Üzleti tippek

Áfa: nehézkes az átállás

Mint várható volt, a héten kezdődött meg a pénztárgépeknek az áfacsökkentés miatt szükségessé váló átállítása. A módosítást március végéig kell elvégezniük a kereskedőknek, akiknek addig kézzel írt nyugtát kell adniuk a vevőknek. A megkérdezett áruházak mindegyike továbbadja a vevőknek az adócsökkenésből eredő megtakarítást.


Kormányzati promóció

Az árcsökkentés ösztönzésére a kormányzat olyan védjegyet készíttetett, amely arról tájékoztatja majd a fogyasztókat, hogy melyek azok az áruházláncok, kereskedelmi cégek, illetőleg melyek azok a termékek, amelyeknél érvényesítik az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos csökkentését – mondta Mesterházy Attila, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium (ICSSZEM) politikai államtitkára. A védjegy használati jogát a minisztériumtól kérvényezheti a kereskedő.

A tárca a vásárlóknak nyereményjátékot hirdetett hasonló célból: nyerni ugyanazon termék vagy szolgáltatás 2005-ös és 2006-os áfás számlájával lehet. A fődíj egy plazmatévé, házimozi-rendszerrel.


Áfa: nehézkes az átállás 1

Áfa: nehézkes az átállás 2

Az APEH közleménye szerint hétfőtől nem használhatnak olyan pénztárgépet a kereskedők, amelyet nem állítottak át az új, 20 százalékos áfakulcsra. A módosítást azonban csak adóhatósági szervizjoggal rendelkező vállalkozások végezhetik el, így az átfutási idő alatt a kereskedőknek kézzel írt nyugtát kell adniuk a vevőknek. Az átállás végső határideje március 31.

Mint várható volt, a héten indult el az igazi nagy roham a pénztárgépek átállításáért, a néhány perces folyamathoz ezért többórás sorban állásra kell számítani – mondta el lapunknak Fehér István, a pénztárgépek értékesítésével és javításával foglalkozó Ágens Bt. tulajdonosa.

A FigyelőNet által megkérdezett kisboltok többségében ugyanakkor már átállították a pénztárgépeket és újracímkézték a leszállított termékeket. Ennek ellenére szerkesztőségünk tagjai hétfőn kaptak még olyan blokkot, melyen 25 százalékos áfakulcs szerepelt, illetve amelyen nem volt feltüntetve az áfa mértéke.

A Fogyasztóvédelmi Hivatalhoz azonban ma délelőttig nem érkezett blokkokkal kapcsolatos panasz.

Általános árcsökkenés?

A lakosság fogyasztásának felét kitevő termékeket és szolgáltatásokat érinti az áfa csökkentése. Az élelmiszerek nagy részére ugyan a 15 százalékos kulcs vonatkozik, de árcsökkentés várható többek között a kávé, az édesség, az üdítők, a tartós fogyasztási, illetve az elektronikai cikkek, a ruházati termékek, az építőipari szolgáltatások és a távközlési díjak között.

Az azonban, hogy a forgalmi adó csökkentése együtt jár-e általános árcsökkenéssel, csak néhány hónap múlva derül ki – vélekedett az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György szerint nem egyformán és nem szigorúan január 2-ától mérséklődnek majd az árak, ez egyéni ár-, illetve üzletpolitikától függ.

A hipermarketek és nagy kereskedelmi láncok nagy része mindenesetre már bejelentette árcsökkentési intézkedéseit.

Az Auchan áruházakban vásárlók január másodika óta öt százalékkal csökkentett áfatartalommal vásárolhatják meg a termékeket, amelyek ennek megfelelően 4 százalékkal kerülnek kevesebbe, kivéve az alkoholos, illetve dohánytermékeket, valamint az akciós árukat – tudta meg lapunk az áruház igazgatóságától. A műszaki cikkek átárazása majdnem, a textiltermékeké teljesen befejeződött. A többi – így a nem tartós használati cikkek – átárazása folyamatban van, és várhatóan legkésőbb csütörtökre befejeződik. Az áruház az átállásig táblákkal jelzi az érintett termék régi és új árát.

A Tescóban hasonló a helyzet: a rendszerátállás befejeződött, a termékek átárazása azonban még folyamatban van. Arról, hogy a címkéken található ár nem egyezik a termék árával, hanem a kifizetendő összeg valószínűleg alacsonyabb, tájékoztatják a vevőket, a pontos összegről pedig az árleolvasó készülékeknél, illetve a pénztáraknál érdeklődhetnek a vásárlók – mondta el lapunknak Danks Emese, az áruházlánc szóvivője.

Az IKEA közleményében tudatta: négy százalékkal csökkenti a megjelent éves katalógusában megadott, egy évre rögzített árait. Új katalógust nem adnak ki, termékeik árának áfatartalmát fizetéskor automatikusan csökkentik” – mondta el Horváth Csobán, az IKEA pénzügyi igazgatója.

A Praktiker barkácsáruházlánc szintén teljes mértékben átadja az áfacsökkentéssel járó árkedvezményt – nyilatkozta Cs. Farkas Éva marketingkommunikációs igazgató. Az áruházakban így 50 ezer terméket áraznak át. A polcokon jelenleg plakátok tájékoztatják a vásárlókat az árcédulák cseréjének előrehaladottságáról. Az áruházak méretétől függően jelenleg az áruk 70-80 százalékánál már az új ár látható, a teljes termékskálával várhatóan január 15-ig végeznek.

Sajtóinformációk szerint a Baumax és az ElektroWorld áruházak is 5-5 százalékkal csökkentették áraikat.

A három mobilszolgáltató már tavaly bejelentette új tarifáit. Eszerint a Pannon GSM január 1-jétől az áfacsökkenésnek megfelelően minden számlás és kártyás előfizetés bruttó havi díját csökkenti, a T-Mobile – a februárban lezárásra kerülő M-csomagok kivételével – díjait minden esetben csökkenti. A Vodafone hivatalos tájékoztatása szerint utólag fizető ügyfeleinek percdíjainál és havidíjainál az esetek 58 százalékában, míg általános szolgáltatásainál és egyszeri díjainál az esetek 59 százalékában csökkenti az árakat.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik