Üzleti tippek

Negyedmilliárdos büntetés a Colgate-nek

A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa megállapította, hogy a Colgate-Palmolive Magyarország Kft. (CP) megtévesztette a fogyasztókat, amikor azt sugallta, hogy a termékeik valamennyi konkurensnél hatásosabbak. A vállalkozás 257 milliós bírságot kapott.

A kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított azzal, hogy televíziós reklámjaiban azt állította, illetve sugallta, hogy a Colgate Total fogkrémek valamennyi más fogkrémnél hatásosabbak. A Versenytanács a jogsértő vállalkozást 257 millió forint bírság megfizetésére kötelezte.

A bírság mértékének megszabásakor a GVH mérlegelte a vállalat reklámkampányra fordított sugárzási költségeit, illetve hogy a reklám mennyire volt piactorzító hatással a versenytársak kárára – hangoztatta Tóth Tihamér, a GVH Versenytanácsának elnöke a tanács csütörtöki döntését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: a versenytanács a bírság mértékének megállapításkor fegyelembe vette azt is, hogy a cég piacvezető, és a terméke bizalmi jellegű.

Kifogásolt állítások

A teljes fogorvosi szakma véleményének sugalló állítások, mint pl. „Colgate Total. A fogorvosok választása.”, illetve a „Colgate Total. A fogorvosom választása.” a Versenytanács álláspontja szerint alkalmasak voltak a fogyasztók megtévesztésére. E két kijelentés a mindennapi értelemben azt jelenti, hogy a szakértelemmel rendelkező fogorvosok többsége a Colgate Total fogkrémet választja, holott a Colgate által készíttetett felmérés szerint is csak körülbelül egyhatoduk ajánlja a Colgate Total fogkrémet pácienseinek, illetve egynegyedük használja maga is a Colgate Total fogkrémet. Hasonló álláspontra jutott a Versenytanács a „A magyar fogorvosok által leggyakrabban használt és ajánlott fogkrém.” állítás vonatkozásában.

A versenytanács az alábbi állításokat is aggályosnak találta: „Nincs még egy olyan fogkrém, amely jobb védelmet nyújtana”; „Csak a Colgate Total szabadalmazott formulája segít leküzdeni a szájban fellelhető mind a 12 problémát és véd 12 órán át”; „Szinte hihetetlen, de pár hónap múlva nem csak fehérebbek de egészségesebbek is lettek a fogaim”. Ezen állítások valódisága, így a Colgate-Palmolive magatartása a versenytörvénybe ütközőnek minősül a GVH indoklása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik