Üzleti tippek

Szükség van, de esély nincs átfogó adóreformra

A személyi jövedelemadó kedvezmények kiiktatása, a fogyasztást terhelő adók növelése és az értékalapú ingatlanadó bevezetése szükséges a következő időszakban - hangoztatta egybehangzóan Hetényi István, Békesi László és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter kedden az Adóreform konferencián.

“Már rég megérett az idő egy komplex adóreformra” – mondta Bokros Lajos, hozzátéve, hogy ráadásul kezd érlelődni a stabilizáció szükségessége is. A volt pénzügyminiszter kétkulcsos, 10 és 20 százalékos áfa bevezetését javasolja a mai négykulcsos (0, 5, 15, 20 százalékos) rendszer helyett.

Bokros szerint kétkulcsos áfa esetén az alacsony kulcs lehetőséget ad szociális szempontok érvényesítésére (városi tömegközlekedés), míg az energiát a magasabb áfa-kulcs alá kell helyezni. A szociálisan rászorultakat kompenzálni kell, miközben az uszodáikat gázzal fűtőket nem kell kedvezményben részesíteni.

Adóreform csak akkor valósítható meg, ha a költségvetés kiadási oldalának szerkezetét megváltoztatjuk, és tudatosítjuk, hogy a lakosság közvetlen tehervállalása nőni fog – rögzítette Bokros Lajos.

A jelenlegi politikai viszonyok között 2008-2009-ig adóreformra nincs reális esély, bár égető szükség lenne rá – jelentette ki Békesi László. A volt pénzügyminiszter hozzátette: Magyarországon nincs realitása az egykulcsos adórendszernek, és valótlant állít az, aki azt hirdeti, hogy egy radikális adócsökkentés több adóbevételt hoz. Békesi véleménye szerint irreális az a követelmény, hogy a munka- és tőkejövedelmek adókulcsát egy szintre hozzuk.

A konferencia első félidejében felszólaló volt pénzügyminiszterek egyetértettek abban, hogy a személyi jövedelemadó kedvezmények kiiktatása, a fogyasztást terhelő adók növelése és az értékalapú ingatlanadó bevezetése szükséges a következő években. Hetényi István hozzátette azt is, hogy bár reformhangulat van, paradigmaváltásra az adórendszerben nem lehet számítani.

Kétkulcsos áfát, lakáshasználatot terhelő ingatlanadót szorgalmazott Hetényi, aki azt is hangsúlyozta, hogy egy jó adórendszer legfőbb tulajdonsága az átláthatóság.

Ma valójában hat vagy hét személyi jövedelem adó-kulcs van, hiszen az adómentes sáv, a 18 százalékos, valamint a 38 – jövőre 36 – százalékos kulcs mellett az adójóváírások további 3-4 kulcsot jelentenek – jelezte Hetényi István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik