Üzleti tippek

Ügyészség előtt a TV2 és az RTL szerződése

A Legfőbb Ügyészség vizsgálatot kezdett az országos kereskedelmi televíziók szerződéseinek meghosszabbítása ügyében – tudta meg a Népszabadság.

A TV2 és az RTL Klub 2007-ben lejáró szerződését tavaly nyáron – váratlanul és idő előtt – hosszabbította meg további öt évvel az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). A versenyeztetés nélküli, változatlan feltételekkel történt hosszabbítást már tavaly nyáron is többen támadták. A mostani ügyészségi eljárást Takács Albert, az állampolgári jogok biztosának általános helyettese kérte, miután megvizsgálta a hosszabbítás körülményeit és arról súlyosan elmarasztaló határozatot hozott.

A médiatörvény elvben lehetőséget ad az 1997-ben kötött szerződések egyszeri, öt évvel történő meghosszabbítására. Csakhogy ennek feltétele, hogy a tévék nem követhettek el súlyos vagy ismétlődő szerződésszegést. Takács Albert szerint viszont a műsorszolgáltatók számos alkalommal megsértették a médiatörvény rendelkezéseit, és nem volt indokolt az idő előtti szerződésmódosítás sem, hiszen csak most tavasszal kellett volna erről határozni. További kifogás: az ORTT 38 másik – kisebb frekvenciákról szóló – szerződéssel egy csomagban hosszabbította meg az országos tévékkel kötött megállapodást. Ezt sem tehette volna meg.

Az ORTT korábbi válasza szerint Takácsnak nincs hatásköre eljárni ebben az ügyben. Arra is felhívták a figyelmét, hogy a Duna TV kuratóriuma ugyanebben az ügyben már az ügyészséghez fordult, de eredménytelenül. Csakhogy abban az esetben – még tavaly – az ügyészség az államigazgatási eljárásról szóló törvény alapján tagadta meg, hogy beavatkozzon a médiaügyekbe. Takács megkeresését viszont már az idén hatályba lépett, a közigazgatási eljárásról szóló törvény alapján bírálták el. Márpedig ennek alapján az ügyészség az ombudsman által leírt események egy részével kapcsolatban illetékesnek tartja magát.

A vizsgálat lefolytatása érdekében egyébként az ügyészség már hetekkel ezelőtt dokumentumokat kért az ORTT-től – egyelőre mindhiába. Úgy tudjuk, a Legfőbb Ügyészség a napokban külön levélben sürgeti meg az ORTT vezetőit. Az ORTT elnöke, Kovács György a Népszabadságnak elmondta, hogy valóban megkapták az ügyészség levelét, de válaszlevelükben az iránt érdeklődtek: ha legutóbb nem találta illetékesnek magát az ügyészség, akkor mi változott azóta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik