Üzleti tippek

Teremts magadnak munkahelyet!

Az álláskeresők közül sokan érzik úgy, hogy számukra nem egy adott állás betöltése lenne az ideális munkahely, hanem saját vállalkozás indítása. Ebben segít több támogatási forma.

A lehetőségek

Három vállalkozási formát vehetnek igénybe a pályázók. Létrehozhatnak egyéni vállalkozást, betársulhatnak már működő vállalkozásba tulajdonrész-vásárlással, illetve őstermelői vállalkozásba is foghatnak. Utóbbi a legkevésbé népszerű vállalkozási forma, Szabolcsban tavaly a társas vállalkozás volt a leggyakoribb a pályázatokban. A vállalkozások profilját általában nem köti meg a pályázatot kiíró, noha Szabolcsban például kocsmával nem lehet pályázni, a munkaügyi központ szerint van elég kocsma a megyében.

Az állást sikertelenül kereső személy, de a munkaügyi kirendeltségekben a konzultációk során az ügyintéző is juthat arra az álláspontra, hogy az álláskereső egy vállalkozás keretei között találná meg számításait. Az Európai Uniós Humán Erőforrás Operációs Program (HEFOP), a megyei munkaügyi központok és a civil szféra nyújthat segítséget vállalkozások indításához.

Támogatás fél évvel tovább

Kétfajta állami segítség közül választhat a leendő vállalkozó. Az egyik a vállalkozóvá válási támogatás, amelyben regisztrált álláskeresők részesülhetnek. Ez a támogatás tulajdonképpen nem biztosít induló tőkét a saját vállalkozás beindításához, hanem az egyénnek biztosít bizonyos havi jövedelmet. Ennek megfelelően a támogatás odaítélésének feltételei kevésbé szigorúak: a vállalkozás terveit kell ismertetni, továbbá be kell mutatni a kiváltott vállalkozói igazolványt. Az üzleti tervet azonban szakmailag nem ellenőrzik, inkább a szándék komolyságát vizsgálják. A komolyságot rontó elemnek nevezte Márk László, a Tolna Megyei Munkaügyi Központ szolgálati osztályának vezetője, ha például valaki az álláskeresési támogatás megszűnése előtti napon érkezik üzleti tervével. A támogatás folyósításának további feltétele a vállalkozási tevékenység fenntartása, ezt a munkaügyi központok szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A fél évig folyósítható támogatáshoz két különböző forrásból juthatnak hozzá az érintettek, az egyik a HEFOP munkaerőpiacon hátrányban lévőket érintő kerete, a másik pedig a munkaügyi kirendeltségek költségvetése. Az előbbi az uniós és hazai pénzekkel összesen a minimálbér akár másfélszeres is lehet, az utóbbi csak az addig folyósított álláskeresési, illetve munkanélküli járulékkal megegyező összeg.

Kiszűrik a komolytalanokat

Az elhatározás, hogy önálló vállalkozásba kezdjen az ember, a sikertelen álláskere-séssel eltöltött hónapokkal erő-södhet, a munkaügyi központoknak ezért súlyt kell helyezniük arra, hogy a kény-szervállalkozásokat kiszűrjék. Az önfog-lalkoztatási támo-gatásra jelentkezők pályázatát, tulaj-donképpen üzleti tervét a központok közgazdasági vég-zettségű, nagy ta-pasztalattal rendel-kező szakemberei bírálják el.

Indulótőke

A másik állami segítség az önfoglalkoztatási támogatás, melynek összege hárommillió forint is lehet, bizonyos alaptőkét is biztosíthat a vállalkozáshoz, így jóval szigorúbbak az odaítélésének feltételei, melyet törvényben is szabályoznak. A pályázati űrlapon egyszerűsített üzleti tervet kell benyújtani, mely nagy vonalakban tartalmazza, hogy a vállalkozás hol és mivel kíván foglalkozni, és milyen anyagi forrásból táplálkozik. A pályázati összeghez csak azok juthatnak hozzá, akik legalább három hónapja regisztrált álláskeresők, rendelkeznek a beruházáshoz szükséges büdzsé legalább húszszázalékos önrészével és fedezettel. Fedezetül tehermentes ingatlan jöhet szóba, lakott ingatlan esetében azonban befogadó nyilatkozatra is szükség van arra az esetre, ha végrehajtásra kerülne sor. A munkaügyi központok bankgaranciát, illetve biztosítói garanciát is elfogadnak, ingatlan esetében a kölcsön százötven, garanciák esetében százhúsz százalékának megfelelő értékben.

Ezeknek a feltételeknek általában kevesen tudnak eleget tenni – mondta el a FigyelőNetnek Járos László, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Munkaügyi Központ szolgálati osztályának vezetője. Könnyíteni azonban a központokban nem tudnak, mivel a feltételeket törvény rögzíti. A kölcsön egyébként kamatmentes, visszafizetésére tizenhárom hónapos moratóriumot kapnak a vállalkozók, majd hatvan hónap áll rendelkezésre a törlesztésre.

Siker vagy kudarc a támogatás?

Az önfoglalkoztatási támogatással kapcsolatban eltérő és vegyes tapasztalatokról számolnak be a szakemberek. Tolna megyében sikeresnek tartják a támogatást; a pályázatok száma évről évre változik. Volt olyan év, hogy húszan, máskor hatvanan jutottak kölcsönhöz. A pályázatra elkülönített költségvetési keret azonban minden alkalommal fedezte a sikeres pályázatok finanszírozásához szükséges összeget, nem kellett azt kibővíteni. Idén huszonnégymillió forintot különítettek el vállalkozások beindítására.

Szabolcsban már kevésbé kedvezőek a tapasztalatok: a megyében 2004-ben összesen huszonkettő pályázat érkezett, melyből tizenhatot tartottak támogatásra érdemesnek. Összehasonlítva az 1997-es adatokkal, amikor még kétszázan jelentkeztek, jelentősen visszaesett az érdeklődés. A pangás miatt az erre a célra elkülönített keretet sem tudták elkölteni, ezért idén a munkaügyi központ az önfoglalkoztatási támogatásokat átmenetileg felfüggesztette. A vállalkozói kedv fellendítésére emelték meg az utóbbi években a pályázható összeget hárommillió forintra, illetve ennek érdekében ma már lakást is elfogadnak fedezetül, a megyében mégsem sikerült újra csábítóvá tenni az önállósodás lehetőségét.

Hasonlóak a tapasztalatok Pest megyében is, ahol az alacsony részvétel miatt nem írnak ki minden évben pályázatot – tájékoztatott Cseppentő László, a Pest Megyei Munkaügyi Központ igazgatóhelyettese. Amikor igen, általában tizenöt-húsz sikeres pályázat született. Abban konszenzus van a szakemberek között, hogy az elindult vállalkozások nagy része eredményesen működik, Szabolcsban mintegy nyolcvanszázalékos sikerről számoltak be. Ez igaz a pénzek visszafizetésére is.

Alapítványok a ringben

A harminckét évnél fiatalabb vállalkozni akarók az Életpálya Alapítványhoz is fordulhatnak. Az alapítvány célja 1993-as megalakulása óta, hogy a vállalkozás iránt érdeklődő tizennyolc-harminckét év közöttieknek segítséget nyújtson, mely az ötletek kidolgozásától a pénzbeli támogatásig terjedhet. Az alapítvány minden évben pénzdíjas pályázatokat ír ki, melyekre üzleti tervvel kell pályázni, majd a terveket szakmai grémium előtt kell megvédeni. A vetélkedő helyezettjei szponzori felajánlásokból és az Életpálya kasszájából pénzdíjakban részesülnek, a területi döntőkön százhuszonöt, az országoson ötszázezer forint a fődíj. 2000 ősze óta visszatérítendő kedvezményes kölcsönre is lehet pályázni, melynek összege legfeljebb egymillió forint. Az Ifjúsági Pénzügyi Támogatási Program keretében elnyerhető kedvezményes hitel törlesztését, legkésőbb hat hónap türelmi idő után kell megkezdeni, törlesztésre harminc hónap áll rendelkezésre. Az alapítvány fennállása óta ezerkétszáz üzleti tervhez nyújtottak segítséget, ezek közül azonban csak az országos döntőn is induló tervek sorsát követik nyomon, mondta el a FigyelőNetnek az Életpálya Alapítvány ügyvezető igazgatója. Darázs Dóra száznegyvennégy üzleti tervről számolt be, melynek nyolcvan-kilencven százalékából cég lett. 2000 óta ötvenhat vállalkozás részesült a kedvezményes hitelből.

A legmagasabb összeghez a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítványon keresztül juthat a vállalkozni készülő. Az alapítvány 1992 óta nyújt hitelt családi mikrovállalkozásoknak, eddig huszonhatezer céget alapítottak, indítottak az európai uniós és állami forrásból finanszírozott támogatásukkal, tájékoztatott Valkó Emőke, az alapítvány kommunikációs tanácsadója. Eddig harmincötmilliárd forint hitelt helyeztek ki. A hitel a mindenkori alapkamattal megegyező, elnyeréséhez ingatlanfedezetre, húsz százalékos önerőre van szükség, továbbá üzleti tervet kell készíteni, melyet a Vállalkozásfejlesztési Alapítvány megyei központjai bírálnak el. A törlesztésre nyolc év áll rendelkezésre, hat hónap türelmi idő után. Valkó Emőkétől megtudtuk, hogy a vállalkozásoknak mindössze egy-két százaléka megy tönkre. A felvehető maximális hitelösszeg 6,35 millió forint. Az üzleti tervek leadási határideje mindkét alapítványnál április vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik