Üzleti tippek

A Bóly Rt. Csányi új célpontja?

Változóban van a Dél-Dunántúl egyik legjelentősebb agrárvállalkozásának tulajdonosi szerkezete. A részvényesek attól tartanak, hogy Nagy György befektető Csányi Sándor számára szerzi meg a többségi részt – írja a Népszabadság.

A Bóly Rt.-t tavaly szeptemberben privatizálták, és 2005-ben 19 milliárdos árbevétel mellett 600 milliós nyereséget ér el. Az akkor 3,9 milliárd forint jegyzett tőkéjű cég részvényeinek 77 százalékát értékesítette az ÁPV Rt. Az áruba bocsátott részvényeket a vásárlás céljára létrejött Investgroup-Bóly Rt. vette meg. A részvényekért 4,75 milliárdot fizetett, emellett átvállalta az agrárcég ötmilliárdos adósságát, és kötelezettséget vállalt az 1,1 milliárdos tőkeemelésére.

Az dolgozók, integrációs partnerek, valamint a 26 százalékot jegyző Ho-Me 2000 Kft. pénzügyi befektető kezében lévő társaság papírjait a Ho-Me 2000 elkezdte felvásárolni, és Nagy György tulajdonos-ügyvezető szerint már 39 százaléka az övé. A vállalkozó nem titkolta, hogy a közeljövőben 49 százalékra kívánja növelni tulajdonosi részesedését, és 2007 szeptembere után törekszik arra, hogy övé legyen a többségi szó a Bólyban.

Nagy György évekig egyik tulajdonosa volt a Wallis-csoport cégeinek. Tavaly lépett ki a Wallisból. A Bóly Rt. többi tulajdonosai azt feltételezik, hogy Nagy valójában az OTP Bank vezérének, Csányi Sándornak a megbízásából fogott hozzá a baranyai agrárcég részvényeinek felvásárláshoz, hogy megerősítse a bankvezér agrár- és élelmiszeripari birodalmát.

Nagy György a Népszabadságnak ezzel szemben elmondta, hogy ugyan baráti kapcsolatban van Csányi Sándorral, ám a bólyi részvényeket nem az ő megbízásából, hanem saját magának akarja megvenni. Csányinak és Nagy Györgynek ugyanakkor már van egy közös vállalkozása, a siroki lőszergyár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik