Üzleti tippek

Idén már négyezren nyertek el uniós támogatást

A magyarországi tapasztalatok azt mutatják, hogy a pályázásban rejlő lehetőségeket leginkább a vállalkozások ismerték fel. Az idén eddig már több mint hétezren próbálkoztak uniós forrásokból támogatást kapni, és legalább négyezren nyertek is – írja a Világgazdaság.

A kis- és középvállalkozások részére 2005-ben meghirdetett pályázatok közül a legnépszerűbbek a gazdasági versenyképesség operatív program (gvop) keretében EU-társfinanszírozással közzétett felhívások. 2005. szeptemberéig több mint 7100 ilyen pályázatot fogadott be az illetékes közreműködő szervezet, ezek összes támogatási igénye 48,8 milliárd forint volt. A beérkezett pályázatok elbírálása folyamatosan zajlik. Eddig összesen 4036 pályázat több mint 24 milliárd forintnyi támogatásáról született döntés, ez már most meghaladja a 2004-es eredményeket.

Mindemellett jó hír a vállalkozásoknak, hogy a gvop 2-es prioritásának kiírásai szerint támogatható a szakmaspecifikus tanácsadás, az ISO-rendszerek bevezetése, a vállalkozások közös célú beruházása és az együttműködő vállalkozások megszervezése. Itt a beadási határidő 2005. november 15-ig meghosszabbodott. Ez azért is szerencsés, mert ezek a felhívások számos kkv számára az első társfinanszírozott pályázati próbát jelenthetik, ahol még kisebb összegű támogatással is kipróbálhatják saját pályázóképességüket.

Az unió társfinanszírozásával meghirdetett felhívások mellett tisztán nemzeti forrásból is hirdetett pályázatokat a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kis- és középvállalkozások részére. Ezek közül a vállalkozások internetes megjelenését és a roma vállalkozások fejlődését szolgáló felhívás a legnépszerűbb. A roma vállalkozásokat támogató program beadási határideje már lejárt, az internetes megjelenést támogató, amelyen maximum 300 ezer forintot, 50 százalékos támogatást nyerhetnek a pályázók, szeptember 30-ig nyitott. Azaz ma jár le a beadási határidő!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik