Üzleti tippek

Angolul is hallgatható lesz az al-Dzsazíra

Az arab nyelvű hírcsatornát és weboldalt működtető médiavállalat napi 24 órás angol nyelvű adást indít 2006-ban.

A cég felújítja angol nyelvű weboldalát is, amelyet több szolgáltatással – köztük SMS-küldéssel – is kiegészít majd. Az új adó, valamint az átszabott honlap az Al Jazeera International márkajelzés alatt jön majd ki. A tévéállomás a tervek szerint széles műsorkínálatot nyújt majd – többek között talk show-kat, sport- és nemzetközi híreket, valamint helyi tudósításokat is láthatnak a nézők. A műsorszórás Londonon és Washingtonon kívül Kuala Lumpurból is elindul – írja a Business Times.

A ZDNet értesülései szerint a világ mindentájáról alkalmaz helyi munkatársakat a cég, amely 30 irodával kívánja képviselni magát a világ minden pontján. Az al-Dzsazíra jelenleg a malajziai Astro műholdas tévészolgáltatóval folytat tárgyalásokat arról, hogy bevegyék adójukat a kínálatba. Amerikai partnerszolgáltatókról még nem érkezett hír.

A cég 1996-ban indult útjára, Hamad bin Khalifa Al-Thani katari uralkodó engedélyével, aki mindent elkövet azért, hogy modernizálja és színsebbé tegye kicsiny országa életét. A kormány soha nem szólt bele a leadott tartalomba, ami vélhetően az Al Jazeera Internationallel is tovább folytatódik majd. Az adó annak idején azzal szerzett magának hírnevet, hogy lejátszotta Oszama bin Laden videoüzeneteit, és ezzel sokak számára a térség elsődleges hírforrássá vált. Persze az amerikai biztonsági elemzők is előszeretettel figyelik műsorát. A legtöbb közel-keleti nagyvállalathoz hasonlóan az al-Dzsazíra is nagyrészt külföldi irányítás alatt áll. A vezetőségben a CNN és a BBC korábbi emberét Nigel Parsont, a Sky News-nál nevet szerzett Steve Clarkot és David Fostert is megtaláljuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik