Üzleti tippek

Sikeres adatparki üzem – Megbízható szünetmentes megoldás a T-Online Adatparkban a Wattmestertől

2006. január 16., Budapest – Közel egy megawattnyi UPS berendezést telepített a Wattmester Kft. (a MINOR Csoport tagja) a T-Online Magyarország Rt. több mint 1000 négyzetméteres Adatparkja teljes körű védelmének ellátására.

A tesztidőszak, az üzemi próbák és a fokozatos átterhelések után teljes egészében megújult a T-Online Magyarország Adatparkjának biztonsági áramellátása. A Wattmester a szünetmentes berendezésekből, a hozzájuk tartozó elosztószekrényekből és a szükséges kábelezésekből álló UPS rendszert a több mint 1000 négyzetméteres T-Online Adatpark teljes körű védelmére állította fel.

„A projekt keretén belül közel egy megawattnyi UPS berendezést telepített a Wattmester, ami a szünetmentesek piacán kiemelkedően nagy projektnek számít, hiszen ez hozzávetőleg akkora összteljesítményt jelent, ami akár 4000 szerver egyidejű kiszolgálását tenné lehetővé. A projekt legfőbb célja az volt, hogy olyan magas rendelkezésre állást biztosító rendszert hozzunk létre, amelynek segítségével megfelelünk az Adatparkkal szemben támasztott magas műszaki követelményeknek. A fejlesztés során lecseréltük a már meglévő géptermek szünetmentes tápegységeit, és az újonnan felállított gépterem védelmét is rábíztuk az új rendszerre” – mondta Ihász Sándor, a T-Online Magyarország Rt. informatikai igazgatóhelyettese.
Ihász Sándor szerint ugyanakkor fontos volt, hogy a kiválasztott rendszer modulárisan alakítható és bővíthető legyen, hiszen a meglévő Adatpark az internetes tartalmak fejlődésével párhuzamosan dinamikusan növekszik, így idővel újabb szünetmentes berendezések bevonására lesz szükség.

Az elektronikus tenderen egy tucat versenyzőt megelőzve a Wattmesternek sikerült győztesként kikerülnie a referenciaként is fontos projektben. A pályáztatás során előnyt jelentett – természetesen a kiválasztott APC szünetmentes berendezések technikai kiválósága és megbízhatósága mellett –, hogy a cég munkatársai kivételes szakmai múlttal rendelkeznek (a szakemberek többsége a Villamosipari Kutató Intézetben jutott hozzá speciális tudásához).

„Több mint tizenöt éve dolgozunk a dinamikusan fejlődő informatikai környezetben, projektjeinket partnereink minősítik. E megbízáshoz hozzásegített minket az a tény is, hogy korábban a hasonló nagyságrendű feladatok sikeres lebonyolításában széleskörű szakmai tapasztalatot szereztünk. Mint a terméket gyártó cég kiemelt szervizpartnere, a termékértékesítést és a szervizszolgáltatást egy kézben összpontosítva tudjuk biztosítani, hiszen vevőink számára fontos, hogy a rendszert életciklusa teljes időtartama alatt figyelemmel kísérjük” – mondta Oláh Tibor, a Wattmester Kft. ügyvezető igazgatója.

A projekt érdekessége, hogy a Magyar Telekom csoport a magyar tenderek között egyelőre rendhagyó módon, elektronikus úton bonyolítja le pályáztatásait. Ezen pályázat eredményeként a Wattmester feladata lett a T-Online Magyarország Adatparkjának meglévő, közel 600 négyzetméteres géptermeit tápláló szünetmentes berendezéseinek kiváltása, illetve a 2004-ben kialakított új, 400 négyzetméteres gépterem biztonsági áramellátása, a hozzá tartozó elosztószekrények és a szükséges kábelezés biztosításával. Az első három szünetmentest egy évvel ezelőtt adták át, majd az eltelt időszakban az UPS rendszer teljes kiépítées is terhelés alá került, így az jelenleg kiszolgálja az 1000 négyzetméteres Adatparkot. Az átadott APC szünetmentes rendszerben négy, plusz egy tartalék berendezés működik, ezt igény esetén további négy berendezéssel lehet még bővíteni, ami 100 százalékos teljesítmény–növekedést tesz lehetővé.



###

Röviden a T-Online Magyarország Rt.-ről (www.t-online.hu):
Magyarország piacvezető internetvállalata, a T-Online Magyarország a hazai magánfelhasználók közel felének biztosít hozzáférést, s emellett a legnépszerűbb magyar nyelvű tartalomegyüttes, az [origo] portál tulajdonosa és üzemeltetője is. A T-Online jelentős előnnyel vezeti az internetpiac mindhárom meghatározó területét, a lakossági szolgáltatások, a tartalomszolgáltatás és az üzleti alkalmazások piacát egyaránt. A T-Online Magyarország Rt. a Magyar Telekom Csoport tagja.


Wattmester Kft. (www.wattmester.hu):
A Wattmester Alternatív Áramszolgáltató Kft. 2002 márciusától a MINOR vállalatcsoport tagjaként, jogfolytonosan viszi tovább a MINOR Rendszerház Rt. Biztonsági Áramellátás Üzletágának jogait és kötelezettségeit. A biztonsági áramellátás területén a Wattmester Kft. szakemberei több mint tizenöt éves tapasztalattal rendelkeznek.
Főleg egyen- és váltakozó áramú szünetmentes áramellátó rendszerek tervezését, telepítését és üzemeltetését végzik el olyan akkumulátoros és dízelaggregátoros alternatív áramforrásokkal, melyeket az adott helyszín épület-felügyeleti és informatikai menedzsment rendszerébe integrálnak. Ügyfeleik elsősorban azon vállalatok és intézmények, melyeknél az élet-, a személy-, a vagyon-, a működési és az adatbiztonság függ az áramellátás biztonságától. Közéjük tartoznak bankok, biztosítók, értékpapír forgalmazók, továbbá távközlési, műsorszóró és telekommunikációs cégek, energiatermelők és -szolgáltatók, áruházak. A Wattmester Kft. által eddig letelepített biztonsági áramellátó berendezések összteljesítménye közel 20MVA.


MINOR Csoport (www.minor.hu ):
A vállalatcsoportot önálló gazdálkodást folytató részvénytársaságok, korlátolt felelősségű társaságok alkotják. A MINOR Csoport tagjainak többéves, a MINOR Rendszerház Rt.-nek pedig már közel másfél évtizedes szakmai múltja van az informatikai piacon. A csoport „zászlóshajója”, a MINOR Rendszerház Rt. mellett még négy vállalat – MINOR Holding Rt., Wattmester Kft., Trainer Oktatóközpont, SmartCard Kft. – tartozik a társuláshoz, amelyben így a teljes informatikai vertikum megjelenik, teljes körű szolgáltatást biztosítva a stratégia megfogalmazásától a megvalósításig. A MINOR vállalatcsoport kiemelkedő eredményt ért el a magyar és az export piacokon saját innovációjában és gyártásában készülő termékeivel is.
A 120 főt foglalkoztató MINOR Csoport forgalma 2004-ben megközelítette a 7 milliárd forintot.

További sajtóinformáció:

Sólyom Balázs
sajtófőnök, T-Online Magyarország Rt.
Telefon: 371 3780
E-mail: solyom.balazs@t-online.co.hu

Beck Zoltán
kereskedelmi vezető, Wattmester Kft.
Telefon: 436-3038
E-mail: ZBeck@wattmester.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik