Üzleti tippek

Bravúrra van szüksége az MTV-nek

Kevesebb mint 30 milliárd forintból gazdálkodik az idén a Magyar Televízió (MTV). Rudi Zoltán szerint közigazgatási bravúrra van szüksége a televíziónak, ha teljesíteni akarja feladatait.

A tavaly körülbelül ugyanekkora összegből gazdálkodó intézmény elnöke csütörtökön az MTI-vel közölte: az MTV állami forrásokból 19 milliárd forintra számíthat ebben az évben, 4 milliárdot pedig kereskedelmi bevételekből teremt elő; a 2006-os üzleti tervben szereplő bevételek jelentősen nem haladják meg a tavalyit.

Mindeközben több jelentős, nem az alaptevékenységéhez kötődő kiadása is lesz az idén az MTV-nek: a nyáron vissza kell fizetnie egy két éve felvett, kamatokkal együtt 4,5 milliárd forintos hitelt, 3 milliárd forintot kell a már halaszthatatlan beruházásokra költeniük. Az erre az évre áthúzódó áfafizetés újabb 1 milliárdos tétel, és ugyanennyibe kerül az úszó Eb közvetítése is, míg a parlamenti és az önkormányzati választás „színvonalas képernyőre állítása” csaknem 100 millió forintot igényel.

Ez összességében csaknem 10 milliárd forint, és hatalmas közgazdasági bravúr lesz a feladatok teljesítése – fogalmazott a közszolgálati televízió elnöke, aki azt azonban nem kommentálta, hogy kell-e idén állami pluszjuttatás az MTV-nek.

Ha mindazokat a feladatokat teljesítené a Magyar Televízió, amelyeket ellátnak gazdagabb és szerencsésebb országokban működő társai, az legalább 50 milliárd, optimális esetben pedig 70 milliárd forintos éves büdzsét igényelne – mondta a tévéelnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik