Üzleti tippek

Égi jelek

A februárban indult műholdas Digi Tv-nek nem célja, hogy a kábelszolgáltatók pozícióira törjön – állítja Sárai Endre, az új szolgáltatást Magyarországon elindító Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft. (EMKTV) ügyvezető igazgatója.

Sárai Endre

Első munkahelyén a Gelka antennaüzemében már egyből a bimbózó kábeles szakmába csöppent, mint művezető, majd később egészen az üzemigazgatói szintig jutott. A rendszerváltás után magánútra lépett, és az 54 ezer háztartásban kábeltelevíziós szolgáltatást nyújtó Észak-pesti Antenna Kft. ügyvezető-tulajdonosa lett. 2000-ben ez a cég, és másik öt kisebb kábeltelevízió egyesülésével jött létre az EMKTV Kft., amelynek többségi tulajdonosa Teszári Zoltán nagyváradi vállalkozó lett.

– A konkurens kábeltársaságok gyakorlatilag minden lehetséges fórumon tiltakoztak a Digi Tv indulása ellen. Számított arra, hogy ilyen fogadtatásban lesz része műholdas szolgáltatásuknak?
– Sejtettem, hogy nem fognak ennek örülni, de ilyen mértékű ijedtségre nem számítottam. Mindenesetre nekünk ez nagyon jó ingyenrekám volt.
– Mennyire volt szándékos, hogy eleinte szinte alig kommunikáltak az induló szolgáltatásról? Sokáig csak szóbeszédeket és találgatásokat lehetett hallani.
– Volt persze ebben tudatosság is, ezzel sikerült a lakosság érdeklődését felkelteni. A kábeles cégek reakcióiban viszont biztosan szerepet játszott, hogy elmaradtak azok a tájékoztatások, amit egy piacra lépő szolgáltatásnál ilyenkor meg szoktak tenni. Ezt utólag korrigáltuk, néhány hete találkozót szerveztünk a szakma képviselőivel, és úgy érzem, hogy sikerült is élét venni a dolognak. Mostanra talán megértették, hogy nem a kábelesek ellen vagyunk, hiszen a Digi Tv nem tud a kábeles szolgáltatásokkal teljes mértékben versenyre kelni.
– Árban biztosan versenyképes.
– Árban igen, viszont internet- és telefonszolgáltatást egyelőre ezzel a rendszerrel nem tudunk nyújtani. Továbbá jelenleg egy vevőhelyhez csak egyetlen televízió csatlakoztatható.
– Kik jelentik a Digi Tv fő célcsoportját?
– Magyarországon van nagyjából 3,6 millió háztartás, ezekből 2,2 millióban van kábeltévé, a maradék 1,4 millió azonban jelenleg „fehér folt”. Nagy részük technikai okokból valószínűleg nem is lesz bekábelezve, ők jelentik számunkra a fő célcsoportot. Ennek a rendszernek a kiépítése olcsóbb, mint bekábelezni ezeket a háztartásokat.
– Van már arról adat, hogy az új előfizetők milyen arányban jelentkeznek ezekből a „fehér foltokból”, és mekkora a Digi Tv-ért a kábelszolgáltatást lemondók aránya?
– Február 21-e óta rendelkezünk a Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélyével, azóta kötünk előfizetői szerződéseket, pontos számokat így még nem tudok mondani. Az mindenesetre látszik, hogy a kevésbé bekábelezett vidéki területekről van több előfizetőnk. A jelenlegi kábeles előfizetők átcsábítására azért sem érdemes építenünk, mert az EMKTV maga is kábelszolgáltató, így a saját üzletünknek is árthatnánk.
– Mennyi előfizetőre számítanak?
– Ebben az évben 70 ezer előfizetőre, és úgy tűnik, időarányosan eléggé jól állunk.
– Internetes fórumokon többen panaszkodtak a hetekig elhúzódó beszerelési időre.
– A rengeteg igénylés miatt sajnos ez így van. A váratlanul nagy érdeklődés miatt vissza is fogtuk reklámköltésünket. De már 64 szerződéses partnerünk van országszerte, és folyamatban van az oktatásuk is.

Romániából jöttek

A Digi Tv 2005 elején indította el szolgáltatását Romániában. „Jelenleg egy év és négy hónap után 200 ezer előfizetőjük van” – mondja Gáspárik Attila, a romániai ORTT, azaz a CNA elnökhelyettese. A tavalyi év egyébként meglehetősen eseménydús volt a román piacon, ugyanis nem sokkal a Digi Tv után a Maxx, majd a UPC résztulajdonában álló FocusSat is hasonló, műholdas szolgáltatást indított, hamarosan pedig az izraeli befektetők tulajdonában lévő DTH is megkezdi a működését. Jelenleg a versenytársaknak együttvéve sincs annyi előfizetőjük, mint az alapszolgáltatását – ott nyolc dollár körüli lejnek megfelelő összegért – kínáló Diginek. Gáspárik Attila véleménye szerint a szolgáltatók kiélezett versenyén a nézők eddig csak nyertek.

– Az ORTT szerint hiába kerül Romániában műholdra a Digi Tv, magyarországi műholdas műsorelosztásnak minősül a működése, így 30 nappal az indulás előtt be kellett volna jelenteni náluk az új szolgáltatást.
– Törvénytisztelő cég révén már hónapokkal ezelőtt regisztráltattuk magunkat az ORTT-nél, a bejelentés ezzel megtörtént. Az európai uniós ajánlás sem sorolja a médiahatóságok alá ezt a fajta szolgáltatást.
– A konkurensek főként a Digi Tv „dömpingárait” sérelmezik. Hogyan tudnak ennyire olcsó szolgáltatást nyújtani?
– Nem mi vagyunk olcsók, hanem a többiek drágák. Meg lehet nézni, hogy az EMKTV basic csomagjában ez a csatornaszám hasonló összegbe kerül. Ezen túlmenően rengeteg költségcsökkentő elem van még a rendszerben. A szolgáltatást a meglévő romániai infrastruktúránkat használva juttatjuk fel a műholdra. A konkurens UPC Directtel szemben egy olcsóbb műholdról, az Intelsatról sugárzunk. Megoszlanak a költségek, ráadásul még ebben az évben elindítjuk Szerbiában, Horvátországban és Szlovéniában is a szolgáltatást, de az anyacégnek Szlovákiában is van érdekeltsége, így előbb-utóbb ott is megjelenik a Digi Tv.
– Korábban arról lehetett hallani, hogy a Digi Tv nem csak az árában lesz fapados, hanem minőségben sem fogja elérni a kábeles szolgáltatásét.
– A rendszer ugyanazt a minőséget képes nyújtani, mint a kábel, de még folyik a rendszer finomítása. Egyelőre ezzel kapcsolatban nem kaptunk negatív visszajelzéseket.
– Az EMKTV budapesti csatornakiosztásában láttam, hogy a teljes csomagban 68 csatorna érhető el. Más kábeles cégeknél azonban az újabb televíziók megjelenésekor mindig az 50–55 csatornás szűkös keretre hivatkoznak. Akkor most hol van a plafon?
– Ez hálózatfüggő, de a plafon ennél a 68-as csatornaszámnál van.
– Akkor hogyan fogják bevenni a kínálatba a Duna Tv április közepén induló tematikus csatornáját, az Autonómiát?
– A közszolgáltai csatornákat a médiatörvény szerint kötelező az alapcsomagban elhelyeznünk, így az Autonómia is benne lesz a kínálatunkban. Az újonnan induló televíziók ettől függetlenül is mindig ostromolnak minket, hogy bekerülhessenek a programkínálatunkba, eddig még mindig találtunk olyan töltelékcsatornát, amit kivéve helyet tudtunk szorítani ezeknek a tévéknek is, azonban ezt egyre nehezebb megoldani.

Tudta-e…?

A Digi Tv jelenleg csak 34 csatornát kínál, de májustól ugyanekkora „bővített csomaggal” is kiegészül a szolgáltatás.

– Mi alapján mérlegelik az új csatornák felvételét?

– Az előfizetői igényeknek megfelelően. A Sport2 indulásakor például sms-szavazást tartottunk, és a nézők többsége vállalta az új sportcsatornával járó többletköltségeket. A SportKlub felvétele pedig nem volt kérdéses a foci-vb közvetítése miatt.
– A digitális technológia milyen változásokat fog jelenti a kábelkínálatban?
– A digitális formátum elindításának kötelező dátuma a kábeles cégek számára 2011. Minőség terén ez nagy ugrást nem jelent majd, inkább a csatornakínálat fog bővülni, illetve az előfizetők számos tematikus programcsomag – például film, sport, természetfilm – közül tudnak majd választani. Mindenki olyan csatornákra fizethet elő, ami valóban érdekli is.
– A földfelszíni digitális sugárzás (DVB-T) nem veszélyeztetheti pozícióikat?
– Látok ebben kockázatot, bár még csak a körvonalai látszódnak a DVB-T-nek. Megoldást jelenthet az, ha például majd az így sugárzott csatornákat is felvesszük a kínálatunkba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik