Üzleti tippek

Mikrofinanszírozási konferencia lesz Budapesten

Június elején Budapesten rendezik meg a mikrofinanszírozási szervezetek harmadik európai konferenciáját. A szerdai mikrofinanszírozási szervezetek találkozóján megegyezés született még egy a női vállalkozók mikrofinanszírozási lehetőségeinek kibővítését célzó programról is.


EMN 

Az EMN-t 2003-ban francia, német és angol szervezetek alapították a mikrofi-nanszírozás európai elősegítése, a szoci-ális és gazdasági egyenlőtlenségek vállalkozásfejlesztési eszközökön keresz-tüli fejlesztésére. Az EMN az EU egyik fő mikrofinanszírozási hálózatát jelenti.

MFC
Az MFC varsói szék-helyű nemzetközi mikrofinanszírozási forrásközpontként 1997 óta pénzügyi és nem pénzügyi szol-gáltatásokkal (kép-zéssel, tanácsadás-sal, továbbképzéssel, kutatással, jogi és szabályozási progra-mokkal, valamint eu-rópai lobbitevékeny-séggel) segít a mik-rovállalkozások hely-zetének előmozdítá-sában, ezen keresz-tül a szegénység csökkentésében és a humán erőforrások fejlesztésében a kelet-közép-európai régióban és a FÁK országaiban.

Szerdán a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Központban tárgyalt a párizsi központú Európai Mikrofinanszírozási Hálózat (European Microfinance Network – EMN) ügyvezető igazgatója, Philippe Guichandut és a varsói székhelyű Mikrofinanszírozási Központ (Microfinance Centre – MFC) vezetője, Grzegorz Galusek. A magyar oldalt Kovács István, a Megyei és Fővárosi Vállalkozásfejlesztési Alapítványok Konzorciumának elnöke vezette.

A tárgyalások célja az együttműködés kereteinek kialakítása az EMN tagságot idén januárban elnyerő megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványokat tömörítő Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat között. Az együttműködési programnak kiemelkedő eleme lesz egy közös pályázati program elindítása és benyújtása az Európai Bizottsághoz, a női vállalkozók mikrofinanszírozási lehetőségeinek bővítésére. Ennek keretében a hálózatba tömörült non-profit vállalkozásfejlesztési intézmények mikrohitelezési programjait kívánja támogatni az Európai Unió.

A tárgyalások eredményeként megállapodás született arról, hogy a mikrofinanszírozási szervezetek harmadik európai konferenciáját idén június elején Budapesten rendezik meg. Az együttműködő partnerek a rendezvény fővédnökének, Sólyom László köztársasági elnököt, házigazdának pedig Demszky Gábor főpolgármestert kérik fel. A szervezők mintegy 500 fő főleg non-profit európai mikrofinanszírozási szervezet képviselőjét várják Budapestre.

Az európai konferencia előkészítő programjaként 2006. március 20-án szervez a Magyar Mikrofinanszírozási Hálózat az érdeklődő szakemberek számára konferenciát, amelynek vezető előadói: Maria Nowak, az EMN elnöke, Veres János pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója, Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, valamint az Európai Befektetési Alap (EIF) képviselői lesznek.

Az EMN és az MFC eddigi tapasztalata szerint a kereskedelmi bankok és a profitorientált pénzügyi vállalkozások piaci szerepvállalása mellett elengedhetetlen olyan, non-profit alapon működő intézményi hálózat működtetése, amely képes a kereskedelmi banki módszerekkel, illetve piaci alapon nem finanszírozható nagy számú egyéni, mikro- és kisvállalkozás fejlesztésére, támogatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik