Üzleti tippek

A GKM a piacfejlesztési modellt preferálja

A gazdasági tárca kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztési koncepciójának legújabb változata is a piacfejlesztő modell mellett áll ki. Az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteken napirendjére kerülő tervezet több pontjával nem értenek egyet a szakmai szervezetek – írja a Világgazdaság.

Az előzetes számítások szerint a kkv-k fejlesztési programjaira a gazdasági versenyképesség operatív program keretében 2007 és 2013 között felhasználható források (uniós és hazai társfinanszírozás együtt) mintegy évi 50-60 milliárd forintot tesznek ki. A szaktárca a tervezet szerint jelentősen átalakítaná a programelemek közötti forrásmegosztást. Ennek értelmében a vissza nem térítendő támogatások aránya jelentősen csökkenne: az utóbbi öt évre jellemző 71 százalék helyett a következő hét év átlagában 35,1 százalékos lenne az ilyen típusú források aránya. Ráadásul a hét év során is folyamatos csökkenés lenne jellemző, 2013-ban már az összes forrás alig több mint hatoda jutna el ilyen formában a kkv-khoz. Ezzel párhuzamosan a hitelprogramok részesedése többszörösére nőne, a tőkeprogramoké is enyhén emelkedne, és előtérbe kerülnének az eddig marginális szerepet betöltő nem pénzügyi szolgáltatások.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium elképzelései szerint a mikrofinanszírozásra központi kis- és középvállalkozás-fejlesztési alapot hoznának létre. Ez az „alapok alapja” egyrészt alárendelt kölcsönt nyújtana a finanszírozásban közreműködő szervezeteknek, másrészt kockázatitőke-alapokat társfinanszírozna. A közreműködőknek nem lenne kötött jogi formája, nonprofit szervezetek, vállalkozások, bizonyos feltételekkel pénzügyi intézmények is részt vehetnének a végrehajtásban, a kiválasztás döntő szempontja a hatékonyság lenne.

A koncepció készítőinek számításai szerint a felhasznált források arányának javasolt változása a pénzügyi szolgáltatásokhoz jutó vállalkozások számát évente a jelenlegi 4400-ról 30 500-ra növelné. A visszaforgatott fejlesztési források a mostani 82 milliárd forintról 2013-ban 300 milliárdra emelkednének. Az egységnyi forrással finanszírozott vállalkozások száma pedig 77-ről 678-ra.

A szakmai szervezetek hiányosságnak tartják, hogy nem látszik a kapcsolat az NFT II-vel, pedig szerintük a kkv-kör hosszú távú fejlesztését célszerű lenne ide integrálni. Egy 40-50 millió forint éves árbevételű vállalkozás más fejlesztési megközelítést kíván, mint egy 10 milliárdos cég – vélekednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik