Üzleti tippek

Tisztességesebb versenyről tárgyalnak a hipermarketek

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) élelmiszer-etikai kódexét a héten kell véleményezniük az élelmiszerpiac résztvevőinek. Az FN által megkérdezett szakemberek alapvetően pozitív kimenetelre számítanak, úgy tűnik ugyanis, hogy a gyártók, beszállítók és kereskedők egyaránt komolyan veszik és szükségesnek tartják egy önszabályozó rendszer kialakítását.

Az FVM élelmiszer-etikai kódexének vitaanyagát a minisztérium a múlt hét pénteken juttatta el az élelmiszer-alapanyagok előállításában, az élelmiszergyártásban, valamint az élelmiszerek árusításában meghatározó szerepet játszó vállalkozásoknak, valamint az ágazati érdekképviseleteknek. Az érintetteknek körülbelül egy hetük van arra, hogy véleményükről tájékoztassák a kódexet készítő bizottságot. A testület ezt követően állítja össze az etikai kódex végleges változatát. A most véleményezésre váró tervezet iránymutatást adna, milyen feltételekkel illik szerződni, hogyan kell tisztességes árakat kialakítani. Az etikai kódexet aláírt társaságok közül az előírások ellen vétők ügyét nyilvánosságra hoznák.


A tervezet kidolgozásában és véleményezésében részt vevő, az FN által megkérdezett szakemberek egyaránt pozitívan tekintenek a születő egyezményre.


Valahol el kell kezdeni

Valahol el kell kezdeni – vélekedett a FigyelőNetnek a Magyarországi Üdítőital-, Gyümölcslé- és Ásványvízgyártók Szövetségének (MÜSZ) titkára, Kiss Gáborné. A törvényekben nem lehet mindent szabályozni, mindig van mód azok megkerülésére, ez az etikai kódex viszont a beszállítókat védené – tette hozzá Kiss Gáborné. Jelenleg Magyarországon vadpiac van, azaz az erősebb érvényesül. A MÜSZ titkára szerint itthon a kereskedelmi láncok sokkal többet engedhetnek meg maguknak, mint Európa más országaiban. Az etikai kódex kialakításánál az érdekképviseletek mellett a kereskedelmi, a gyártói és a beszállítói oldal is képviseltette magát, és az egyezségükből született ez a most véleményezésen kinn lévő anyag. Többek között ezért is gondolja úgy a MÜSZ titkára, hogy a piaci szereplők nagy része aláírja majd az etikai kódexet.

A legnagyobb érték az önkéntesség

A két hónapos munka sok vitával járt, és az első verzióhoz képest nagyon sokat változott a vitaanyag, de minden résztvevő nagy kompromisszumkészségről és rugalmasságról tett bizonyosságot: a legtöbb elvárás a kereskedőkkel szemben fogalmazódott meg, de az egyezkedések során a gyártók is és a termelők is sokat engedtek – mondta el az FN-nek Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Ezzel az etikai kódexszel igazából egy formálható keretet próbáltak megalkotni; a nagy kérdés pedig most már az, hogy a gyakorló vállalatok mit szólnak majd hozzá – tette hozzá a főtitkár. Konkrétabb véleményt a dolog kimeneteléről még nagyon korai lenne megfogalmazni – jegyezte meg Vámos – mert még lesznek viták, hiszen minden résztvevőnek kell majd valamilyen önkorlátozást vállalnia.

Vámos az élelmiszer-etikai kódex legnagyobb értékének az önkéntességet nevezte. Bár a most véleményezésre váró anyag kidolgozása állami sugallatra történt, az elkészült szabályozást a vállalatokon kívül senki nem hagyja majd jóvá – emelte ki.

A kereskedelmi törvény meghosszabbított karja

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) részéről Köves András vett részt az élelmiszer-etikai kódex jelenlegi kidolgozásában, aki már most bizton állította, hogy a szövetség alá fogja írni az etikai kódexet, és reményét fejezte ki, hogy a többi érdekvédelmi szervezet is hasonlóképpen tesz majd. Az ÉFOSZ egyébként ettől az etikai egyezménytől alapvetően egy pozitív irányú elmozdulást remél. Azt még nem lehet előre látni, hogy mikorra lesz belőle valami, de az ÉFOSZ szeretné, ha még az idén megszületne ez az etikai egyezség. Köves azonban megjegyezte, hogy ennek csak akkor van értelme, ha gyártók és kereskedők egyaránt minél többen írnák alá a lefektetett feltételeket. Úgy gondolja, a megállapodás kulcsa az lehetne, ha sikerülne elérni, hogy minden résztvevő értékarányosan juthasson profithoz, és ne a tőke versenyévé váljon az élelmiszerpiac. Ez az egyezség akár a kereskedelmi törvény egyik meghosszabbított karja is lehetne később – jegyezte meg Köves.

Biztosan születik valamilyen egyezség

Az Auchannál Gillemot Katalin még nem tudott semmit mondani az élelmiszer-etikai kódex jelenlegi változatának fogadtatásáról. Mint mondta, náluk egy kicsit bonyolultabb a helyzet, mert a vezetésben franciák is vannak, így a szöveget le kellett fordíttatniuk. A vitaanyag jelenleg a francia felső vezetésnél van véleményezésen, amit e hét péntekig a tervek szerint visszajuttatnak a kódexet készítő bizottsághoz. Mint mondta, az etikai kódex létrehozásával egyetértenek, hiszen az Auchan is a szorgalmazói között volt, azt pedig nehezen elképzelhetőnek tartotta, hogy ne szülessen valamiféle egyezség az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik