Üzleti tippek

ORTT szerint jogos volt a kereskedelmi tévék szerződéseinek hosszabbítása

Az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) a súlyosan elmarasztaló ombudsmani vizsgálat ellenére sem korrigálja azt a döntését, amellyel további öt évvel meghosszabbította a két országos kereskedelmi tévéadó szerződését – írja a Népszabadság.

Takács Albert több ponton is kifogásolta a médiahatóság tavalyi eljárását a TV2 és az RTL Klub szerződésének meghosszabbításáról. Szerinte korán és nem kellő körültekintéssel, a törvényt sem betartva döntött az ORTT a ráadásról.

A bírálatokat nemcsak a jelentésébe foglalta bele, hanem azok súlya miatt a legfőbb ügyész és a Gazdasági Versenyhivatal figyelmét is felhívta az ügyre. Emellett kérte a kifogásolt – amúgy a testületen belül négyötödös többséggel támogatott – döntés korrigálását az ORTT-től. Az ombudsman kezdeményezését ugyanakkor a médiahatóság szerdai ülésén visszautasította, egyebek között megállapítva, hogy a polgári törvénykönyvnek nincs olyan paragrafusa, amire Takács Albert hivatkozik. Ezzel nem értett egyet Szalai Annamária, a testület fideszes tagja, aki szerint nyilvánvaló számelütés történt, és érdemben kellene foglalkozni a jelentésben foglaltakkal. Ő egyébként nem szavazott a hosszabbításról szóló döntéskor.

Az ORTT az ombudsman számára csatolja a szerződéshosszabbítás ügyében – más megkeresésére – hozott korábbi ügyészségi és versenyhivatali válaszokat. Az ügyészség döntése szerint a törvényességi felügyeletük hatálya az ORTT-re nem terjed ki. A versenyhivatal sem indított eljárást, és a polgári bíróságot ajánlotta esetleges jogorvoslati fórumnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik