Üzleti tippek

A MÁV-tender volt 2005 legnagyobb rejtélye

Idén ötödik alkalommal adták át a legjobb magyar tényfeltáró cikkért a Gőbölyös Soma-díjat és az azzal járó egymillió forintot. Az elismerést ezúttal Szabó M. Sándor, a Magyar Narancs újságírója kapta.

Szabó a MÁV ügyeit taglaló, Államvasúti bökkenők című cikksorozatáért vehette át a Soma-díjat. Köszönőbeszédében elmondta, hogy már az első cikk megjelenése után úgy döntött a Magyar Narancs (MaNcs) szerkesztősége, hogy „addig lőnek, amíg van töltény”, és nem hagyják annyiban a dolgot. Úgy érzi, ha mást nem is, azt talán sikerült elérni cikksorozatukkal, hogy az olvasók betekintést nyerhettek a MÁV Rt. ügyeibe, és ezentúl nem csupán a vasutakkal azonosítják majd a vállalatot.

A hetilap újságírója már két éve is indult ezen a pályázaton, akkor azonban Mong Attila – akit most kuratóriumi tagnak választottak – nyert a Kulcsár-ügyről szóló írásaival. „Mong sokkal jobb nálam, és most úgy érzem, akkor még nem voltam kész arra, hogy elvigyem ezt a díjat” – mondta Szabó M. Sándor. Majd megköszönte a MaNcs szerkesztőségének, valamint az általa szerkesztett televíziós személyiségeknek, hogy segítették szakmai fejlődését. A díjazott lapunknak azt is elmondta, hogy úgy hallotta, nem gondolkodtak sokat a kuratóriumi tagok, gyors döntést hoztak. A zsűri által kiemelt másik három név is egyébként a MaNcs munkatársa. „Ennek azért is örülök, mert elégtételt jelenthet a lapnak, hiszen még sosem kaptunk ilyen elismerést, holott szerintem szerkesztőségünkben minden nap oknyomozás folyik” – véli Szabó M. Sándor.

A díjat átadó, 2001-ben bejegyzett alapítványt barátai által Somának becézett Gőbölyös József, a fiatalon elhunyt, tényfeltáró újságírásban élenjáró újságíró barátai és tisztelői alapították. Az alapítvány célja emléket állítani a 37. életévét be nem töltött újságírónak azzal, hogy támogatják a műfajt, amelyben leginkább jeleskedett. A díjat minden évben január 11-én, Soma születésnapján adják át az elmúlt év legjobb oknyomozójának.


A díjra olyan 37 évnél fiatalabb szerző pályázhat minden év november 11-ig, aki valamely magyarországi társadalmi vagy gazdasági esemény visszásságára derít fényt, és munkáját az adott időszakban publikálták, vagy megjelenés előtt áll. A díjat az alapítvány kuratóriuma a legalaposabb kutatómunkát megkövetelő, legfontosabbnak ítélt témájú pályamű szerzőjének, szerzőinek adja, illetve ha az adott évben nem találja arra alkalmasnak egyik írást sem, az összeg az alapítvány vagyonát növeli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik