelkeznek. A Közbeszerzések Tanácsa a Grepton Rt.-t 2006. január 4-től „Számítógép és azzal kapcsolatos szolgáltatások” besorolásban bejegyezte a minősített ajánlattevők hivatalos jegyzékébe.
A Grepton Rt. 2005-ös árbevétele 2,7 milliárd forint volt.


További információkkal szolgál: Sükösd Balázs, a Grepton Rt. divízióvezetője,
a bsukosd@grepton.hu e-mail címen, vagy a 204-7730-as telefonszámon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik