Üzleti tippek

50 millióra bírságolták a Tele2-t

A Gazdasági Versenyhivatal március 28-ai határozatában megállapította, hogy a Tele2 a egyes reklámjai a fogyasztók megtévesztésére alkalmasak voltak, amikor szolgáltatásait ingyenesnek hirdette, illetve összehasonlításai nem voltak tárgyilagosak. A Tele2 szerint nem jogos a büntetés.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleménye szerint a Tele2 Magyarország Kommunikációs és Szolgáltató Egyszemélyes Kft. a „Standard” és a „Üzleti” csomagjait 2004-ben és 2005-ben igen intenzíven reklámozta. Több reklámjában kínált a fogyasztóknak ingyen telefonálást Ennek megfelelően nem fogadható el az ingyenességre történő utalás, ha a fogyasztót a telefonhívással kapcsolatban bármilyen módon ellenszolgáltatás terheli. Ennek fényében jogellenesnek minősült a Tele2 magatartása, hiszen ahhoz ugyanis, hogy a fogyasztó közvetítőválasztás keretében szolgáltatást vegyen igénybe, havidíjat kellett fizetnie a hozzáférési (vezetékes) szolgáltatójának.

Nem lehet ingyenes

A reklámok jelentős részében szerepelt a „nincs havi előfizetési díj” közlés, amelyhez a Tele2 semmilyen tájékoztatást nem fűzött, s mellőzte azon körülmény figyelembe vételét, hogy a fogyasztónak nemcsak magával a Tele2-vel, hanem az adott hozzáférési szolgáltatóval is jogviszonyban kell állnia, s ily módon elengedhetetlen, hogy a fogyasztó e szolgáltató részére havi előfizetési díjat fizessen. A fogyasztói jelzéseket követően a cég maga módosított a reklámközlésen.

A Tele2 több reklámjában összehasonlítást végzett más vállalkozások és a saját szolgáltatásai között. A Tele2 egyes összehasonlító reklámjairól megállapítást nyert, hogy azok azért minősülnek jogellenesnek, mert az összehasonlítás nem volt tárgyilagos.

Nem tárgyilagos

A jogsértő magatartásért a GVH 50 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki. A bírság összegének megállapítását befolyásolták a reklámok megjelentetésével kapcsolatos költségek és az igen intenzív reklámkampánnyal elért fogyasztók széles köre, valamint, hogy egyes jogsértő reklámjait a vállalkozás a GVH fellépését megelőzően módosította, illetőleg egyes reklámok jogsértő jellegét maga sem vitatta.

Tele2: nem jogos


A Tele2 közleménye szerint a cég tudomásul veszi a GVH döntését, bár azzal nem ért egyet, és jogorvoslattal kíván élni a kiszabott bírság ellen, mert sem mértékét, sem alapjait nem tartja jogosnak. Szerintük a Tele2 a versenytársaknál kedvezőbb áron kínál egyszerű, kényelmes és könnyen igénybe vehető szolgáltatásokat. Ezzel összhangban, meglévő és leendő ügyfelei érdekében kommunikációjában szintén a közérthetőségre törekszik. A cég különösen sajnálja, hogy a Versenyhivatal elmarasztalta az ingyenes hétvégék egyes hirdetéseit is, mivel a Tele2 valóban semmilyen ellenszolgáltatást, sem elkötelezettséget nem kért e napokon a vezetékes hívásokért, ráadásul még a regisztráció is ingyenes volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik