Üzleti tippek

Kapcsolatépítés: magyar-hongkongi üzleti tanács alakult

Az üzleti tanács (HHIBC) az üzleti szektor privát kezdeményezéseként jött létre, legfontosabb feladatának a magyar és hongkongi, valamint a Hongkong vonzáskörzetét jelentő dél-kínai és dél-ázsiai üzleti kapcsolatok elmélyítését, hatékonyabbá és eredményesebbé tételét tekinti. Katalizátorként kíván szolgálni a magyar - hongkongi üzleti, partneri és együttműködési kapcsolatok kialakulásában.

A hongkongi aláírási ünnepségen Kuthy Antal, az IVSZ elnökségének tagja (az E-Group elnök-vezérigazgatója, a HHIBC elnöke) bejelentette a Magyar-Hong Kong-i Innovatív Üzleti Tanács (Hungarian – Hong Kong Innovative Business Council) megalakulását. A bejelentésben Paul Kan a HHIBC társelnöke, vezető hongkongi üzletember volt partnere, aki a hongkongi Információtechnológiai Ipari Tanács és a Hongkongi Informatikai Szövetség elnöke, valamint a Champions Technology Holdings elnök-vezérigazgatója.

Hazai alapítók: IVSZ, MBSZ

A privát kezdeményezéshez a Magyar Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) és a Magyar Biotechnológiai Szövetség (MBSZ), valamint hongkongi IT és Ipari szövetség csatlakozott alapító szervezetként, további szervezetek, köztük az Ahead–Ázsia Fejlesztési HKT pedig támogatóként vesznek részt.

A HHIBC innovativitása abban rejlik, hogy prioritásként kezeli a nagy hozzáadott értékű iparág innovatív technológiai együttműködéseinek kialakítását. Összeköti a tradicionálisan erős magyar innovációs képességeket, a dinamikusan fejlődő kínai kutatásfejlesztési képességekkel, a technológiai, gyártási, nemzetközi kereskedelmi kapacitással, valamint a dél-kelet ázsiai régió 500-1000 millió embert jelentő, évi 8-10 százalék gazdasági növekedéssel büszkélkedő felvevő piacát.

Ázsiai Szilícium Völgy

A hongkongi megállapodás egyben megnyithatja hazánk számára a Shenzheni központú – „kínai Szilícium Völgyet” azt a high-tech, K+F, gyártási kapacitásokat és a dinamikusan (évi 8-10 százalék) fejlődő piacot, mely egy gazdasági övezetet alkot a speciális jogi és gazdasági státuszú Hong Konggal. Ez a térség az általánosságban magas ázsiai fejlődési mutatóknál is kedvezőbb növekedési rátával büszkélkedik, amiben hasonlít a Magyarország központú közép-európai régió szerepéhez, hisz itt az EU-ban az átlagnál magasabb, 4-5 százalékos gazdasági növekedési mutatókat produkálunk.

A kezdeményezés fontos célkitűzése, hogy a hongkongi tőkekoncentrációt kihasználva ösztönözze a befektetéseket Magyarországon és vonzáskörzetében. További cél, hogy a nemzetközi versenybe egyre nagyobb számban bekapcsolódó ázsiai technológiai és szolgáltató vállalatok európai logisztikai-szolgáltató bázisai Magyarországra koncentrálódjanak, amivel a nagy hozzáadott értékű iparági know-how megteremtése válna lehetővé. Ez az együttműködési platform kiemelkedő lehetőséget teremthet a magyar kkv szektor számára a szolgáltatási és K+F együttműködések létrehozásához.

Innovációval a tőkéért

A kezdeményezés a magyar kkv szektor versenyképes és innovációs kapacitással, termékekkel rendelkező szereplőit kívánja helyzetbe hozni a Dél-ázsiai régióban, kiemelten Hongkongban és vonzáskörzetében. Lehetőséget nyújt olyan partneri, K+F és üzleti kapcsolatok kialakítására a kínai vállalatokkal, kutatási szervezetekkel és tőkecsoportokkal, melyekbe a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), a Magyar Tudományos Akadémia, és egyéb egyetemi szervezetek, illetve a kapcsolódó világszínvonalú kutatási-fejlesztési programok résztvevői is bevonhatók.

A HHIBC a mindenkori kormányzat felelős szervezeteivel működik együtt annak érdekében, hogy e kiemelt régiók, ezen belül a Hongkong központú régió és Magyarország üzleti kapcsolatai sikeresebbé váljanak és az állami gazdaságpolitikai lépések a leghatékonyabban, támogassák a magyar és hongkongi, dél-kelet ázsiai vállalatok sikeres üzleti együttműködését, melyek kézzelfogható gazdasági hasznot eredményeznek Magyarországnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik