Üzleti tippek

Hamarosan indul a sztrádakötvény-kibocsátás

Két hét múlva elindul az a road-show, amelyen az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. - tanácsadója bevonásával - a nemzetközi piacon elkezdi értékesíteni a sztrádacég által kibocsátandó sztrádakötvényeket a Népszava értesülései szerint.

Az autópályavállalat mintegy hárommilliárd euró – azaz hozzávetőleg 700 milliárd forint értékben – dob piacra kötvényeket, amelyeket a várakozások szerint elsősorban a külföldi intézményi befektetők vásárolnak majd meg. Az autópálya-kezelő azt tervezi, hogy legkésőbb november végéig december elejéig értékesíti a papírokat.

A kötvénykibocsátást az ÁAK tavasszal kiválasztott pénzügyi tanácsadója, a Citigroup Global Markets Limited-Deutsche Bank AG konzorcium szervezi. A konzorcium a szerződésben vállalta, hogy javaslatot tesz a forrásbevonás során alkalmazandó stratégiára, a tranzakciós struktúrára. A konzorcium ugyancsak szerepet vállal az ÁAK Rt. hitelminősítésének folyamatában, és elvégzi az értékesítés során jelentkező szokásos feladatokat.

Az ÁAK-hoz befolyó bevételekből a vállalat a hazai sztráda építések eddig felmerült, és a jövőben jelentkező költségeit finanszírozza majd. Így 283 milliárd forintot – a már megépített autópálya szakaszokért – átad a Nemzeti Autópálya Rt.-nek, amely ebből visszafizeti az idén márciusban felvett 158 milliárdos hitelt a Magyar Fejlesztési Banknak és a 125 milliárd tartozását a CIB által vezetett bank- konzorciumnak. A fennmaradó összeget pedig a többi sztrádaberuházás finanszírozására költi az ÁAK. Jelenleg több mint egy tucat új autópálya szakasz épül Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik