Üzleti tippek

Itthon is „aranyos” az Agárdi Pálinkafőzde – Külföldi sikerek után hazai elismerés

2006. április 24., Agárd – Nagyaranyéremmel díjazták az Agárdi Pálinkafőzde birs, erdei meggy és cigánymeggy pálinkáját a VII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon. Az április 21-23. között, Gyulán megtartott párlatversenye

A bécsi Destillatán a közelmúltban elért sikerei után – itthon is – újra bizonyított az Agárdi Pálinkafőzde: birs, erdei meggy és cigánymeggy pálinkája nagyaranyérmes lett a XIV. Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat Verseny keretében megrendezett VII. Nemzetközi Kisüsti Pálinkafesztiválon. Az április 21-23. között, Gyulán megrendezett pálinkamegméretésen az Agárdi első alkalommal vett részt. A 18 tagú zsűri idén több mint 150 (magyar, horvát és vajdasági) termelő 368 nevezett párlatát értékelte, amelyek közül 3 nagyarany, 3 ezüst- és 2 bronzérem lett az agárdiaké. Ez azt jelenti, hogy Magyarország egyik legfiatalabb és legmodernebb pálinkafőzdéjének mind a nyolc benevezett terméke érmet nyert, továbbá a főzde a szakmai zsűri különdíját is hazavihette.
A gyulai pálinkafesztiválon a zsűri összesen 144 díjat osztott ki, amelyből 35 aranyéremmel – ebből 11 ún. nagyarany került ki –, 38 ezüst- és 71 bronzéremmel lettek gazdagabbak nyertesek.

A legrangosabb hazai pálinkaverseny zsűrije – a kóstolás és a pontozás tekintetében is – a bécsi Destillata versennyel megegyező szabályrendszer alapján értékelte a benevezett pálinkákat. A 20 pontos bírálati rendszer fő szempontjai a következők voltak: az illat és az íz tisztasága, a gyümölcs karaktere, valamint a harmónia. A nevezett párlatok (próbák) a kóstolást megelőzően analitikai vizsgálaton vettek részt. Az aranyéremmel jutalmazott párlatok kategóriánként újrakóstolásra kerültek, így választották ki az ún. nagyaranyérmes termékeket. (A bírák a kóstolás során nem, csupán az eredményhirdetéskor tettek különbséget a kereskedelmi és a bérfőzdék termékei között – vagyis a kereskedelmi forgalomba szánt, illetve a saját fogyasztásra készült párlatok között.)

„Hatalmas változás történt a magyar pálinkapiacon. Ez egyrészt a minőségi pálinkafogyasztás térnyerésének, másrészt az üzleti verseny kiéleződésének, harmadrészt pedig a pálinkafesztiváloknak és az országos megméretéseknek köszönhető. Egy-egy ilyen verseny alkalmával a bírák termékelemző véleményt írnak a párlatok minőségéről, amely nagymértékben segíti a termelők munkáját és jövőbeni terveit” – mondta dr. Panyik Gáborné, versenyigazgató.

A gyulai pálinkaverseny nem az első hazai megméretés volt az Agárdi életében: 2004-ben a VinAgora Nemzetközi Bor- és Pálinkaversenyen (3 arany, 6 ezüst és a legeredményesebb főzdének járó díj), 2005-ben pedig a Hundeszten (4 arany, 4 ezüst, 1 bronz, 2 nagyarany) ért el kiemelkedő sikereket. A főzde termékei Japánban, Luxemburgban és Svájcban egyaránt megtalálhatók, valamint a tervek között szerepel az exportszállítás Litvániába is.

„Termékeinkben igyekszünk a friss gyümölcs üdeségét a maga tisztaságában megőrizni, amelyet az alapanyagok gondos megválasztásával, kíméletes erjesztési és lepárlási technológia alkalmazásával, és teljes szakmai elhivatottságunkkal érünk el. Pálinkáink új íz- és ízlésvilágot hoznak az általában ismert és már szinte megszokott, úgymond nehézkes, technológiai hibáktól nem mindig mentes termékekkel szemben. A gyulai pálinkaversenyen elért eredményeink is azt mutatják, hogy jó úton járunk, ezért ennek jegyében igyekszünk a fogyasztóink számára évről évre a magyar gyümölcs értékeit megmutatni” – nyilatkozta Vértes Tibor főzőmester, az Agárdi Pálinkafőzde egyik alapítója.


###

Agárdi Pálinkafőzde Kft. (www.agardi.hu):
Az Agárdi Pálinkafőzde 2002-ben, teljes egészében zöldmezős beruházásként jött létre. A helyszín kiválasztásában döntő szerepet játszottak a főzdét körülölelő gyümölcsösök, melyek szinte korlátlan forrást biztosítanak a pálinka előállításához. Az Agárdi gyümölcspálinkák a kizárólag a magyar gyümölcsre jellemző egyedi ízvilág jegyeit hordozzák. A Főzde megnyitása óta a kézzel palackozott, sorszámozott pálinkák számottevő népszerűségre tettek szert: „Az év pálinkája” címet, továbbá több arany- és ezüstérmet vitt már el az Agárdi Pálinkafőzde, a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillata-n. Az Agárdi Pálinkafőzde a díjak mellett 2006-ban, harmadik alkalommal is elnyerte a Nemzetgyőztes címet.

További információ:
Agárdi Pálinkafőzde Kft.
Vértes Tibor, főzőmester (tel.: 06/22-579-164; e-mail: fozde@agardi.hu)

Sajtókapcsolat:
B&D ComMedia Kft.
Béres Anikó, ügyvezető igazgató (tel.: 06/1-201-2512; e-mail: aniko.beres@commedia.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik