Üzleti tippek

Kártyások előnyben

A rövid távú termelés-értékesítési ciklusok áthidalására szolgáló bankkártyáktól a versenyképes technológiák bevezetését szolgáló több éves fejlesztési hitelekig.


Technológiai felzárkóztató hitel:

A Citibank Európa Technológiai Felzárkóztató Beruházási Hitelprogramját olyan kis- és középvállalkozásoknak ajánlja, melyeknek éves nettó árbevétele legfeljebb 40 millió euró, mérlegfőösszege nem haladja meg a 27 millió eurót, s a foglalkoztatottak létszáma 250-nél kisebb. Ugyanakkor eredményesen gazdálkodnak, értékelhető üzleti tervük van, s a jogszabályi rendelkezésnek megfelelően működnek, vagyis nincs lejárt tb/APEH (VPOP) felé fennálló tartozásuk, továbbá a vállalkozással szemben nem áll fenn csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás.


 

Elsősorban a napi likviditás menedzselésére, illetve váratlan kiadások kifizetésére ajánlja a Citibank a CitiBusiness Készenléti hitelt a kis- és középvállalkozásoknak. Így nagyobb biztonsággal teljesíthetik váratlan szállítói és egyéb pénzügyi kötelezettségeiket, hiszen ha a folyószámlájukon nem állna rendelkezésre a szükséges összeg, a készenléti hitelkeretet igényeiknek megfelelően vehetik igénybe. Ez a hitelforma, melyet egy éven át szabadon használhat a vállalkozás, főként az értékesítési és a termelési ciklusok kivédésére alkalmas. Természetesen a bevételekből vissza is tölthet a cég. Ez azért előnyös, mert kamatot csak a ténylegesen felhasznált hitelösszeg után kell fizetni.

Nem a napi likviditás biztosítására, hanem a versenyképesség növelésére, illetőleg technológiai fejlesztésre szolgál a Citibank Európa Technológiai Felzárkóztató Beruházási Hitelprogramja (TFP). A vállalatnak mindössze 25 százalékos saját erőt kell felmutatnia, melynek formája lehet: számla, számlát helyettesítő dokumentum, vagy bankszámlájára e célra elhelyezett pénzeszköz. A rendkívül kedvező kamatozás mellett forintban igénybe vehető hitel futamideje minimum 4 év. A hitel összege pedig legalább 10 millió forint, legfeljebb 500 millió forint lehet. A törlesztés előre meghatározott ütemezés szerint egyenlő összegekben történik, negyedévente vagy félévente, s 5 napos értesítés esetén előtörlesztés is lehetséges.

Kisvállalkozásoknak kínálja az OTP e-Forint termékét, mely az OTPdirekt szolgáltatás révén lehetővé teszi a cégvezetőnek, hogy a nap bármelyik szakában kényelmesen és biztonságosan, számlavezető bankfiókjának felkeresése, illetve sorban állás nélkül intézhesse a vállalkozás banki ügyeit. Az e-Forint típusú pénzforgalmi számlához akár Széchenyi Kártya is kapcsolódhat, ami az OTP Banktól való igénylés esetén egy nemzetközileg is elfogadott, Mastercard típusú üzleti bankkártya. Segítségével egyszerűen, gyorsan juthat kedvezményes kamatozású, állami támogatást biztosító hitelhez a kis-, vagy középvállalkozás. A Széchenyi Kártya és a hozzá kapcsolódó hitel bármilyen, a vállalkozás érdekében felmerült és elszámolható kiadás kiegyenlítésére felhasználható – akár kártyával való fizetés, akár készpénzfelvétel, akár átutalás útján.

A Széchenyi Kártya költségei, biztosítékai:

Évi egyszeri, a hitel nagyságától függően Hirdetményben megjelölt kártyadíj, a hitel kamata (3 havi BUBOR+5 százalék) és kezelési költsége (évi 1 százalék). Ehhez jön még a Hitelgarancia Rt. kezességvállalási díja (a hitelkeret 73 százalék ára vetített 1,8 százalék, melynek 50 százalékát az állam átvállalja támogatás formájában). A hitel biztosítéka gazdasági társaságoknál a közvetlen vagy közvetett többségi tulajdonos magánszemély készfizető kezessége, betéti társaságnál pedig legalább egy kültag kezességvállalása szükséges.



A mikro-, kis- vagy középvállalkozás hitelhez jutásának az a feltétele, hogy ne legyen 30 napon túl lejárt köztartozása, illetve hitel-, kölcsön vagy bankgarancia szerződésből eredő lejárt tartozása, továbbá a vállalkozás feleljen meg a Hitelgarancia Rt. üzletszabályzatában írt feltételeknek, valamint a bank hitelbírálati követelményeinek. Emellett a vállalkozás főtevékenysége nem lehet fegyver- és lőszergyártás, szerencsejáték és fogadás vagy pénzügyi tevékenység, illetve vasúti, csővezetékes, vízi és légi szállítmányozás, s a hitelkeretet mezőgazdasági tevékenységhez sem lehet igénybe venni.

A Széchenyi Kártyához kapcsolódó hitelkeret legalább 500 ezer forint, s legfeljebb 10 millió forint. De 5 millió forintnál magasabb összegű Széchenyi Kártya igényléséhez az igényelt hitelkeret háromszorosának megfelelő összegű, az igénylést megelőző évben saját vagy más banknál lebonyolított számlaforgalom igazolása szükséges.
Természetesen a kártyabirtokosnak nem kötelező az egész keretet igénybe vennie, s a visszatörlesztett összegeket ismét felhasználhatja. A folyósított hitel bármikor törleszthető és ismét igénybe vehető, de negyedévente egyszer egy részét kötelező törleszteni, ha az igénybevett hitel a zárás napján meghaladja a vállalkozás részére megítélt hitelkeret 80 százalékát.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik