Üzleti tippek

250 milliós keret a Széchenyi Program roma pályázatán

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára és Lakatos Sándor, a GKM roma ügyekben illetékes miniszteri biztosa, valamint Sigora Irma, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón ismertette a GKM Széchenyi Vállalkozásfejlesztési Program 2006. évi pályázatát, az SZVP-R-2006-ot. A programot a hazai roma mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci esélyeit és versenyképességeit javító fejlesztések és beruházások támogatására írták ki.

Dióssy Gábor a sajtótájékoztatón elmondta: a roma vállalkozók mellett azok jelentkezését is várják, akik romákat foglalkoztatnak, illetve munkájukkal segítik a romák gazdasági, társadalmi integrációját. A pályázathoz szükséges a roma kisebbségi önkormányzatok ajánlása. Lakatos Sándor, a GKM roma ügyekben illetékes miniszteri biztosa pedig arról szólt, hogy a pályázattal az eddigi szemléletmód megváltoztatásához, vagyis ahhoz szeretnének hozzájárulni, hogy “a romák ne segélyezettek, hanem adófizetők legyenek”.


Negyedével több a keret mint tavaly

A támogatás célja idén is a hazai roma mikro-, kis- és középvállalkozások piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások, különös tekintettel gépek, berendezések beszerzésére, valamint a vállalkozás telephelyén történő ingatlanfejlesztésekre vonatkozóan már működő vállalkozásokra. A pályázat idei meghirdetésekor a rendelkezésre álló keretösszege 250 millió forint, ez 25 százalékkal magasabb, mint a tavalyi évben. A támogatott pályázatok várható száma 80-90 darab lesz.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium „Széchenyi Vállalkozói Program – Roma Pályázat” (SZVP-R) kiírása nyomán – összesítve 2003-2005 között – mintegy 2 milliárd forint értékű beruházás valósult meg, több mint 400 új munkahelyet teremtve. A 3 év alatt több mint 200 vállalkozó pályázott sikeresen és összesen 700 millió forint szolgálta az SZVP-R keretében a roma kisvállalkozások műszaki, technológiai fejlesztéseinek, beruházásának támogatását.

Az építőipari cégek többségben vannak

A nyertesek zömmel az építőipar valamelyik területén dolgoznak, de szép számmal képviseltették magukat a kereskedelem, vendéglátás és egyéb szolgáltatási típusú vállalkozások is. Jellemzően Heves, Borsod, Nógrád, Szabolcs és Baranya megye vállalkozói pályáztak. Számos helyen a 15-20 éves gépjárműparkot modern haszongépjárműre cserélték, valamint informatikai fejlesztéseket realizáltak, ipari és földmunkagépeket vásároltak, minőségbiztosítási rendszereket vezettek be, technológiát fejlesztettek.

2005-ben összesen 227 pályázat érkezett be, az igényelt támogatás összege több mint 600 millió forintot tett ki. 79 pályázatról született pozitív döntés, így közel 220 millió forint került kihelyezésre mikro- és kis vállalkozásokhoz, melyből gépeket, haszongépjárműveket és informatikai berendezéseket, irodabútorokat, irodatechnikai eszközöket szereztek be. Így több mint 800 millió forintos beruházás valósult meg 2005-ben és 145 új munkahely teremtődött.

A pályázatkészítés költségeire a nyertes pályázók maximum 100 ezer forintos támogatásban részesülnek a fejlesztéshez kapcsolódó támogatáson felül. A pályázat benyújtása 2006. április 10-től várhatóan 2006. július 10-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és elbírálása folyamatos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik