Üzleti tippek

Sajtóperek hete: Csányi kontra hvg és a többiek

Egy sor sajtópert tárgyalt csütörtökön a Fővárosi Bíróság.

Csányi kontra hvg


Szerdán kezdődött, de csak jövő februárban folytatódik az a személyiségi jogi per, amelyet Csányi Sándor, az OTP Rt. elnök-vezérigazgatója indított a hvg egyik cikke miatt a lap ellen.


Az üzletember a lap egy idén márciusi írása miatt perel, amely egyebek mellett azt tartalmazza, hogy őt „sejtik olajipari berkekben a Rotary Rt. közvetett amerikai off-shore gazdája mögött. A fúrócég tízmilliárd forint körüli éves árbevételének zöme a Csányi által alelnökölt Mol Rt. megrendeléseiből származik”.


A következő tárgyaláson a bíróság előtt kell nyilatkoznia az ügyben Csányi Sándornak, valamint addigra kell benyújtania a cikk szerzőjének az állításait bizonyító anyagokat. Keresetében az üzletember a jogsértés megállapítása és az attól való eltiltás mellett azt kérte, hogy a hetilap elégtételt adjon neki, valamint a bíróság ítéljen meg a számára 750 000 forintnyi nem vagyoni kártérítést.


Lovas kontra Fiala


A legérdekesebbnek az a per tűnik, amelyikben két újságíró támadt egymásra. Lovas István személyiségi jogi pert indított Fiala János ellen. Lovas István azért perelte be a műsorvezetőt, mert szerinte egy tavaly októberi rádióműsorban nem a tőle elvárható módon járt el, amikor a közéleti személyiségek, újságírók ellen erőszakos fellépésre buzdító vers szerzőjével – Paizs Miklóssal – beszélgetett; az újságíró félmillió forintos nem vagyoni kártérítést kért.

Paizs Miklós, a Tilos Rádió munkatársa a Budapest Rádióban politikusok és közéleti személyiségek – köztük Orbán Viktor, Kövér László, Csurka István, Grespik László, valamint Lovas István újságíró és a Magyar Nemzet munkatársai – elleni erőszakos fellépésre buzdított egy általa később „közéleti performance”-nak nevezett versben.

A tárgyaláson Lovas István a demokratikus világban példátlannak nevezte a történteket, kiemelve, hogy az Egyesült Államokban 24 órán belül bezárják azt a rádiót, amely ilyen tartalomnak teret ad. Hozzátette: „ez nem a sajtónak a szabadsága”.

Ezt megelőzően a rádiós műsorvezető jogi képviselője arról beszélt, hogy Fiala János egy adott társadalmi jelenségre kívánta felhívni a figyelmet, ami „a sajtószabadság gyakorlása”.
Fiala János arról beszélt, hogy a vers szövegétől már akkor elhatárolódott, amikor napokkal az interjú előtt megismerte. Mint mondta: a műsor előtt többször kereste – sikertelenül – Lovas Istvánt, mert őt is meg kívánta szólaltatni az adásban. Szólt arról is, hogy szerinte a Paizs Miklós által írtaknál sokkal durvábbak voltak, amik a műsor elhangzása után Lovas István tollából őróla megjelentek.


Lovas kontra Paizs

Alig egy órával ezt követően vette volna kezdetét a Lovas István által ugyanezen mű miatt indított személyiségi jogi per, ám azon az alperes Paizs Miklós nem jelent meg. Mint Pataki Árpád bíró elmondta, egy másik ügy kapcsán néhány napja szerezték be Paizs új lakcímét. Mindenesetre izgalmas versenyfutás lehetett az idővel megoldani azt, hogy az újságíró óránként más tárgyaláson legyen.

A tanácskozáson Lovas István jogi képviselője bejelentette, hogy kérik a két ügy egyesítését, egyetemlegesen 800 ezer forint nem vagyoni kárigényt jelentve be.


Patrubány kontra Index


Ugyanekkor tárgyalta a bíróság a Patrubány Miklós kontra Index személyiségi jogi pert is. Az eljárást a Magyarok Világszövetségének (MVSZ) elnöke az internetes lap egy tavaly decemberi cikke miatt indította.

A hírportál – a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) egy közleményével kapcsolatban – olyan, Rytkó Emíliát, az Országos Választási Iroda vezetőjét sértő kijelentéseket tulajdonított Patrubány Miklósnak, amelyeket közlése szerint soha nem tett; ezért egymillió forintos nem vagyoni kár megtérítését kérte a kiadótól. Mint mondta, a neki tulajdonított kijelentést egy másik internetes oldalon (www.kettosallampolgarsag.hu) tették közzé, név nélkül, jól elkülönítve az MVSZ közleményétől; elismerte ugyanakkor, hogy a tavaly téli kettős népszavazást megelőző időszakban az MVSZ honlapján is megjelent a kérdéses webhely tartalma.

A tárgyaláson az Index e cikket készítő újságírója azt emelte ki, hogy a kettosallampolgarsag.hu-ról „semmilyen módon nem lehetett megtudni, kik az alkotók”, ráadásul tartalma a világszövetség honlapjára kattintva is megjelent, amiből arra lehetett következni, hogy az a MVSZ hivatalos álláspontját tükrözi.

Ezt a pert is folytatják, további izgalmakat rejtve a sajtóban dolgozó, de arra érzékeny újságíróknak és a széles publikumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik