Üzleti tippek

136 milliárdos hiányt mutat az első féléves mérleg

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt jelentés szerint 136 millárd forintos hiányt mutat az üzleti szolgáltatások első féléves külkereskedelmi forgalma. A hivatal szerint a hiány nagy része a jog- és licencdíjak és az egyéb üzleti szolgáltatások passzivitása miatt keletkezett.

Az idei év első félévében az üzleti szolgáltatások exportja 307 milliárd forint (1,2 milliárd euró), importja 443 milliárd forint (1,8 milliárd euró) volt. A külföldiek számára nyújtott szolgáltatások értéke 3,6, míg az igénybe vett szolgáltatások 30 százalékkal növekedtek az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az üzleti szolgáltatások külkereskedelmi forgalmában keletkezett 136 milliárd forintos hiányt mintegy 90 százalékban a jog- és licencdíjak, valamint az egyéb üzleti szolgáltatások passzívumai okozzák. A külföldre kifizetett jog- és licencdíjak 39, az egyéb üzleti szolgáltatások 33 százalékkal emelkedtek 2004 első félévéhez képest, de jelentős (36 százalék) a magyar cégek külföldiektől igénybe vett építési-szerelési szolgáltatásainak növekedése is – áll a KSH jelentésében.

Az exporton belül 25 százalékkal nőttek a kommunikációs, 12 százalékkal pedig a számítástechnikai szolgáltatások. A szolgáltatások igénybevételének országcsoportonkénti alakulását főként az Európai Unióval és az amerikai országokkal folytatott kereskedelem bővülése (40 és 13 százalék) határozta meg, míg az export a kisebb súlyú, EU-n kívüli európai (36 százalék) és az ázsiai országokkal (45 százalék) nőtt a legdinamikusabban – jegyzi meg a KSH-jelentés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik