Üzleti tippek

Letiltanák a pornócsatornákat

Az ORTT szeretne érvényt szerezni annak a jogszabálynak, amely szerint pornográf műsor nem kerülhet televízió képernyőjére - írja szombati számában a Népszabadság.

Hosszú, bürokratikus küzdelemre készül a magyar médiahatóság a televíziós pornócsatornák ellen – állítja a Népszabadság. Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) a közelmúltban eljárás megindítását rendelte el a “felnőttadóknak” nevezett csatornákkal kapcsolatban. A pornó képernyőre kerülését ugyanis – mint a kiskorúak testi, szellemi és erkölcsi fejlődésére súlyosan ártalmas tartalmat – tiltja az uniós szabályozás. 2002 óta a magyar médiatörvény is.

Erotika versus pornó

Mégis látható Magyarországon több pornócsatorna is, a tiltás elrendelői ugyanis nem tértek ki arra, hogy mi értendő a súlyosan ártalmas kategória alatt. Kemény pornóról az ORTT szerint akkor beszélhetünk, “ha aktusra alkalmas állapotban lévő férfi nemi szervnek, illetve a női genitáliáknak, tehát közösülésre alkalmas elsődleges nemi szerveknek, valamint a közösülésnek a részletes, közeli képen történő bemutatására kerül sor”.

Az erotikát az választja el a pornótól a hatóság szerint, hogy az előbbi “a nemiség, az emberi test, a szexus bemutatásának érzéki, sok esetben művészi jellegű, a befogadó számára esztétikai élményt jelentő változata, amely nem a közösülésre mint fizikai tényre koncentrál, hanem az emberi testre, annak szépségeire”.

Ehhez képest a hatósági kategorizálásban a pornó a szexuális aktusnak pusztán a közösülés fizikai tényére, az ösztöni kielégülés bemutatására törekvő ábrázolási mód. A hatóság különbséget tesz ugyan könnyű és kemény pornó között, hiszen a forgatásokon gyakran két kamerát használnak: az egyiken láthatók a nemi szervek is, a másikon csak az aktus.

Az ORTT szerint azonban mégsincs lényeges különbség, hiszen a filmben akkor is a “szexusnak az emberi érzésektől megfosztott, közösüléscentrikus megjelenítése a legfőbb jellemző” – idézi a lap a hatóság véleményét.

Külföldről adják

A Magyarországon látható pornócsatornákat kivétel nélkül külföldről sugározzák, még ha azokon számos magyar produkció is látható. Volt ugyan néhány éve egy Sky Power nevű bátortalan hazai próbálkozó, amely pornófilmek sugárzására specializálódott magántelevízióként kérte a nyilvántartásba vételét a médiafelügyelettől, amit aztán gyorsan viszszavont – emlékeztet a lap.

A hatóság most az európai társszerveivel egyeztetve azt próbálja elérni, hogy külföldi pornó se kerülhessen magyar képernyőre. A határon túlról sugárzott pornó letiltására is van ugyanis lehetőség, ám ezt az Európai Bizottsággal is jóvá kell hagyatni. Ezt egyébként már Lengyelország is megkísérelte, de a hosszadalmas eljárás miatt másfél év után feladta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik