Üzleti tippek

Síparadicsomi állapotok

Kevesebb, de pénzesebb utas, az átlagosnál valamivel nagyobb médiaköltések, szegmens-specifikus kommunikáció és last minute – röviden így jellemezhetjük a turizmus téli szezonját.

Jéghegyek, bálnák, pingvinek és végeláthatatlan hómezők – van, akinek így fest az ideális karácsony, kereslet híján valószínűleg nem kínálna antarktiszi Szentestét és Weddell-tengeri ünnepi hajóutat az Antarctic Connection online utazási iroda. Az Argentína egyik déli városából induló 12 napos déli sarki felfedezőút során a kalandos szellemű vállalkozó – 6-10 ezer dollárért (1,2-2 millió forint) – áthajózhat a páratlan élővilággal büszkélkedő Drake-átjárón, a karácsonyt pedig a Dél-Shetland szigetek vulkanikus kráterei között töltheti. Félhold-sziget, Havas domb-sziget – csak néhány a túra során megismerhető földdarabok közül, és végül az expedíció csúcspontja: a Paulet-sziget, az Antarktisz legnagyobb pingvin-kolóniájának élőhelye…

Mikulástól Kubáig

Ha antarktiszi utat nem is, de szinte minden más desztinációt megtalálunk az utazási irodák téli katalógusaiban. December elején több turisztikai cég Lappföldre, a Mikuláshoz invitálta a kisgyermekes családokat, a hónap második felében pedig a karácsonyi és szilveszteri – többnyire egzotikus – utak tömkelegéből válogathatunk. Közben megkezdődött a több hónapig tartó síszezon is, és már most találkozhatunk a februári velencei karneválra vagy a torinói téli olimpiára szervezett utazások hirdetéseivel. A Neckermannál ebben az időszakban az éves összutasforgalomnak körülbelül 25–30 százaléka realizálódik, a Vistánál pedig hozzávetőlegesen 30 százalékkal több a foglalás, mint a holtszezonban.

A téli szezon azonban csak első látásra tűnik ennyire zsúfoltnak, a hatások kiegyenlítik egymást. „Télen jóval kevesebben utaznak, de ilyenkor kelendőbbek a drágább egzotikus utazások, mint nyáron” – árulja el Skáfár Balázs, a Budavár Tours ügyvezetője, akinek tapasztalatai szerint decemberben általában az a jobb módú réteg vág neki az egzotikus kalandnak, amely már nyáron is kivette a részét az utazásból. Míg nyáron inkább a közelebbi, olcsón elérhető mediterrán országok a kedveltebbek, addig télen a több száz ezer forint értékű Thaiföld, Mauritius, Indonézia, a Maldív-szigetek, Kenya és a Kuba a sláger.

A szezon forgalmának másik részét a síutak teszik ki, igaz, ebben az esetben a december még csendes, inkább január közepe és március vége között nagyobb a mozgás. Az utóbbi évek legnépszerűbb úticélja Ausztria volt, s ez a megkérdezett szakemberek szerint idén sem lesz másképp; a nyugati szomszéd fő vonzereje a kis távolságok mellett a jó minőségű és hóbiztos pályákban rejlik. A családosok a gyerekkedvezmények miatt inkább Olaszországot preferálják, viszont a nagy távolság miatt a Francia Alpokat kevesebben választják, bár Franciaország relatíve olcsóbb. Szlovákia népszerűsége töretlen, talán ezeken a sípályákon találkozhatunk a legtöbb honfitársunkkal, annak ellenére, hogy az árak már nagyon utolérték az ausztriai tarifákat, miközben a színvonal meglehetősen elmarad az osztrákokétól. A Neckermannál egyébként 52–48 százalék a síutat, illetve a repülős üdülést választók aránya, és a Vistánál szintén a téli sportok kedvelői keresik fel nagyobb számban az utazási irodát.

Inkább ár, mint imázs

Sivatagi síparadicsom


Akik nyaralás közben sízésre vágynának, azok ezentúl napi 13 ezer forintnak megfelelő összegért akár az izzasztó hőségben is hódolhatnak kedvenc téli sportjuknak. Az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanis december 2-án megnyílt a Ski Dubai, a világ első sivatagi fedett síkomplexuma. Noha kint 45 fok is lehet, a sivatagi lankák között mínusz 1-2 fok fölé soha nem emelkedik a hőmérséklet. A 22 ezer négyzetméter alapterületű, 80 méter széles, 85 méter magas csarnokban öt pálya közül válogathatnak a betérők. A sípályák mellett snowboard pálya, freestyle park, hóbarlang és kávézó is található a világ legnagyobb beltéri síparadicsomában, ahol állandóan 50 centis hó és szüntelen hószállingózás várja a téli sportok szerelmeseit.
www.skidxb.com

„Ha utazásról van szó, Magyarországon még mindig az ár a meghatározó” – mondja Bánki Márton, a Vista marketingigazgatója. A14 irodából álló országos hálózat éves marketingbüdzséjének harmadát költi el a téli szezonban, és mint a turisztikai irodák általában, a Vista is napilapokban, illetve folyóiratokban hirdet legtöbbet. Szegmens- specifikus kommunikációt folytatnak, vagyis a napilapokban (Népszabadság, Magyar Nemzet, Blikk, Napi Gazdaság) inkább a tömeges érdeklődésre számot tartó utakat reklámozzák, míg a réteglapokban főként a magasabb presztízsű, drágább ajánlatokat népszerűsítik. Köztéren alig, rádióban és tévében egyáltalán nincsenek jelen hirdetéseikkel, mert mint Bánki Márton mondja, 3-5 százalékos profitráta mellett nem alkalmazhatnak drága médiafelületeket. A marketingigazgató úgy véli, hogy jelentős tartalékok vannak az irodahálózat népszerűsítésében, ugyanis az egyik legnagyobb forgalmú utazási cégként (évi 10 milliárd forint) ismertségük többnyire a szűkebb célcsoportra korlátozódik; ezért a jövőben az imázs alapú kommunikációra is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd.

Nem így a Kartago Tours, amely a továbbiakban inkább az árakat szeretné jobban kihangsúlyozni kampányaiban: „Idén körülbelül 70–30 százalék volt az arány az árak javára, és ez tovább növekszik” – magyarázza Hajducsi Tamás, a cég produkciós osztályvezetője, aki szerint a piac immár letisztult annyira, hogy a nagyokat – így a Kartagot is – kellőképpen ismerik már az emberek, éppen ezért jobban lehet majd a konkrét ajánlatokra koncentrálni. A nemzetközi vállalati háttérrel rendelkező hálózat az éves bevétel 1-2 százalékát fordítja évente marketingre, és a TNS Media Intelligence adatait nézve kommunikációja kiegyenlített, ami a havonta elköltött összegeket illeti. „A téli szezon fontos időszak marketing szempontjából, ezt intenzívebben kell reklámozni, hiszen ilyenkor kiéleződik az utazási irodák közötti verseny, ráadásul sokkal rövidebb idő alatt kell eladni drágább utakat, mint nyáron” – indokolja meg Hajducsi, hogy miért költenek a téli hónapokban többet az átlagosnál. A Kartago médiamixében szinte minden médium megtalálható; hirdetéseivel egész évben találkozhatunk az m1 és az RTL Klub teletextjén, emellett a cég több tévécsatornán is megjelenik támogatóként, és a különféle országos és vidéki rádiók mellett országos napilapokban, magazinokban, szakmai lapokban is képviselteti magát. „Ha a médiaköltések nem is növekednek számottevően, az alternatív marketingmegoldásokra (pl. szórólapozás) jóval többet költünk, mint máskor” – teszi hozzá Hajducsi.

A Budavár Tours is médiumra, illetve szegmensre szabott kommunikációval él, többek közt ezzel magyarázható, hogy vegyesen fordulnak elő hirdetési repertoárjában imázs és ár alapú reklámok. A cég év végén körülbelül annyit költ marketingre, mint egy átlagos középszezonban. „ A tömegmédiumokban – a napilapokban vagy a Budapesti Piacban – a Budavár Tours is az árra hegyezi ki a kommunikációt, míg az igényesebb lapokban, mint például az Elle vagy a Playboy, a kreatív figyelemfelkeltésre törekszik” – enged bepillantást kommunikációs stratégiájukba Skáfár Balázs. A magasabb presztízsű lapokban gyakoriak az országokról szóló leírásnak álcázott pr-cikkek, hangsúlyosabbak az imázs elemek, és nem ritka, hogy az ajánlatok árak nélkül tűnnek fel a magazinok oldalain. A cég az utaztató cégek másik kedvenc médiuma, a közterület nyújtotta lehetőségeket is maximálisan kihasználja, és óriásplakátokon, citylightokon is jelen van ajánlataival. Hogy mennyire fontos eleme a Budavár Tours marketingjének az internet, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy online kommunikációs szaktanácsadó céggel, a Morgan Hill Communications-szel végezteti internetes marketingkommunikációját. „1999-ben, az elsők között kezdtük el komolyan venni a webet. Sokat költünk online-ra, de minden befektetett forint megtérül; évek óta a forgalom egyharmada (tavaly körülbelül 600 millió forint) online bonyolódik” – büszkélkedik Skáfár Balázs. Hasonló a helyzet a többi nagy utazási irodánál is, az OTP Travel esetében például a cég bevallása szerint ügyfeleik 60 százaléka a világhálón keresztül értesül ajánlataikról.

Mindörökké last minute

„Sok az eszkimó, és kevés a fóka” – írja le képletesen a turisztikai piac egyik fő jellemzőjét az OTP Travel igazgatója. Molnár Judit szerint a piacon nagy a túlkínálat, miközben a fizetőképes kereslet limitált, és a helyzetet csak súlyosbítja, hogy az utazni vágyók nem tervezik meg jó előre a szabadságukat. A Magyar Turizmus Rt. adatai alapján a magyarok 46 százaléka dönt az utazásról az indulás előtti egy hónapban, ami Molnár Judit szerint éppen elegendő ahhoz, hogy a last minute ajánlatok kedvezőtlenül hassanak a piacra.

A last minute mára életformává nőtte ki magát a magyar turizmusban, rég túl vagyunk azon, hogy ezzel a „jelzéssel” ellátott ajánlatok az utazási irodák ablakaiba kiragasztott, ténylegesen utolsó perces utazásokat jelentse. December elején jelent meg például a Neckermann LastMinute katalógusa, amely januártól márciusig kínál üdülési lehetőségeket kedvezményes áron, és ugyanezeket az ajánlatokat a Neckermann csoporthoz tartozó LastMinute.hu oldalon is megtalálhatjuk. Molnár Judit szerint a last minute sokkal inkább a nyaralóprogramokra, városlátogatásokra, egzotikus utakra jellemző, mint a sízésre; mivel ez társasági műfaj, akik csapatostul szeretnének kiruccanni a hegyre, azoknak idejében le kell foglalniuk a szállást.

Mindenkinek üzlet

Természetesen nem csak last minute katalógusokat fogunk találni, ha betérünk valamelyik utazási irodába. A cégek általában kétszer adnak ki katalógust évente, és előfordul, hogy szezononként több összeállítást is készítenek. A Vista például egzotikus- és síkatalógussal is jelentkezik a téli szezonban, ezek idén 30-30 ezer példányban jelentek meg 128 oldalon. „A téli katalógusok az éves marketingbüdzsénknek hozzávetőlegesen a 20 százalékát emésztik fel, ennél azonban nagyságrendileg kisebb a valós anyagi teher, hiszen sok hirdetőnk van, akik rájöttek, hogy ezen ebben a kiadványban nagyon célzottan szólíthatják meg potenciális ügyfeleiket” – mondja Bánki Márton. A Vista médiaajánlata bármelyik folyóiratéval felvehetné a versenyt: a hirdető nem kevesebb, mint (listaáron) 800 ezer forintot kénytelen fizetni egy kétoldalas hirdetésért, 1 oldal 550, fél oldal 330 ezer forintba kerül. A Vista hírlevél hirdetési ajánlatai sem sokkal barátságosabbak, de akinek erre nem futja, az a repülőjegy tasakok hátoldalával is beérheti. A leleményes megoldással a Kartago is él, az árak az – elsősorban – egzotikus országba utaztató cégnél is hasonlóak.
Valószínűleg több olyan cég is van, amelynek marketingjében a katalógus mindennél fontosabb. Ilyen például a középréteget és felső tízezret megcélzó, nívós síutak (250-280 ezer forint/fő) szervezésével foglalkozó Alpine Tours, amely a magasabb presztízsű lapokban megjelentetett pr-cikkeken kívül kizárólag 140 ezer példányban megjelenő katalógusának sikerére alapoz. „A katalógust eddigi ügyfeleinknek és minden érdeklődőnek kiküldjük, és ez hozza a várt eredményt. A médiában nem költünk, mert meggyőződésünk, hogy a szájreklám sokkal többet ér. Ehhez persze minőségi szolgáltatást kell nyújtani, és évről évre újabb és újabb ajánlatokkal kell tudni előrukkolni” – fedi fel a siker titkát Takács János, az Alpine Tours ügyvezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik