Üzleti tippek

A Homokháti Kistérség lehetőséget kap a felzárkózásra

2005. december 5., Budapest – A mórahalmi székhelyű Homokháti Kistérség a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében a szolgáltató önkormányzat, az önkormányzatok információszolgáltató tevékenységének fejlesztése (

Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása 9 település – Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Mórahalom, Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa, Üllés és Zákányszék – összefogásával jött létre. A Társaság egyik legfontosabb célja, hogy a kis- és középvállalkozások (kkv-k), valamint a lakosság és az egyes önkormányzatok elvárásainak megfelelően olyan informatikai rendszert alakítsanak ki, amely által javul a vidékiek életminősége, és lehetőség nyílik a vidéki élettér értékeinek megőrzésére, ami egyben a környezet, a gazdaság és a társadalom összhangjának megteremtését is szolgálja.

A HUMANsoft szakemberei 2005 novemberében kezdték meg a programban megfogalmazott fejlesztéseket. A bevezetésre kerülő korszerű, integrált e-közigazgatási megoldással lehetővé válik a lakosság számára az elektronikus ügyintézés, az önkormányzatok számára pedig a hatékony, informatikailag teljes körűen támogatott hivatali működés. Fókuszban az e-ügyintézés, e-közigazgatás gyakorlati megteremtése áll, kiemelt figyelemmel a kkv szektorra. Mindemellett a projektnek szolgálnia kell a kistérség ismertségének fokozását, és intelligens megoldásaival elő kell segítenie a turizmus fellendülését is.

„A projektben egy olyan működő kistérségi informatikai megoldást szándékozunk létrehozni, amely a helyi specialitásokat, prioritásokat figyelembe véve képes integráltan kezelni a térség problémáit, lehetőségeit, és előkészíti a hosszú távú célok megvalósítását; ugyanakkor olyan bevált gyakorlatot teremt, amely adaptálható mintaként szolgálhat a többi kistérség számára” – mondta Fodor Csaba, a Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása részéről megbízott projektvezető.

Fodor hozzátette: „A körültekintő előkészítésnek, és az elmúlt egy év kemény munkájának eredményeként a térség kilenc településének 26.080 lakosára jutó 536.560.000 forint összköltséggel olyan előremutató fejlesztés valósulhat meg, mely a térség nehéz helyzetben lévő önkormányzatainak munkáját, valamint a lakosság, illetve a vállalkozások felé nyújtandó szolgáltatások színvonalát jelentősen javítja.”

A Társulás tagjai azt remélik, hogy a beruházás következtében 8-10 éven belül a vállalkozások száma 9%-al emelkedik, az állandó, folyamatos és helyi munka-viszonnyal rendelkezők száma 5%-al nő, a munkából kiesettek 10%-a pedig újra munkába állhat. A turizmus területén a vendégéjszakák számának 25%-os emelkedésére, ezen belül a falusi szállásadásban 50%-os bővülést várnak.

Patkós Attila, az informatikai háttért nyújtó HUMANsoft Kft. projektvezetője elmondta, hogy a beruházás hatásai várhatóan 2006. III. negyedévétől már érezhetőek lesznek. Jelenleg a felmérés és követelmény-specifikáció elkészítése van folyamatban, ezt a munkafázist hamarosan a tervezés és az implementáció követi. Ezzel párhuzamosan a HUMANsoft kialakítja azt az infrastruktúrát, mely a bevezetendő rendszerek alapját képezi. A beruházás 2006. novemberében zárul.


A projektben résztvevő 9 önkormányzatnál a HUMANsoft a következő rendszereket vezeti be:
– építéshatósági rendszer
– szociális rendszer
– helyi adó-ügyintézési rendszer
– testületi munkát támogató rendszer
– szabálysértési rendszer
– térinformatikai rendszer
– rendezési tervek / főépítészi rendszer
– ingatlanvagyon-kataszter
– portálrendszer
– e-ügyintézési megoldás
– mobil-ügyintézési megoldás
– iktató, dokumentumkezelő és workflow megoldás
– népesség-nyilvántartással kapcsolatos feladatokat támogató rendszer

###

A HUMANsoft-ról (www.humansoft.hu):
A magyar tulajdonú, 1989-ben alapított HUMANsoft mára teljes informatikai termék- és szolgáltatás portfoliót épített ki. A vállalat az informatikai rendszerek szervizelésétől az outsourcing-on keresztül az informatikai és üzleti tanácsadásig teljes körű szolgáltatás nyújt. A vállalat 1991 óta forgalmazza a világ vezető számítógépgyártója, a DELL Computer számítógépeit. A Dell Computer és a Microsoft mellett partnerei között megtalálhatók az EMC, az OKI és a Citrix is. 2004-ben a cég 20 százalékkal, 6,6 milliárd forintra növelte forgalmát.


További információ:
Homokháti Önkormányzatok Kistérségfejlesztési Társulása:
Nógrádi Zoltán elnök, nogradi@morahalom.hu, Tel: 62/281-079
Fodor Csaba, projektvezető – ekozig@morahalom.hu, Tel: 62/280-124
HUMANsoft Kft.:
Patkós Attila projektvezető, attila.patkos@humansoft.hu,Tel: 1/270-7600

Ajánlott videó

Olvasói sztorik