Üzleti tippek

Hibázott az MTV

A Panaszbizottság megállapítása szerint a Magyar Televízió nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek a Leszármazottak című, holokausztról szóló műsorainak kapcsán.

A Panaszbizottság állampolgári bejelentésre megvizsgálta a Magyar Televízió február 2-án és 3-án sugárzott Leszármazottak című műsorokat. Az eljáró tanács megállapította, hogy a kifogásolt műsorszám egy díjnyertes műalkotás, egy portréfilm bemutatása volt, amely a II. világháború után, a holokausztért viselt felelőssége miatt háborús bűnösként elítélt Endre László fiáról készült. A portréfilmben a bemutatott személy különösen durva antiszemita, cigányellenes, a holokauszt megtörténtét tagadó kijelentéseket tett. A filmből világosan kiderült, hogy a film alkotói a portré alanyának kijelentéseit és felfogását mélyen elítélik. A portréfilm azonban műfajából adódóan tág teret adott a portré alanyának, hogy nézeteit kifejtse.

Az eljáró tanács megállapította, hogy bár a műsorszolgáltató törekedett arra, hogy a nézőket felkészítse a film megtekintésére, a két nappal korábban sugárzott műsorelőzetes erre nem volt alkalmas, a film előtt bemondott két mondat pedig önmagában sem volt megfelelő.

Egy ilyen film televízióban történő bemutatása azonban csak akkor felelhet meg a gyűlöletkeltő, illetve különböző kisebbségeket sértő műsorokat tiltó rendelkezésének, ha közvetlenül a műsort megelőzően felkészítik a nézőket a műsor várható tartalmára, és közvetlenül a műsort követően részletesen elemzik annak tartalmát. Ezeknek a követelményeknek a műsorelőzetes nem felelt meg.

A műsorszolgáltatónak a műsort megelőzően és azt követően is egyértelművé kellett volna tennie azt is, hogy nemcsak nem ért egyet a riportalany rasszista mondataival, de azokat visszataszítónak és megvetendőnek tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik