Üzleti tippek

BENCÉS LIKŐRCSALÁD – ÚJ ÍZEK A HAZAI ITALKULTÚRÁBAN – AGÁRDI PÁLINKAFŐZDE & PANNONHALMI FŐAPÁTSÁG: HAGYOMÁNY, CSÚCSTECHNOLÓGIA, MINŐSÉG

2005. október 19., Budapest – Az Agárdi Pálinkafőzde és a Pannonhalmi Főapátság együttműködésének eredményeként mától forgalomba kerül a Bencés Likőrcsalád. A likőrök a kolostorkerti gyógynövénykultúra hagyományait keltik életre.

Az ezer éves Pannonhalmi Főapátság kolostorkerti gyógyászati múltjának feltárása közben került elő a több száz éves, kéziratos és nyomtatott könyvekből álló gyűjtemény, amely bizonyítja, hogy a pannonhalmi bencések ősi hagyománya volt a gyógyhatású italok (teák, likőrök, tinktúrák) készítése. A Főapátság szerzeteseinek évszázados gyógynövényes tapasztalata most a sikeres magyar pálinkakészítő manufaktúra, a csúcstechnológiával rendelkező Agárdi Pálinkafőzde szakértelmével találkozott. Az Agárdi Pálinkafőzde vezetői és munkatársai az utóbbi években az általuk előállított italokkal bizonyították, hogy szakterületük értői és ismerői: termékeik több hazai és nemzetközi versenyen arattak sikereket.
A 2005. év elején létrejött együttműködés gyümölcse a Bencés (Gyógynövény-, Keserű- és Meggy) Likőrcsalád megjelenése, amelynek különlegessége, hogy a jellemzően finomszeszből készült kommersz likőröktől eltérően Agárdi alma- és cigánymeggypálinka alappal készülnek, és nincs bennük mesterséges aroma vagy színanyag.

„Jó partnerre találtunk az Agárdi Pálinkafőzde Kft-ben. A tulajdonosok és a menedzsment olyan emberek, akik működésüket küldetésnek tekintik. Amikor magas színvonalon művelik szakmájukat, helyre akarják állítani annak egykori rangját és méltóságát. Talán éppen ezért képesek értékelni a Főapátság szolgálatát, társadalmi szerepét, ezért látnak fantáziát a Bencés Likőrcsalád hagyományának megújításban és tudnak hatékonyan együttműködni velünk.” – mondta Hortobágyi T. Cirill, perjel, a főapát gazdasági helyettese.

A Bencés Likőrök Agárdon ugyanazzal a technológiával készülnek, mint az Agárdi Pálinkák, és a likőrök esetében ugyancsak elsődlegesen fontos a tiszta gyümölcs- és gyógynövénytartalom. A Bencés Likőrök termelése ízek és összetevők szerint különböző: míg a gyógynövény és keserű likőröket szárított alapanyagokból – ezért évjárattól és idénytől függetlenül – készítik, úgy a meggylikőrt a mindössze 3 hétig érő, kizárólag friss gyümölcsből – a meggyszezon végén (júliusban) megvásárolt – készletből állítják elő.
Az Agárdi Pálinkák dinamikusan növekvő kereslet-kielégítése érdekében, valamint a Bencés Likőrcsalád gyártásának beindítása miatt, a Főzde az alapításhoz (2002) képest megduplázta gyártó (erjesztő és lepárló) kapacitását, és így már 70 tonna gyümölcs egyidejű feldolgozására képes.

„Az Agárdi Pálinka egyre szélesebb fogyasztói kört tudhat magáénak, minősége és kiszerelése miatt többek szerint presztízsajándéknak számít. A Pannonhalmi Apátsággal együtt feladatunknak tekintjük a kultúrált alkoholfogyasztást és a fogyasztói igények formálását, ezért bízunk abban, hogy a prémium kategóriás Bencés Likőrök is meghódítják majd az igényes és hozzáértő hazai fogyasztókat, és a hazánkba látogató külföldieket” – mondta Vértes Tibor főzőmester, az Agárdi Pálinkafőzde egyik tulajdonosa.

Bár az Agárdi Pálinkafőzde esetében a hangsúly továbbra is a pálinkagyártáson, a Pannonhalmi Apátságnál pedig a hagyományokat őrző borkészítésen marad, a likőröket mindkét fél érdekes kísérletnek, termékbővítésnek és kuriózumnak tekinti. Mindhárom Bencés „családtagból” csupán 4-4 ezer palack készült. A likőrcsalád tagjait a minőségi italok kedvelőinek ajánlják: a gyógynövény és keserű likőröket elsősorban aperitívként, a különleges, tiszta aromájú meggylikőrt pedig édességhez.
A 0,5 és 0,2 literes kiszerelésű Bencés Likőröket – ahogy az Agárdi pálinkákat is – a Ballantine’s Hungary forgalmazza, és hamarosan kaphatók lesznek kiemelt vendéglátóhelyeken, szakboltokban, valamint a Pannonhalmi Főapátság, a Tihanyi és Bakonybéli perjelségek ajándékboltjaiban, de a tervek között szerepel, hogy az Apátságon keresztül külföldi rendeken belül is piacot keresnek.
A Főapátság a likőrök értékesítéséből származó bevételt – hasonlóan a többi apátsági termékhez – non-profit célokra, és a szociális, kulturális szolgálat fejlesztésére fordítja.


A Bencés Likőrcsalád
A kellemes ízű Bencés Gyógynövény likőr tizenöt fajta gyógynövény kivonatából készült, receptjét Reisch Elek 1735-ben jegyezte le. Az Agárdi Almapálinkát és az apátsági gyógynövénykivonatokat elegyítő, kellemes ízű, egyedi likőrkülönlegesség természetes tisztasága jótékony élettani hatással egészül ki. (36% v/v).
A jótékony hatású Bencés Keserűlikőr Reisch Elek 1730-as évekből származó receptje alapján készült, hét fajta gyógynövény (keserű)kivonatából, Agárdi Almapálinka felhasználásával. A jellegzetes aromájú ital varázsa az összetevők kivételes összhangjában rejlik, amely az ízek természetes tisztaságát idézi az évszázados tradíciók és a korszerű technológia felhasználása révén. (38% v/v).
A különleges aromájú Bencés Meggylikőr a bencés szerzetesek gyümölcs (cigánymeggy) hasznosítási kultúrájáról tanúskodik. A Pannonhalmi Főapátságban megtalált leírások alapján és Agárdi Cigánymeggy pálinka hozzáadásával készült ital igazi különlegesség, tisztasága és harmonikus ízvilága a „természet ajándéka”. (22% v/v).

A receptek története
Lancsics Bonifác bencés szerzetes 1687-ben írott „Libellus Medicinalis pro diversis morbis curandis vel vitandis…” című* kéziratos műve több mint száz receptet tartalmaz betegségek esetére, és tanácsokat is ad betegség megelőzési céllal. Reisch Elek bencés szerzetes 1735-ben datált, szép kiállítású „Initium sapientiae est timor Domini” mottójú**, kéziratos könyve gazdag gyűjtemény. Bajor földön végzett gyógyszerész volt, aki ebbe a könyvbe írta le tapasztalatait, gyűjtötte össze receptjeit. A több mint hatszáz receptet – köztük csaknem ötvenféle gyógynövény alapú tea és alkoholos gyógyital összetételét – tartalmazó könyvecske a bencés rend kiterjedt gyógyító munkájáról tanúskodik.


###

Az Agárdi Pálinkafőzde Kft. (www.agardi.hu) 2002-ben, teljes egészében zöldmezős beruházásként jött létre. A Főzdét körülölelő gyümölcsösök szinte korlátlan forrást biztosítanak a pálinka előállításához. Megnyitása óta a kézzel palackozott, sorszámozott pálinkák számottevő népszerűségre tettek szert: „Az év pálinkája” címet, továbbá több arany-, és ezüstérmet vitt el az Agárdi Pálinkafőzde 2005. márciusában, a szakma legnagyobb közép-európai versenyén, a Destillata-n. Az Agárdi Pálinkafőzde a díjak mellett második alkalommal is elnyerte a nemzetgyőztes címet.


További információval szolgál:

Agárdi Pálinkafőzde Kft. (www.agardi.hu)
Vértes Tibor, főzőmester
tel.: (22) 579-164, e-mail: fozde@agardi.hu

Pannonhalmi Főapátság (www.bences.hu)
Hortobágyi T. Cirill, perjel, a főapát gazdasági helyettese
tel.: (96) 570-181, e-mail: cirill@osb.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik