Üzleti tippek

Tisztított víz bármiáron? – A tisztított eljárású vizek nem helyettesíthetik az ásványvizeket!

2006. március 16., Budapest - Terjedőben van az az elmélet, miszerint kizárólag a „desztillált" vagy a fordított ozmózis elvén kezelt víz egészséges. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács a fogyasztók és az ásvá

Napjainkban divatossá vált a tisztított, avagy „desztillált” víz fogyasztását hirdetni, mondván, hogy ez a legtisztább víz és csak ezzel lehet a szervezetet méregteleníteni, valamint a mindennapi normális folyadékpótlást biztosítani. Szintén gyakori, hogy különböző cégek olyan vízcsapra szerelhető víztisztító készüléket ajánlanak a háztartások számára, amelyek a fordított ozmózis elvén működve eltávolítják a vízben található ásványi anyagokat és esszenciális nyomelemeket. Gyakran az ásványvizeket tüntetik fel kedvezőtlen színben, ellenpéldaként a „tökéletes tisztaságú, desztillált” vagy ozmózissal kezelt vizekkel szemben.

A valóság azonban más tényeket mutat: azok a vizek, amelyekből az ásványi anyagokat kivonják, nemcsak ízüket tekintve, hanem egészségre gyakorolt hatásuk alapján is kedvezőtlen megoldásnak tekinthetők a szervezet folyadékellátásának szempontjából.

Közismert, hogy a desztillált víz rövid időszak alatt történő, nagy mennyiségű fogyasztása esetén felborulhat a szervezet ionháztartása, és a létfontosságú ionok (pl. Na, Ca, Mg, K) fokozott kiürülése miatt izomgörcsök, az idegrendszer működésének komoly zavarai alakulhatnak ki, súlyosabb esetben akár kómába is eshet a nagy mennyiségben ilyen vizet fogyasztó személy. A fordított ozmózissal kezelt víz esetében – mivel az ionok nagy részét eltávolítják -, nagy mennyiségű fogyasztás során hasonló kedvezőtlen hatással kell számolni.

Amennyiben kis mennyiségben, huzamosabb ideig fogyasztják a tisztított vizeket, akkor az esszenciális nyomelemek (Co, Cr, Cu, Fe, Se, stb.) hiánya miatt hiánybetegségek, zavarok léphetnek fel a szervezet működésében. Ezek a nyomelemek (fémionok) azért fontosak, mert az élő szervezetekben a kémiai reakciók legnagyobb része katalizátorok (enzimek) jelenlétében mennek végbe. Ezen enzimek közel egyharmada fémiont is tartalmaz, amelyet két csoportra bonthatunk: metalloenzimekre és a fémionok által aktivált enzimekre. Az előbbieknél a fémionok az enzimmolekulákba épülnek – eltávolítva onnét, az enzimek elvesztik aktivitásukat, és a szervezet kiegyensúlyozott biokémiai működése felborulhat.

„Az ásványvizekben jelenlévő ásványi anyagok és nyomelemek tehát nem szennyező anyagok, mint azt a fenti divatos irányzatok hirdetői beállítani igyekeznek, hanem az alapvető életműködésekhez nélkülözhetetlen ionok. Káros anyag sosem volt az ásványvízben, csupán nyomelemek, amelyek elszíneződnek a fordított ozmózis elvén működő eljárás során. Ha a vízből eltávolítjuk ezeket a nyomelemeket, úgy járunk, mintha kivonnánk a citromból a C-vitamint: tönkre tennénk benne mindazt, ami a legfőbb értékét jelenti” – mondta Fehér Tibor, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács elnöke.

A német Mineralbrunnen szaklap 2005. októberi számában Dr. Karl Ludwig Resch professzor kifejtette: „Mint ahogy a vitaminokat sem, úgy az ásványi anyagokat sem tudja a szervezet önmaga előállítani. Rendkívül fontos, hogy ezeket az anyagokat a táplálkozás révén juttassuk a szervezetbe. Az ásványi anyag bevitelt az ásványvízfogyasztáson keresztül tudjuk kiegészíteni – a szervezet az oldott formában előforduló ásványi anyagokat jobban képes hasznosítani.” *

Az ásványvíz a föld alatti, szennyeződésektől mentes vízrétegekből származik, termelését szigorú előírások szabályozzák. Az egyes források, kutak hatóságilag elismertek, a termék minősége pedig folyamatosan ellenőrzött. Az ásványvíz összetételére, jellegére vonatkozóan a palackozott termékek címkéi adnak felvilágosítást.

A víztisztításra „szakosodott” cégek motivációs hátterében legtöbbször üzleti érdekek dominálnak: egy-egy általuk kínált berendezés ára elérheti a 300 000 forintot is, a vízből kivont szükséges elemeket pedig táplálék-kiegészítő kapszulákkal és pezsgőtablettákkal javasolják pótolni. Azon túl, hogy tevékenységükkel negatív színben tűntetik fel az ásványvízmárkákat, valótlanságokat állítanak és megtévesztik a fogyasztókat. Az Ásványvíz Szövetség felhívja mindenki figyelmét, hogy eljárást ezen cégek ellen minden esetben az érintett cég indíthat! Nyugat-Európában ez a hullám már lecsengett, ott valóban olyan berendezéseket kínálnak, amelyek csapra szerelhetők és csupán a tartósítószert, vegyszert (pl. klórt) veszik ki a vízből, szemben a hazai terjesztőkkel.

„A víz szervezetünk legfontosabb alkotóeleme. Nem mindegy azonban, hogy mit és mennyit iszunk. A tiszta eredetű, természetes ásványvíz fogyasztása minden korosztály számára ajánlott, hiszen a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb” – nyilatkozta Fehér Tibor, elnök.

Kevés kivétel esetében (mint például krónikus veseelégtelenségben vagy előrehaladott szívgyengeségben szenvedőknél, illetve csecsemőknél – eltérő anyagcseréjük és vesefunkciójuk miatt) tanácsolhat a házorvos mérsékelt ásványvízfogyasztást. A napi vízleadás és vízfelvétel mérlegének mindkét oldalán átlagosan 2,4 liter szerepel: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit pótolnunk kell. Napi folyadékszükségletünk mintegy felét a táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz.

A víztisztítók azt állítják, hogy az általuk kiszűrt anyagok károsak az emberi szervezetre, pedig ha kivonják ezeket a létfontosságú ásványi anyagokat, az akár halálhoz is vezethet!

* A teljes cikk megtalálható a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács honlapján:

###

Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (www.asvanyvizek.hu ):
A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács 1993-ban alakult, 13 alapító taggal. Jelenleg a Szövetség 37 tagot számlál. A 31 palackozással foglalkozó cég mellett a tagok közé tartozik a Szikvízkészítő Ipartestület, továbbá különböző, az ásványvíz-termeléshez és fogyasztáshoz kapcsolódó szervezetek szakértői, így a FAO/WHO Codex Alimentarius Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, az ásványvíz elismerését végző hatóság igazgatója, a Fogyasztóvédelmi Egyesület alelnöke.
A Szövetség főbb céljai: az ágazathoz tartozó termelők, palackozók és forgalmazók gazdasági és szakmai érdekeinek érvényre juttatása, a fogyasztók védelme, a szabályozott piac kialakítása és az ahhoz igazodó verseny feltételeinek megteremtése, összességében a magyar ásványvíz minőségének védelme, elismertségének fokozása. A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács működését a Közgyűlés által megállapított Alapszabály szerint folytatja, tevékenysége kiterjed Magyarország egész területére.



A Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács tagvállalatai:

Alba Mineral Székesfehérvári Ásványvíz Kft.
AP Aqua Nemzetközi Vízpalackozó és Forgalmazó Kft.
Aqua-Göncz Kft.
Aquaprofit Rt.
Aquarius-Aqua Kft.
Aquastella Kft.
Bartók Ipari és Kereskedelmi Kft.
Budapesti Gyógyfürdői és Hévíz Rt.
Borsodaqua Ásványvíz Kft.
Buszesz Élelmiszeripari Rt.
Coca-Cola Beverages (Magyarország) Kft.
Coca-Cola Magyarország Szolgáltató Kft.
Élpak Rt.
FAO/WHO Codex Alimentarius MNB „Ásványvíz Munkabizottság”
Fonte Viva Kft.
Fonyódi Ásványvíz Kft.
Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Rt.
Kékkúti Ásványvíz Rt.
Magyarvíz Ásványvíz Kft.
Miskolci Likőrgyár Rt.
Mohai Ágnes Kft.
Magyar Országos és Budapesti Szikvízkészítő Szakmai Ipartestület (MOSZI)
Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
Országos Tisztifőorvosi Hivatal Országos Gyógyhelyi és
Gyógyfürdőügyi Főigazgatóság
Pannon-Aqua Rt.
Pet-Pack Ipari és Kereskedelmi Kft.
Ráthonyi Kft.
Szentkirályi Ásványvíz Kft.
Várda Drink Rt.
Visegrádi Ásványvíz Kft.
Vivien Rt.

További információk:
Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács
Fehér Tibor, elnök (tel.: +36/1 202-4495; fax: +36/1 355-5057; e-mail: maszt@hunaqua.hu)

Sajtókapcsolat: B&D ComMedia Kft. (tel./fax: 201-2512)
Béres Anikó, ügyvezető igazgató (20/943-4143, aniko.beres@commedia.hu )

Ajánlott videó

Olvasói sztorik