Üzleti tippek

Február 15-ig lehet adamra jelentkezni

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnál (APEH) február 15-ig kell jelentkezniük azoknak a magánszemélyeknek, akik adóhatósági adómegállapítást (adam) kérnek az szja-bevallásuk kapcsán, egyúttal munkáltatójuktól kérniük kell az adamhoz szükséges munkáltatói adatokat.

Az adóhatósági adómegállapítás szerepe 2007-ben jelentősen megnő, mivel megszűnik az a gyakorlat, hogy a munkáltatók is elkészíthetik a náluk foglalkoztatott alkalmazottak személyi jövedelemadó bevallását.

Az elmúlt évben kilencezren kértek adóhatósági adómegállapítást a 2004. évi személyi jövedelemadó bevallásuk során. A magánszemélyeknek február 15-ig az adóhatóságnak benyújtott 05530-as számú nyilatkozatban kell kérniük az adamot. A magánszemély akkor jogosult az adóhatósági adómegállapításra, ha az adott évben kizárólag munkáltatójától vagy munkáltatóitól, illetve kifizető intézménytől vagy cégtől szerzett adóköteles bevételt és a jövedelem meghatározásakor nem alkalmazott tételes költségelszámolást. Az APEH nem zárja ki a hatósági adómegállapítást abban az esetben sem, ha a magánszemély csak a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti, igazolás nélkül is elszámolható költségeket vesz figyelembe az adóbevallásnál.

Az APEH tájékoztatása szerint kérheti az adamot az a tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági kistermelő is (illetve őstermelői igazolvánnyal rendelkező családi gazdálkodó), aki a nyilatkozat kiegészítéseként a személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezése szerinti egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tesz.

Nem választhatják…

Ezzel szemben nem választhatja az adóhatósági adómegállapítást az a magánszemély, aki az adott évben nem kizárólag munkáltatótól vagy kifizetőtől szerzett adóköteles bevételt, vagy az adott teljes adóévben vagy annak egy részében egyéni vállalkozó volt, esetleg mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedett ugyan, de az ebből a tevékenységéből származó bevétele meghaladta a 600 ezer forintot (kivéve, ha az őstermelő egyszerűsített bevallási nyilatkozatot tesz). Az a magánszemély sem élhet az adóhatósági adómegállapítás lehetőségével, aki bármely bevételének kifizetésekor a kifizetőnek (munkáltatónak) tett nyilatkozatában költség levonását kérte (és így tételes költségelszámolást kíván alkalmazni). Nem jelentkezhet be az adam hatálya alá az a magánszemély sem, aki az adóévben olyan árfolyamnyereségből származó jövedelmet vagy vállalkozásból kivont jövedelmet szerzett, amellyel kapcsolatban bevallási kötelezettség terheli. Ugyancsak nem élhet az adammal az az adózó, aki az adóévre fizetővendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott, illetve az adóévre az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint költségkülönbözet vagy adóelőleg-különbözet alapján meghatározott adó fizetésére köteles.

Ha a magánszemélynek az adott adóévre, azaz 2005-re tartós adományozás külön kedvezményével összefüggő visszafizetési kötelezettsége keletkezett, vagy lakáscélú megtakarításhoz kapcsolódó kedvezmény miatt levont adó növelt összegű bevallására és megfizetésére köteles, szintén nem élhet az adam nyújtotta lehetőségekkel.

Letölthető a nyomtatvány

Fontos tudni, hogy a magánszemélynek a 05530 számú “Bejelentés és nyilatkozat a 2005. évi személyi jövedelemadó adóhatósági megállapításhoz” című nyomtatványt kell kitöltetnie és a lakcíme szerinti illetékes adóhatósághoz kell eljuttatnia 2005. február 15-ig.

A nyomtatvány letölthető az internetről is a www.apeh.hu honlapról, onnan a “Bevallások, nyomtatványok – Nyomtatványkitöltő programok – 2006.” menüpontról.

A nyilatkozat benyújtásának határideje 2006. február 15. A kézzel vagy számítógéppel kitöltött és aláírt nyomtatványt eddig az időpontig kell postára adni, illetve személyesen benyújtani az adam ügyfélszolgálati irodáiba.

Nagyon fontos, hogy a határidő jogvesztő hatályú, ezt követően magánszemély már nem kérhet adóhatósági adómegállapítást. Így, ha a határidőt elmulasztja, a 2005. évre vonatkozó adókötelezettségét a 0553-as szja-bevallás kitöltésével és benyújtásával, azaz önadózással tudja csak teljesíteni, amelynek határideje 2006. május 22.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik