Üzleti tippek

Félmilliárd dolláros sokkoló az űrből

Howard Stern példátlan médiafelhajtás közepette, január 9-én kezdte meg új műsorát a Sirius Satellite Radionál. A műsorban egy álom megvalósulásáról beszélt, egyik új munkatársa, George Takei viszont kijelentette, hogy forradalom kezdődött a rádiózás történetében. Arra még nem derült fény, hogy mire gondolt, annyi viszont bizonyos, hogy az öt és fél órás programban 68 alkalommal röpködtek négybetűs szavak az éterben, továbbá 129 olyan, nyomdafestéket nem tűrő káromkodás hangzott el, amelyért a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC – az amerikai ORTT) nagyon keményen megbüntette volna Stern korábbi munkaadóját. Stern – többek között – ezért is hagyta el két évtizedes együttműködés után múlt év december 16-án az Infinity Broadcasting Company-t, mert elege lett a cenzurával folytatott örökös harcból, és főnökei „beszariságából”.

Vaskos poénok, vaskos cech

Stern munkaadóit az előző másfél évtizedben trágár és obszcén kifejezések használatáért többször megbüntették. Az FCC azonban különösen Janet Jackson emlékezetes tévés botránya után (amikor élő adásban villant fel a keble a képernyőn) keményített be, s a Viacom összesen csaknem 1,49 millió dollárt „áldozott” kedvenc sztárja szabadszájúságáért. Legutóbb 2004-ben például a Clear Channel hat rádióállomását büntették meg közel félmillió dollárra Stern műsorai miatt, s ezért a hálózat ki is vette programjából a Howard Stern Show-t. A médiasztár azonban ezután sem tett lakatot a szájára, sőt verbális háborút indított az FCC ellen, amihez a műsorszórók már nem statisztáltak, hanem cenzurázták Stern kijelentéseit. A rádiós fenegyerek sietett is kijelenteni: „A megszorítások miatt már nem tudok úgy kommunikálni a közönségemmel, ahogy szeretnék.” Stern ekkor már 90 másodperces „biztonsági késleltetéssel” dolgozott, hogy nemkívánatos mondatait, szavait kivehessék az adásokból.
Stern műsorát az utóbbi időben 46 adó sugározta, és a becslések szerint – bár hallgatottsága az új évezredben jelentősen csökkent – tavaly még mindig több mint 12 millióan hallgatták, főleg fiatal és középkorú férfiak, akiknek tabudöntögető szabadszájúsága, öv alatti humora, szexcentrikus világlátása nagyon imponált.

Életút


Howard Stern (52), a világ legismertebb rádiós személyisége, mondhatni nemzeti intézmény az Egyesült Államokban, akit sokan egomániás polgárpukkasztónak, mások a szabadszájúság apostolának tartanak. Nagyszülei az Osztrák-Magyar Monarchia területéről vándoroltak ki Amerikába. Apja rádiósként dolgozott Long Islandon. Apja nyomdokain haladva Stern is a rádiózást választotta, bostoni egyetemi évei alatt már saját műsort vezetett. Később DJ-ként dolgozott, több amerikai nagyvárosban talk-radio-t vezetett, s eközben alakította ki azt a szabadszájú, tabudöntögető, rámenős, nyers, sokszor ízléstelen és durva egyéni stílust, ami híres-hírhedtté tette Amerika-szerte. A hetvenes évek végétől már jegyzett rádiós műsorvezető (Detroit, Hartford, Washington), 1982-ben az NBC-hez, 1986-ben az Infinity Broadcastinghoz (Viacom) szerződött, ahol a The Howard Stern Show szexuális és politikai töltetű botrányai miatt neve az egész országban fogalommá vált. Munkaadója 1992-ben például 600 ezer dollárt fizetett ki a büntetések miatt, de ez is csak fokozta népszerűségét. 1990-től Stern a televízióban is felbukkant különböző show-műsoraival, s a hatalmas egoval megáldott műsorvezető hamarosan csak a „média császáraként” emlegette magát. 1993-ban a Private Parts (Intim részek) című önéletrajzával tovább szította a személye körül támadt vihart. A könyvből – azonos címmel – a Paramount 1997-ben filmet forgatott, amelynek főszerepét maga Stern alakította. Pályája csúcsán, a kilencvenes években rádióműsorát több mint 18 millióan hallgatták, tévéműsora pedig 40 millió otthonba jutott el. Stern 2004 októberében kötött megállapodást a Sirius szatelit rádió vezetőivel, s az ötéves szerződés keretében 2006. január 9-én kezdte el műsorát.


Szennybemenetel

Stern azonban tudta, hogy váltania kell, ha nem akarja kivárni a kevésbé dicső véget. 2004. október 6-án ezért a műsorában bejelentette, hogy 2006 januártól átigazol a Sirius Satellite Radio-hoz, mert így lehetővé válik, hogy műsora cenzurázatlanul hangozzék el az éterben. Döntését sokan mérföldkőnek mondták, és Milton Berle 1948-as átigazolásához hasonlították. (Berle, a korszak legismertebb rádiós személyisége akkor a televízióban folytatta pályáját.)

Stern utolsó műsorát 2005.december 16-án „nyomta” a „földi” rádióállomásokon, az adást párhuzamosan a Yahoo!-n interneten is figyelemmel kísérhették a hallgatók. Előzőleg a New York Magazine december 12-én megszellőztette, hogy az XM Satellite Radio 2003-ban évi 30 millió dolláros szerződéssel már el akarta csábítani, de mivel elhúzódtak a tárgyalások és eközben a Sirius „mesés” ajánlattal állt elő, Stern a konkurenciát választotta. Az XM így a szintén kedvelt Opie and Antony Show-t szerződtette azt remélve, hogy még időben elcsábíthatják a fiatal rádióhallgatókat. Stern arra a kérdésre, hogy miért a gyengébb piaci pozícióban lévő rádióhoz szerződött, azt válaszolta, hogy mindig kedvelte a kihívásokat: „Mindegyik rádióállomás, amelyhez elszerződtem, előzőleg egy rakás szart se ért” – jelentette ki, gondosan eltitkolva, hogy döntése hátterében egy félmilliárdos ajánlat állt.

Piszkos anyagiak

Magyar wannabee-k


Howard Stern a hazai médiakörökben is népszerű és sokak szemében példaképnek számít. Az elmúlt években számos magyar wannabee próbált nyomdokaiba lépni, és hasonlóan egyéni stílust meghonosí-tani, de a „szájkosár nélküli Stern-klónok” – az éberen felügyelő ORTT-nek és a kiszabott ítéleteknek köszönhetően – a hazai médiaviszo-nyok között életkép-telennek bizonyultak. Így csak speciális „lightos” magyar változatokat hallhattunk, illetve hallhatunk az éterben, amelyek közül Csiszár Jenő, Villám Géza, vagy Fiala János és a Bochkor-Boros páros produkciója érdemel említést.

Stern öt évre szóló szerződése úgy szólt, hogy évente 80 millió dollárt kap a műsoraiért, valamint előlegként 100 milliót – Sirius részvényekben. Szakmai körökben ezt az összeget túl kockázatosnak gondolták (joggal), s aligha véletlen, hogy Stern azonnal elfogadta az ajánlatot. Utóbb azonban kiderült, hogy a Sirius vezetése jól kalkulált. Az évezred elején alapított műholdas műsorszolgáltatónak kezdetben alig félmillió előfizetője volt. 2004 őszén, Stern átigazolásának hírére azonban ez a szám azonnal csaknem megduplázódott, majd év végére 1,1 millióra nőtt. Stern munkába állásának közeledtével ez a szám is gyorsan megduplázódott, majd 2005 év végére elérte a 3,3 milliót. Stern tehát megérte az árát, s ezt honorálta is a cég vezetése. Mel Karmazin, a Sirius ügyvezetője sietett kijelenteni, hogy „fenomenális, amit Stern csinált a céggel.” S január 9-én a plusz üzleti eredményekkel arányos 219 millió dollár előleget (34 375, egyenként 6,39 dollár értékű Sirius-részvénypakett) utalt át a számlájára. Stern pedig 2006-ban heti öt alkalommal további 80 millióért sokkolja Amerikát. Hogy mindez megéri-e Siriusnak? Karmazin szerint a Sirius bevétele idén csaknem 600 millió dollár lesz, ami 200 millióval több, mint amit a szerződéskötés előtt reméltek.

A tervek szerint Stern műsoraiban óránként hat perc reklámot is adnak. A hirdetők az előre felvett reklámokért 6500, az élőben beolvasott reklámokért 15 ezer dollárt fizetnek, és máris óriási az érdeklődés az ügynökségek részéről.

Új urak az űrből

Sirius Satellite radio


Műholdak: három
Programok: 120 csatorna, köztük 65 reklámmentes zenecsatorna, 13 hírcsatorna, 4 szórakoztató csatorna, 20 helyi, közlekedési és időjárási híreket sugárzó csatorna
Rögbi és kosárlabdamérkőzések (NBA, NHL és NFL) közvetítése, ingyenes internetrádiózás
Sztárok: Howard Stern, Eminem, Martha Stewart, Tony Hawk show-ja
Előfizetői díj: 12,95 dollár havonta

XM Satellite radio
Műholdak: kettő
Programok: 150 program, köztük 68 reklámmentes zenecsatorna, 33 hír, sport és szórakoztató csatorna, 21 helyi, közlekedés és időjárási híreket sugárzó csatorna,
Rögbi és kosárlabda mérkőzések, 24 órás NASCAR versenyek közvetítése
Sztárok: Opie és Antony, Snoop Dogg, Bob Dylan, Quincy Jones és Tom Petty show-ja
Előfizetői díj: 12,95 dollár havonta

Mint ahogy a szatelit rádiózás is mindinkább a figyelem középpontjába kerül Stern átigazolásának köszönhetően. Szakmai vélemények szerint ugyanis jelentős átstruktúrálódást, mások szerint földindulást indíthat el az amerikai rádiózásban. A jelek egyértelműen erre utalnak.

A műholdas rádiók piacán az Egyesült Államokban jelenleg a XM és a Sirius versenyez egymással. Közös céljuk, hogy a szatelit rádiózás épp olyan konkurenciát jelentsen a hagyományos rádiózásnak, mint a nyolcvanas években a kábeltelevízió az antennás televízióknak. Ennek érdekében máris megkezdődött a verseny, aminek eredményeként a Sirius – Stern mellett – szerződtette Eminemet, Martha Stewartot, a már megkötött szerződések értelmében jövő évtől a rögbi és kosárlabdameccsek mellett közvetíti a Stock Car versenyeket is. Ugyanakkor az XM is bespájzolt sztárokból, Opie és Antony mellé szerződtette Snoop Doggot, Bob Dylant, Tom Petty-t, Quincy Jonest és a Nascar versenyekről is 24 órában közvetítenek a sport csatornán.
A közönség díjazza is az ajánlatokat. 2006-ra – rendkívül dinamikus ütemben – az XM 6 millióra, a Sirius 3,3 millióra növelte előfizetői táborát, s mindkét rádió jövőre további 3-3 millióval szeretné növelni hallgatói számát. A távlati tervekben még ennél is fantasztikusabb számok szerepelnek: 2010-re mindkét adó 20 milliós hallgatottsággal, s ennek megfelelő reklámbevételekkel számol.

Ez a dinamikus fejlődés a tőzsdén is megmutatkozik. Az XM részvényei 2006-ra 1,99 dollárral 29,94 dollárra emelkedtek, s az elemzők további vásárlásra ajánlották, 33 dollárban jelölve meg a limitet.

A Sirius részvényeinek értéke ugyanakkor némi meglepetésre mérsékeltebb ütemben emelkedik. Stern érkezésének napján a Sirius részvények értéke csak 3 centtel ( 6, 57 dollárra) emelkedett a Nasdaq-on. Ez azonban valószínűleg változik a jövőben. A szatelit rádiózásban ugyanis a hirdetők mellett egyre több iparág vezetői is távlatos lehetőségeket látnak. 2005-ben például a General Motors 55 új modelljébe épített be XM adások vételére alkalmas berendezést, és erre készül a Honda és a Hyundai is. Utóbbi 2007-től már minden amerikai modelljét szatelit adások vételére alkalmas berendezéssel hozza forgalomba.


Félmilliárd dolláros sokkoló az űrből 1

Természetesen a Sirius is lázasan keresi a kapcsolatokat az autógyártókkal, s eddig a DaimlerChryslerrel, a Forddal és a BMW-vel sikerült szerződnie. Szakmai körökben azonban úgy tartják, hogy az igazán nagy falat egy Apple-lel kötendő megállapodás volna. Tavaly azonban Steve Jobs nem mutatott érdeklődést egyik ajánlat iránt sem. A hírek szerint azonban Howard Stern és a szatelit rádiózás áttörése könnyen megváltoztathatja a ma még tartózkodó álláspontokat.

Híres idézetek Howard Stern-től:


„A hűtlenség megbocsátható, ha a nejed tényleg ronda.”
„Nem nagyon jártunk apámmal meccsekre. A sport területén leginkább az üvöltözésben jeleskedett”
„Hánynom kell minden vallástól, mert csak megosztják az embereket. Nem látok különbséget a füstölővel körbejárkáló fehér csuhás pápa és egy arcát festő, kövekhez imádkozó afrikai között.”
„Leszbikusok, egyenlő, nézettség.”
„Megérett az idő, hogy felbukkanjak éjszakai tévéműsorokban. A színvonal elérte mélypontját!”
„Ideje mennem… végső soron jobban hiszek a műholdakban, mint a rádiózásban.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik