Üzleti tippek

Baráth: Magyarország Európába tart

Magyarország aktív Európa-politikát folytat a jövőben is – hangoztatta Baráth Etele EU-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen Magyarország kétéves uniós tagságát értékelte.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak szeptemberig kell elkészítenie a konvergenciaprogramot, amelyben lényeges döntéseket kell rögzíteni az euróövezethez való csatlakozás érdekében. Az ország fejlesztésorientált magatartással szorosan együttműködik az EU-val, és folytatja a decentralizációs folyamatot.

Baráth Etele úgy értékelte, hogy az uniós csatlakozás Magyarország európaiságának teljes mértékű elismerése. A miniszter szólt arról, hogy a 2007–2013 közötti évekre szóló pénzügyi perspektívában az uniós támogatás mértéke eléri a 85 százalékot is a nagyobb fejlesztésekben, ez kedvezően hat az államháztartás folyamataira.


50 ezer munkahely jött létre

A miniszter kitért arra, hogy a 2004-2006-os évekre szóló első Nemzeti Fejlesztési Terv végrehajtása mintegy 50 ezer munkahelyet teremtett, illetve 126 ezer stabilitásához járult hozzá. Baráth Etele elmondta, hogy Magyarország küzd azért, hogy az európai piacok teljes egészében liberalizáltak legyenek. Utalt arra, hogy 2006. május 1-jével megnyitotta munkaerőpiacát Finnország, Portugália, Spanyolország. Könnyítéseket vezet be Dánia, Belgium, Franciaország, Görögország és Hollandia. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, hogy Magyarország a viszonosság elvét alkalmazza a munkaerőpiacot megnyitó országok esetében.

A miniszter úgy értékelte, hogy az uniós tagság pozitív hatást gyakorolt a gazdaságra. Kiemelte: az EU-15-ökkel folytatott kereskedelemben pozitív kereskedelmi egyenlege 2004-ről 2005-re 70 százalékkal nőtt. Ebben az időszakban az új tagállamokba irányuló magyar export 40 százalékkal bővült.

Az NFT folytatódik

Baráth Etele elmondta, hogy az I. Nemzeti Fejlesztési Terv pályázati szakasza várhatóan május végén, június elején lezárul, és a folyamatos pályáztatás érdekében ott lehet többletvállalási lehetőséget adni, amely területek támogatása folytatódik a 2007-ben induló II. Nemzeti Fejlesztési Tervben.

A Nemzeti Fejlesztési Hivatal adatai szerint 2004-2006. között 33.090 pályázatot nyújtottak be az I. Nemzeti Fejlesztési Terv kiírásaira. A 2004-2006. között rendelkezésre álló 684 milliárd forintos pályázati keret 96 százalékát már lekötötték a megítélt támogatásokkal, a keret 81 százalékának felhasználására már megkötött szerződéssel rendelkeznek.

A miniszter elmondta, hogy az I. Nemzeti Fejlesztési Terv forrásainak felhasználását a hatóságoknak 2008-ig kell irányítaniuk. A 2007-től jelentősen megnövekedő EU-fejlesztési források felhasználására is létre kell hozni az irányító hatóságokat, de addig, amíg az új kormányzati struktúra létre nem jön, nem lehet tudni, hol lesz ebben a helyük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik