Üzleti tippek

Állami szerepcsökkenésre van szükség a gazdaságban

Meg kell változtatni az állam kulturális attitűdjét, valamint átlátható, számonkérhető államapparátusra van szükség, közölte Kóka János szerdán a Magyar Külgazdasági Szövetség székházában tartott előadásán.

A közszféra lemaradt a gazdasághoz képest. Az állam szervezettsége kulturális kérdés, ezért hatékonyságvezérelt kultúra szükséges. Jelenleg a pazarlás, a lopás, a mutyi és a hálapénz korszakát éljük. Az egykulcsos adóval, melyet az összes környező ország már korábban bevezetett, egyszerűbbé és vonzóbbá lehetne tenni a hazai viszonyokat. Az állami szféra nadrágszíjának összehúzásával és a már említett problémák felszámolásával mintegy 600 milliárd forint válna átláthatóvá, tette hozzá Kóka.

Munkaórák milliói vesznek el

Jelenleg a vállalkozások munkaórák millióit fordítják adócsalás elkövetésére, s az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban szintén hasonló mennyiségű munkaórát áldoznak ennek felderítésére. Az állam feladata garantálni a gazdaság biztonságát, a politika feladata a megfelelő gazdasági környezet megteremtése.

A multik kétszeresen teremtenek munkahelyeket

Az ország gazdaságának innováció-, képesség-, tudás-, export- és beruházásvezéreltnek kell lennie. A miniszter aláhúzta az állam szükségesen betöltendő kisebbségi szerepét a gazdasági életben. Az állam feladata a beszállítói programok kamattámogatásának bevezetése, a külföldi befektetők támogatása, akik a hozzáadott érték nagy részét magyar kis- és középvállalatoktól (kkv) rendelik meg. Minden multinacionális cég által teremtett egy munkahely további egy kkv-munkahelyet hoz létre, fűzte hozzá a miniszter.

A gazdasági helyzet javulásához szükséges a körbetartozások megszűntetése, a bürokrácia, a pályázatok elbírálási, valamint folyósítási idejének csökkentése. 2007. január 1-jétől a miniszter már e-pályázást, egyablakos ügyintézést, a pályázó mindössze egyszeri látogatásigényét ígéri.

Az állami magatartásban nincs szolgáltatási szint, jelentette ki Kóka. Majd kifejtette, hogy szükség lenne egy gazdasági bíróság felállítására, hiszen a polgári peres eljárásokba nem illeszkedik a gazdaság, a jelenlegi jogállami kereteken belül problémás a gazdasági jogérvényesítés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik