Üzleti tippek

A Sanomáé lett a Láng kiadó

A Finn SanomaWSOY Education 75 mínusz egy százalékos részvény-részesedésnek megfelelő tulajdonrészt szerzett Magyarország piacvezető oktatói-kiadói vállalatcsoportjában, a Láng Kiadó és Holding Zrt-ben.

Átjátszották a Tankönyvkiadót?

Az ellenzék annak idején úgy vélte, a Nemzeti Tankönyvkiadót átjátszották Gyurcsány Ferenc üzleti partnerének, Erdős Ákosnak, a Láng Rt. vezetőjének. A kiadó 70 százalék mínusz 1 szavazatnyi részvénycsomagját a Láng Kiadó és Holding Rt., 3 milliárd 210 millió forintért kapta meg. A GVH engedélyezte az ügyletet, az ÁPV Rt. is szabályosnak találta, de az ÁSZ szerint az eljárásban volt némi kifogásolnivaló.

A SanomaWSOY Education célul tűzte ki, hogy a kelet-közép-európai térség legjelentősebb oktatói és tankönyvkiadói vállalatává váljon. Ennek egyik lépéseként szerzett tulajdont a magyar oktatói-kiadói vállalatban. A tranzakció különösen fontos lépés a SanomaWSOY Education számára, hiszen a csoport megalakulása óta ez az első akvizíciónk – mondta Jacques Eijkens, a SanomaWSOY Education vezérigazgatója.

A Láng Kiadó és Holding Zrt. portfóliója két társaságot foglal magába: 70,35 százalékban a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t (NTK), valamint a százszázalékos tulajdonában lévő, korábban Gyurcsány Ferenc tulajdonában álló oktatási és kiadói társaságot, a Perfekt Zrt.-t (Perfekt).

A Láng 2005-ben 27,5 millió euró konszolidált éves árbevételt ért el. A tranzakció zárására a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása után kerül sor.

A tranzakció során a Royalton Capital Investors magántőkealap a Láng Kiadó és Holding Zrt.-ben meglévő teljes, (45,04 százalékos) részesedését értékesítette a Sanoma számára, mellyel teljesen kiszállt a társaságból. A tranzakció támogatása érdekében a magyar magánbefektetők értékesítették részesedésük 29,96 százalékát, de 25 plusz egy százalékos részvényrészesedést megtestesítő kisebbségi tulajdonosként továbbra is a Láng Kiadó és Holding Zrt. részvényesei maradnak.


A FigyelőNet kiadója a SanomaWSOY tulajdonában lévő Sanoma Budapest Zrt. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik