Üzleti tippek

Isten veled magyar BBC

Október végén a BBC World Service igazgatója bejelentette, legkésőbb 2006. március 31-én kilenc idegennyelvű mellett a 66 évig működő magyar rádióadás is megszűnik. A kérdés, mi veszik el a magyar hírrádiózásból és mindez pótolható-e egyáltalán.

A BBC vezetősége teljes körűen átvilágította saját működését és hosszú távú célkitűzéseit. Úgy látták, jelenlegi nyelvi portfóliójuk történelmi alapokra épült, amely már nem tükrözi Nagy-Britannia geopolitikai prioritásait. Döntésük értelmében 25 millió fontot csoportosítanak át egy, a Közel-Keleten 2007-ben induló arab nyelvű hírtelevízióba, amely az al-Dzsazírával kívánja felvenni a versenyt.

Tudta-e…?


A Magyar Rádió a napokban ünnepelte 80. születésnapját. A BBC 3 évvel idősebb.

Az „utóbbi hetven év legnagyobb átalakításának” hivatalos indoklása viszont arról szólt, hogy mivel a kelet-európai adások beindításának nagy része még a hidegháború konfliktusainak idejére nyúlik vissza, mára a korábbi funkcióját teljesen elvesztette. Ráadásul a bezárásra szánt adások az Európai Unió tagjainak vagy a csatlakozásra váró országoknak szóltak, és némelyikük már „csekély helyi hatást” váltott ki – fogalmaz a közlemény.

„Mindez a thai vagy a kazah szekcióra vonatkozhat, a magyar adás partnerrádióinknak és saját frekvenciánknak köszönhetően az elmúlt két-három évben kifejezetten magas, becslések szerint egymilliós hallgatottságot produkált.” – mondja Dajka Béla, a BBC magyar adásának főszerkesztője. „A nemzetközi hírek, hírelemzések és a világ eseményeinek feldolgozása hiányt pótolt a magyar hírrádiózásban. Remélem, előbb-utóbb ismét a jelenleginél több magyar nyelven megszólaló külpolitikai tudósító lesz a magyar médiában, és hogy a világról szóló híradások prominens idősávot kapnak az elektronikus médiumokban.”

Távolodás

A BBC magyar adásának megszűnése következtében tehát jelentősen romlanak külkapcsolataink, csökken a magyar jelenlét a rádiózás világában. A rendkívül erős külpolitikai újságírást a rendszerváltás után a magyar belpolitikai események iránti érdeklődés szorította ki a híradások „főáramából”. A BBC az így keletkezett űrt töltötte be. A Magyar Rádió 25 fős külföldi tudósítói hálózatának bővítésére viszont jelenleg nincs pénz. „Bár hat kolléga dolgozik Erdélyben, és vannak munkatársaink többek között Németországban, Kínában, Brüsszelben és Washingtonban, ha megtehetném, azonnal tudósítót küldenék a szomszédos országokba, Horvátországba, Ausztriába és Szlovéniába” – mondja Hollós János, a Magyar Rádió igazgatásszervezési alelnöke, majd hozzáteszi: „elképzelhető, hogy néhány BBC-s munkatársat átveszünk, mert nagyon profik és van tapasztalatuk.” A kilenc országot érintő leépítés összesen 17 magyar kollégát, a 27 ezer embert foglalkoztató „nagy” BBC-nél pedig négy ezer embert érint. A magyar szekció bezárása egy millió font költségmegtakarítást jelent.

Egyedi hang

Tudta-e…?


A BBC World Service hálózatot a brit külügyminisztérium alapította és finanszírozza.

A BBC magyar szekciója a 27 partnerrádiója közül a Magyar Rádió aktuális hírműsoraihoz csaknem napi húsz percben készített nemzetközi hírösszefoglalókat. Regionális adásokhoz pedig hosszabb, akár egyórás háttér- és elemző műsorokat vett át a brit közszolgálati rádiótól. „Bár a hírműsorok hallgatottságát nem befolyásolja, én személy szerint két okból is nagyon sajnálom a BBC magyar adásának megszűnését. Egyrészt mert a ’90-es évek eleje óta egyre bővülő kölcsönös együttműködésünk egyfajta védjegyet jelentett a rádiónak, biztosította az igazi közszolgálatiságot és nagyon jó műsor volt ” – jegyzi meg Hollós János. „Másrészt egy olyan kulturális intézmény és a BBC normái szerint működő unikális műhely szűnik meg, amelyet semmivel sem lehet pótolni”.

Sokak szerint a BBC nem a konkrét hírek vonatkozásában, hanem a feldolgozás módjában egyedülálló. A helyi információkból kiinduló, főleg belügyekre fókuszáló hazai médiától eltérően a BBC a világ eseményeit és történéseit másként dolgozza fel. „A globalizált világot nem lehet kizárólag saját vonatkozásainkban megmutatni, mert az emberek így nem fogják érteni a történések valós összefüggéseit. A világpolitika eseményeiből kiindulva lehet igazán bemutatni, mi miért történik a világon, illetve Magyarországon” – teszi hozzá Dajka Béla. A december 16-tól megszűnő BBC-s hírműsorokat a közszolgálati rádióban délben a „Mindennapi tudomány” című műsor váltja fel, a reggel nyolc órás külpolitikai hírblokk hossza pedig tízről három percre csökken. A fennmaradó időben több sporthírt és zenét sugároznak majd.

Tovább angol nyelven

A BBC nem fogja teljesen megszüntetni jelenlétét, inkább angol nyelvű adásokkal kíván jelen lenni a magyar piacon. A közvetlenül Londonból, egységesen és szerkesztett formában érkező angol nyelvű műsorokat a tervek szerint a BBC jelenlegi frekvenciáján napi tizenkét órában, illetve az InfoRádió adásában is lehet majd hallgatni. Jelenleg előrehaladott tárgyalások folynak az ORTT-vel a műsorszolgáltatási szerződés módosításáról, az InfoRádióval pedig az átvett angol nyelvű hírműsorok mennyiségéről. Itt júniustól már hallható a BBC napi egyórás, élő angol nyelvű világhíradója. „A két rádió több mint három éve kialakított exkluzív együttműködése idén tovább bővült és a magyar adás megszűnése után is folytatódik. A BBC World Service vezetőivel rövidesen aláírjuk az eddigi szerződés hosszú távú kibővítését.” – mondja Módos Márton, az InfoRádió ügyvezető igazgató-főszerkesztője. Arra viszont nincs garancia, hogy a hírműsorok angol szerkesztői mennyire tudják, mi érdekli a magyar közönséget. „Ők egészen biztosan egy globális, nemzetközi hír agendát fognak követni a jövőben is, és ez a világméretű perspektíva fogja meghatározni az adások készítését. Megeshet, hogy az első hír Afrikáról vagy Ázsiáról szól majd, akit azonban érdekelnek a nagyvilág hírei, az ki fogja bírni, ha csak a hírösszefoglaló közepén következik egy esetleges magyar vagy európai vonatkozású információ.” – vélekedik Dajka Béla. Az angol nyelvű adások átvételének lehetősége valamennyi partnerrádió számára fennáll, erről minden adó saját műsorpolitikája és programstruktúrája alapján dönt. Valószínűleg kevesen élnek majd vele, hiszen a magyar lakosság 10 százaléka ért csak ilyen szinten angolul, a hírek házon belüli feldolgozása pedig a BBC szerkesztőségi integritása miatt kizárt. „A BBC nem szívesen adja ki a kezéből a hírműsorok összeállítását, belső munkatársként mi garantáltan és ellenőrizhetően az egységesen meghatározott irányelvek szerint állítunk össze minden hírműsort.” – jegyzi meg Dajka Béla. Egyelőre nehéz megjósolni, mennyire van igény angol nyelvű rádiós hírekre. A főszerkesztő szerint a Magyarországon élő és idelátogató külföldiek valamint nyelvet tanuló magyarok számára az angol nyelvű információk nagyon is fontosak és hasznosak.

Könnyes búcsú

Bár a BBC saját frekvenciáján még egy ideig a megszokott adásmenet szerint napi két órában folytatja magyar nyelvű műsorát, a többi adón december 16-án hallható utoljára a magyar adás. Ekkor különleges „ünnepi” búcsúműsort sugároznak, amelyet a Kossuth, az Info és igény szerint valamennyi partnerrádió is átvesz. „Felidézzük 66 év történetét, eddig soha nem hallott műsorok, visszaemlékezések, „őshallgatók”, régi szerkesztők és legendás tudósítók lesznek adásban, akik elmesélik emlékeiket, különleges történeteiket. A magyar adás történelmét és nem a megszűnését ünnepeljük” – meséli Dajka Béla. Csaknem hét évtized nemzetközi hírszolgáltatása szűnik meg. „Engem nagyon váratlanul ért a hír, a végrehajtás pedig különösen gyors. Mintaértékű volt, amit oly sok éven át csináltak. A mai riporterekkel, tudósítókkal ellentétben mertek újságírók lenni, mertek kérdezni, kommentálni és kritizálni, így könnyen eljutottak a hallgatókhoz. Mindenképpen nagy veszteség a közönségnek és a magyar médiának egyaránt.” – fejezi be a Magyar Rádió alelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik