Üzleti tippek

Szigorúbban bírságol az APEH

Az APEH jövőre nyilvánosságra hozza a térségi, illetve tevékenységhez kapcsolódó jövedelmezőségi mutatókat, és azok a vállalkozások, amelyek „gyanúsak", kiemelt vizsgálatra számíthatnak – értesült a Napi Gazdaság.

További szigorítások is várhatók a jövőben: a mulasztási bírság felső határa nem változik ugyan – továbbra is 200 ezer forint marad –, ám az adózás rendjéről szóló törvény néhány kiegészítése miatt jóval nagyobb pénzbüntetésre számíthatnak a kötelezettségeiknek eleget nem tevők – tájékoztatott az APEH sajtóosztálya. Abban az esetben, ha az adóhatóság bizonyos időre lezárja az üzletet valamilyen vétség miatt, a tulajdonos azonban mégis kinyitja a boltot, illetve tovább tevékenykedik, a kiszabható maximális bírságot naponta felszámolhatják. Így egy hónapos lezárás esetén az ellenszegülés akár 6 millió forintos pénzbüntetéssel is járhat.

Eddig legfeljebb kétszázezer forintos bírságot fizetett az, aki nem jelentette be alkalmazottait, függetlenül attól, hogy egy vagy tíz emberről volt szó. A jövő évtől a bírságot viszont az összes feketén foglalkoztatott dolgozó után meg kell fizetni.

Januártól megszüntetik a munkáltatói adómegállapítást, a dolgozó továbbra is elkészítheti magának személyi jövedelemadó-bevallását, vagy az adóhatóságra bízhatja a feladatot. Ezzel várhatóan csökkentik a kifizetők terheit. A jövő évtől bevezetik a minősített adózó kategóriát, a pozitív adólistára kerülést az APEH-nál lehet majd kérelmezni. Minősített adózóként a hitelintézeteknél előnyös elbírálásban bízhatnak a vállalkozások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik