Üzleti tippek

Ipsos POSTerTEST – 2005. augusztus

 Óriásplakát és citylight kampányok hatásvizsgálati értékei
 Indoor kampányok; a köztérpiac és az indoorpiac reklámköltéseinek megoszlása

Augusztusban a már második hónapja futó Parlagfű „Ha lenyírok minden gazt” kampánya érte el a legjobb észlelési eredményt, a nagyvárosi lakosság 58,3%-a látta ezt a kampányt, ami az elmúlt egy évet tekintve a legjobb eredmény a kampány termékcsoportjában. 50% feletti észlelést ebben a hónapban más kampány nem ért el, de 49,9%-os észleltségével még az OBI „Sarokcsiszoló” kampánya is kiemelkedően hatékony volt, termékcsoportjában ez az elmúlt 1 év legjobb eredménye. A legmagasabb tetszési eredményt a kutyát megjelenítő Pedigree „Feltétlen szeretet” óriásplakát kampánya érte el, a vizsgált népesség 73,7%-ának tetszett a hirdetés, szintén széles körben értékelték pozitívan a Tesco „Sajt” kreatívját (72,4%).

A korábbi azonosítás mutató elnevezése a 2004-ben bevezetett POSTerTEST-ben (hatásvizsgálati kutatás és elemző szoftver) márkatudatra változott. A legjobb márkatudat értéket több korábbi hónaphoz hasonlóan augusztusban megint OBI kampány érte el, a „Sarokcsiszoló” kreatívval. Azok közül, akik látták a kampányt 86,2% tudta felidézni, hogy az OBI volt a hirdető, ez mindössze 0,4%-kal marad el a termékcsoport elmúlt évben mért legjobb eredményétől.

A Szonda Ipsos 1992 óta végez havi rendszerességgel óriásplakát hatásvizsgálatot, 2004-ben már a citylight-okra is kiterjedt a kutatás. A vizsgálat mintája 800 fős, a megkérdezettek összetétele reprezentálja a nagyvárosok 15–70 év közötti lakosságát. A plakátokat érintőképernyős laptopokon mutatják be digitális formátumban a márkanév letakarásával. A kérdésekből számos mutatót képeznek, melyek közül a táblázat az alábbiakat mutatja be:
Észlelés: azok százalékos aránya, akik a bemutatott fotó alapján úgy emlékeztek, hogy látták a plakátot.
Tetszés: azok százalékos aránya, akiknek tetszett a plakát.
Márkatudat: azok százalékos aránya, akik helyesen nevezték meg az általunk letakart szót (vagyis a márkát), azok közül, akik látták a plakátot.

A táblázatban azokat a kampányokat tüntettük fel, amelyek az egyes mutatók szerint a legjobbak voltak az adott hónapban. A saját érték mutatja az adott kampány által elért hatáseredményeket. A termékcsoport átlag a megelőző egy évben vizsgált, azonos termékcsoporthoz tartozó összes kampány átlagát fejezi ki. Emellett feltüntettük azt is, hogy a megelőző egy évben hány százalékot ért el a termékcsoport legrosszabbul, illetve legjobban teljesítő kampánya. A *-gal kiemelt kampányok a megelőző egy év legsikeresebb kampányai voltak az adott termékcsoporton belül. N. a-tal jelöltük azokat a kampányokat, amelyek termékcsoportjában az elmúlt egy évben nem szerepelt a mérésben más kampány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik