Üzleti tippek

Alkotmányellenes lehet a médiatörvény

Kovács Kálmán informatikai miniszter az Alkotmánybíróságon megtámadta a médiatörvényt.

A tárca vezetője szerdán beadvánnyal fordult az AB-hoz, hogy az semmisítse meg az 1996 óta hatályban lévő és sokat kritizált médiatörvény egyes rendelkezéseit.

A miniszter szerint a hatályos törvény egyes pontjai ellentétesek az Alkotmánnyal, sértik a közösségi jogot és a véleménynyilvánítás szabadságát, illetve akadályozzák az digitális televíziózás kialakulását.

Nemcsak az IHM látja aggályosnak a jelenlegi szabályozást, az Eurpai Unió Bizottsága múlt pénteken kezdeményezett ebben az ügyben eljárást, ami a magyar kereskedelmi televíziók javát szolgálhatja. A FigyelőNet szakértői szerint ugyanis az új szabályozás által jóval több reklámidőt értékesíthetnek majd.

Kovács Kálmán szerint a médiatörvény – a kereszttulajdonlás korlátozásával – feleslegesen korlátozza a szólásszabadságot. A miniszter szerint eddigi törvénymódosítási kísérletei politikai érdekek miatt hiúsult meg. A tárca vezetője szerint két héten belül bemutatják a digitális televíziózásról szóló törvényjavaslatot is.


A kereskedelmi televíziók koncessziójának meghosszabbítása körül kirobbant vitában az ORTT fideszes képviselője szerint pontosan azért vétett a koncesszió meghosszabbításáról döntő testület, mert kihagyta a koncessziós szerződésből a digitális televíziózásról szóló kitételeket, vlamint nem számszerűsítették az ebből származó esetleges bevételeket sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik