Üzleti tippek

Mégsem kell havi jelentés az alkalmazottakról

Mégsem kellene jövőre minden munkáltatónak havonta adatot szolgáltatnia a foglalkoztatottairól. A rendelkezés visszavonása miatt csúszhat az egyszámlás utalási rendszer bevezetése is - írja a Népszabadság.

Még hatályba sem lépett, de már viszszavonná a kormány azt a rendelkezést, amely szerint a a jövő év elejétől havonta kellene elektronikus úton adatot szolgáltatniuk a munkáltatóknak a foglalkoztatottakról, a kifizetett juttatásokról, illetve az adó- és járulékkötelezettségről. A szükséges módosításról a mai ülésen határoznak a miniszterek.

A döntéssel elejét vennék annak, hogy jövőre az idén januárihoz hasonló hisztéria törjön ki. Akkor óriási felháborodást váltott ki a vállalkozások és az adószakértők körében, hogy kizárólag elektronikus adathordozón lehetett teljesíteni az alkalmazotti kifizetésekre vonatkozó évi egyszeri adatszolgáltatást. Az új rendszerre való átállásban ugyanis sem a jogalkotók, sem az adóhivatal nem tájékoztatta időben és kellőképpen a munkáltatókat a megváltozott szabályról.

A havi bevallási kötelezettség eltörlése miatt halasztódhat a kvázi “egyszámlás” utalási rendszer bevezetése is. A korábban elfogadott módosítás szerint jövő áprilistól a jelenlegi 35 helyett hat különböző számlára lehetne az adókat átutalni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik