Üzleti tippek

Gyurcsány múlt időben beszélt a jövőről

Október 23-án, az operaházi díszelőadás után mutatta be az MTV A szólás szabadsága című műsorát, amelyben Krizsó Szilvia "ártatlan szemekkel" érdeklődött a kormányfő Operaházban elmondott beszédéről. Mint kiderült, a felvétel órákkal azelőtt, koradélután készült.

Nincs új a nap alatt

Két éve a Magyar Televízió Medgyessy Péter akkori miniszterelnökkel sugárzott év végi interjút. Mint kiderült, az interjú sugárzása idején Medgyessy épp Kubában töltötte szabadságát.
Az ellenzék szerint az MTV azt a hamis látszatot keltette, hogy a kormányfő Magyarországon van.
Rudi Zoltán, a Magyar Televízió akkori hírigazgatója nem indított vizsgálatot, mert szerinte az ügyben senki nem követett el hibát.
Gyárfás Tamás, a Nap-kelte producere közölte: december 25-től január 2-ig felvételről sugározták valamennyi műsorukat.

Hétfőn a Parlamentben Áder János intézett kérdést a miniszterelnökhöz, amelyben a Fidesz frakcióvezetője azt tudakolta, hogyan értékelhette Gyurcsány Ferenc Orbán Viktor beszédét, amikor az még el sem hangzott. A szólás szabadsága című műsort ugyanis vasárnap a kora délutáni órákban vették fel, így Gyurcsány Ferenc nem tudhatta, miről beszél majd Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

A kormányfő válaszában elismerte, hogy az interjút valóban kora délután vették fel. Közlése szerint vasárnap délutánig lehetősége volt megismerkedni a Fidesz néhány vezetőjének, Kövér László választmányi elnöknek és Deutsch Tamásnak, az Országgyűlés fideszes alelnökének ünnepi beszédével, és ezek alapján készítették vele az interjút.

Ahogyan az előző két adás idején, úgy 23-án sem szerepelt a képernyőn az “ÉLŐ” felirat, “tehát a nézőknek tudomásuk volt arról, hogy rögzített műsort látnak” – írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben az MTV szóvivője. “A műsorvezető előzetesen tájékozódott arról, hogy mi hangzik el a kormányfőtől a díszelőadáson. Ennek az információnak a birtokában tette fel kérdéseit, éppen azért, hogy az időszerűség követelményének is megfeleljen”.

A műsorvezető tehát mintegy hét órával az esti megemlékezés előtt érdeklődött a kormányfő Operaházban elmondott beszédéről, Gyurcsány Ferenc pedig „belement a játékba” és múlt időben válaszolt a rendhagyó beszédét firtató kérdésekre.

A Fidesz szerint a miniszterelnök “a közszolgálati televízióval összejátszva megtévesztette a választópolgárokat, amikor a vele készült beszélgetést élő műsorként vetítették le”, holott az kora délután, több órával Orbán Viktor beszéde előtt készült. A Magyar Televízió nem lehet kiszolgáltatva a jelenlegi miniszterelnök kénye-kedvének – hangsúlyozta Révész Máriusz, aki szerint ki kell vizsgálni, hogy a műsorvezető, Krizsó Szilvia miért és kinek az utasítására asszisztált ehhez a színjátékhoz.

“Ezután már nem szorul magyarázatra, hogy miért kellett eltávolítani Friderikusz Sándort a Magyar Televízióból” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik