Üzleti tippek

Befektetési tipp: Adóforintok a nyeszből

A nyugdíj-előtakarékossági számláról (nyesz) szóló törvény életbe léptével év elejétől létezik az állami társadalombiztosítási rendszert, a magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárakat kiegészítő negyedik nyugdíjpillér.

Ez olyan, hitelintézeteknél vagy értékpapír-kereskedő cégeknél nyitható befektetési számlát jelent, amelyhez ösztönzésül az állam jelentős személyi jövedelemadó (szja) kedvezményt nyújt – ráadásul ez az eddigi pillérekhez kapcsolódó adómegtakarításon felül jár. Egy magánszemély így összességében évente 200 ezer forint szja-befizetést takaríthat meg, amelynek kihasználásához 666 ezer forintot kell befizetnie: felét önkéntes nyugdíjpénztári, felét nyesz-számlájára (akár év végén, egy összegben). Akinek tehát legalább 200 ezer forintnyi éves szja-kötelezettsége van, s szán tőkét e hosszú távú befektetésre, 30 százalék biztos hozammal indul. Erre jön még a befektetésen elért nyereség.

A nyesznél az ügyfél maga szabja meg a befektetés formáját (erre eddig csak egyes önkéntes nyugdíjpénztáraknál, illetve a unit linked befektetési életbiztosításoknál volt lehetőség). A legelső nyesszel előrukkoló HVB Banknál például állampapír, jelzáloglevél (akár tőzsdei kereskedelemben), nyílt végű és zárt végű (tőkegarantált) befektetési alapok, budapesti tőzsderészvények, s persze különféle bankbetétek között lehet válogatni. A várhatóan március végén piacra lépő OTP Bank ígérete szerint náluk külföldi értékpapírok is elérhetők lesznek. Mellettük eddig a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) indult el e lehetőséggel, s készülődik a Budapest Bank, a CIB, az Erste, az Inter-Európa, a Raiffeisen és Volksbank is.

Nyugdíj-előtakarékossági számlát olyan magánszemély nyithat, aki még nem jogosult nyugdíjra. A másik fő szabály, hogy ha valaki a számlát 3 éven belül megszüntetné, akkor az azon elért nyereség vagy hozam adóköteles. Nyugdíjba vonuláskor a nyereség, hozam a tőkével együtt adómentesen felvehető, ha viszont előbb nyúl hozzá az ügyfél, akkor a megtakarítás befizetésen felüli része egyéb jövedelemként adóköteles.

A nyeszről szóló törvény alapján ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy nyugdíjaskorúként lehet-e folytatni a takarékoskodást vagy zárni kell a számlát. A nyesz-re csak magánszemély fizethet be, munkaadója tehát nem érvényesítheti esetleges céges juttatásai után az önkéntes nyugdíjpénztáraknál ismert kedvezményt (utóbbiaknál a havi minimálbérnek megfelelő összeget adó- és járulékmentesen fizetheti be dolgozói után a cég).

Kecsegtető kedvezmények

• Az éves számlavezetési díj a számlán jóváírt éves átlagos állomány legfeljebb 1 százaléka, legalább 2 ezer forint
• A pénzszámlára érkezett ügyfélbefizetésből végzett első tranzakció díjmentes, a többi nem
• Az ügyfélbefizetés 30 százaléka, legfeljebb évi 100 ezer, az öregségi nyugdíjkorhatárt 2020 jan. 1. előtt elérőknél 130 ezer forint szja-kedvezmény jár, amelyet az APEH az ügyfél számláján ír jóvá
• Az adókedvezményt nem kell összevonni más szja-kedvezményekkel (például: önkéntes nyugdíjpénztár, életbiztosítás), azokon felül jár
• A befektetés hozama mentesül a 2007-től bevezetendő árfolyamnyereség-adó alól

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik