Üzleti tippek

Megszüntetnék Európában a roamingdíjat

Megszüntetné a roamingdíjakat az EU távközlési biztosa. A készülő jogszabálytervezetnek azonban a bizottságon belül is vannak ellenzői.

Közösségi jogszabállyal lépne fel Viviane Reding távközlési biztos a mobiltelefoncégek rendkívül magas roamingdíjainak megnyesegetéséért – értesült a Financial Times.


Ezzel a lépéssel a biztos az unión belüli telefonálások árát szeretné lenyomni. A Bizottság tavaly már többször figyelmeztette a mobilcégeket, hogy indokolatlanul magasnak tartja a roamingdíjakat, amelyekről ráadásul a szolgáltatók zöme nem is nyújt kellő tájékoztatást ügyfeleinek.


Brüsszelben a probléma méreteire többek között egy adatbázis összeállításával is igyekeztek rávilágítani. Ebből például kiderül, hogy egy brit előfizetőnek Portugáliában csaknem öt eurót kell fizetnie, ha egy négyperces hívás erejéig haza szeretne telefonálni, ha pedig egy másik, de otthon lévő brit barátja tárcsázza fel a számát, akkor a hívás fogadásáért 5,48 eurót kell leszurkolnia. Bizottsági számítások szerint a határon átnyúló mobilhívások költségeinek sokszor 40 százalékát vagy még nagyobb arányát tehetik ki a roamingdíjak, ami elfogadhatatlan – írja a Bruxinfo.


A szolgáltatók azzal védekeznek, hogy számos árcsökkentő megoldást is felajánlanak az ügyfeleknek. Azzal is érvelnek, hogy az árszabásba nem lenne szabad hatósági eszközökkel beleszólni és ha olcsóbb is lehet a roaming, akkor azt a telefoncégek közti verseny úgyis kikényszeríti majd. A bizottságban azonban sokan úgy látják, hogy ezek az érvek nem elégségesek, és nem lehet büntetni valakit a telefonszámláján keresztül pusztán azért, mert átlépte egy ország határát.


A Financial Times értesülései szerint Redingnél betelt a pohár, és szerdán este egy iparági találkozón Párizsban konkrétan is megfogalmazza majd jogszabályi javaslatát. A kész szövegtervezet júniusra jelenhet meg. Ehhez azonban előbb le kell gyűrnie néhány bizottsági társa ellenkezését a közösségi szintű jogi szabályozással kapcsolatban. Egyesek szerint a kérdés nem is Reding hatásköre, hanem az egységes piacot vagy a versenyügyeket felügyelő biztosoké, mások pedig azt hangsúlyozzák, hogy a közösségnek nincs is lehetősége ilyen típusú jogi fellépésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik