Üzleti tippek

Cégbejegyzés két nap alatt

A tervek szerint jövő júliustól már hatályba léphet az új társasági és cégtörvény. Miközben épít a hagyományokra, figyelembe veszi az igényeket: új jogintézményeket, rugalmas megoldásokat és két munkanap alatti cégbejegyzést kínál a vállalkozóknak – írja a Világgazdaság.

A héten benyújtják a parlamenthez az új társasági és cégtörvény tervezetét. A hatályos társasági jogi szabályozás 1997-ben készült, amikor lényegében befejeződött a privatizáció, befejeződött a cégalapítási láz. Nem csupán az azóta eltelt idő, hanem uniós tagságunk és a technika vívmányai is szükségessé teszik a szabályozás korszerűsítését.

A gazdasági társaságokról szóló törvényjavaslat négy cégformát rögzít, a kkt.-t, a bt.-t, a kft.-t és az rt.-t. A közös vállalatokra vonatkozó rendelkezéseket mellőzi, ám a meglévők tovább működhetnek az 1997-es szabályok szerint. Az új társasági törvénnyel megpecsételődik a Ptk.-ban szabályozott közhasznú társaság sorsa. Mivel megszűnik, a leendő törvény létrehozza a bármilyen társasági formában működtethető nonprofit vállalkozást. A közhasznú jelzőt pedig – egy másik jogszabály feltételeinek megfelelően – majd ki kell érdemelni. A kht.-ra vonatkozó szabály azonban nem jövőre, hanem csak 2007 júliusától érvényesülne, és további két esztendőt hagyna a meglévő szervezeteknek, hogy eldöntsék, átalakulnak-e nonprofit céggé vagy megszűnnek.

A szakemberek szándékai szerint a mainál világosabb, áttekinthetőbb lesz a cégtörvény. Az először alkalmazott törvényi szerződésminták megkönnyítik a cégalapítók dolgát. Ezekkel a leendő bt.-k, kkt.-k, illetve kft.-k élhetnek, míg a nagyobb és cizelláltabb szervezetben gondolkodó cégek a hagyományos társasági szerződésekkel jöhetnek létre. Már ma is feleannyi időbe telik, mint korábban, a jövőben pedig még gyorsabb lesz a cégalapítás. Jövő júliustól gyakorlattá válhat az úgynevezett egyszerűsített cégeljárás, amikor a szerződésmintát alkalmazó, a bejegyzést elektronikus úton kérő cég bejegyzéséről – vagy a beadvány elutasításáról – a cégbíróság két munkanapon belül dönt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik