Üzleti tippek

A T-Online-é lett az iWiW

Eladták a legnagyobb magyar internetes közösségi szolgáltatást, az iWIW-et. A T-Online és az iWiW illetékesei első körben, pénteken kora délután nem erősítették meg a hírt, késő délután sajtóközleményben hozták nyilvánosságra a közel 4 millió euró értékű adásvétel részleteit.

A Magyar Telekom tulajdonában lévő T-Online egy ideje már támogatta a legnagyobb közösségi hálót létrehozó iWiW fejlesztőket. Az Index.hu péntek délutáni információja szerint úgy tűnt, hogy a német tulajdonosi háttérrel rendelkező vállalat az iWiW Kft. tulajdonjogát is megszerezte. Az iWiW független kezdeményezésként 2002-ben indította el szolgáltatását.

A T-Online illetékesei péntek délután a FigyelőNet kérdésére nem erősítették meg az iWiW felvásárlásának hírét. Szintén nem kívánt nyilatkozni lapunknak Cseh Gábor, az iWiW Kft. ügyvezető igazgatója. A FigyelőNetnek nyilatkozó, magát megnevezni nem kívánó illetékes ugyanakkor elismerte: a kérdés eldőlt, a felek megegyeztek, a hivatalos kommunikáció a nagyon közeli jövőben várható, akár már péntek kora este.


Cikkünk megjelenése után nem sokkal a T-Online képviselői elszánták magukat, és sajtóközleményben hivatalosan is megerősítették az ügyletet. E szerint az iWiW ára megközelítette a 4 millió eurót, azaz körülbelül egymilliárd forintot.


Az iWiW Kft.-t két magánszemély – Szabó Márton és Várady Zsolt -, valamint közvetlen irányítást biztosító befolyással a Virgo Systems Informatikai Kft. tulajdonolta. Ez utóbbi kft. mögött többek között Petrovics Péter áll.


A WiW-ként (Who is Who) indult webes közösségi szolgáltatás novemberi megújulása óta óriási látogatószám növekedést ért el. Az azóta nemzetközivé varázsolt weboldal napi látogatottsága elérte a 400 ezer egyedi (unique user) látogatót, illetve az oldalletöltési szám meghaladja a napi 24 milliót.

A korábban egyedülálló kapcsolati hálónak néhány hete komoly vetélytársa is megjelent MyVIP névvel, tehát az iWiW már egyáltalán nem egyedülálló szolgáltatás a hazai kínálatban. Az iWiW lassúsága és működési rendellenességei miatt az utóbbi időben számos felhasználó szüntette meg regisztrációját. Az oldalon ugyanakkor megjelentek a kereskedelmi hirdetések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik