Üzleti tippek

Csütörtöktől ismét emel a Mol

A Mol csütörtöktől hét forinttal emeli a benzin és három forinttal a gázolaj nagykereskedelmi árát – értesült a Népszabadság. A lap szerint már októberben csökkenhet az üzemanyagok jövedéki adója.

Az újabb drágulás után a 95-ös benzin ára egy átlagos kútnál meghaladhatja a 290 forintot, a gázolaj ára pedig várhatóan 275 forint körül alakul majd. A Népszabadság úgy tudja, hogy októbertől átmenetileg csökkenhet az üzemanyag jövedéki adója, hogy aztán jövőre az ötszázalékos áfamérséklés tegye olcsóbbá a benzint.

Eddig a gázolaj jövedéki adójának a fuvarozók által kért tízforintos mérséklése elől elzárkózott a gazdasági tárca, októbertől átmenetileg mégis csökkenhet a jövedéki adó. Ez viszont csak arra lehet elég, hogy egy hét drágulását ellensúlyozza.


A Mol korábban azt közölte, hogy augusztusban a benzin literenkénti fogyasztói ára országos átlagban 275 forint, míg a dízelé 260-265 forint körül stabilizálódik – emlékeztetett az MTI.


Újabb prognózist egyelőre nem ad a társaság, ám azt korábban is jelezte, hogy az üzemanyagárak tartósan magasak lesznek: egyrészt a magas olajár miatt, másrészt pedig azért, mert a gyorsan növekvő keresletet nem tudják kielégíteni a finomítók. Ráadásul az elmúlt időszakban újabb nem várt tényezők is szerepet játszottak az áremelkedésben, így a Mexikói-öbölben pusztító hurrikán.


Külföldi elemzők elképzelhetőnek tartják, hogy hamarosan akár 1,50 euró körüli, vagy azt meghaladó árak alakulnak ki, ami Magyarországon 330-360 forintos benzinárat jelentene. Ez a szint egyébként már most sem irreális, s az ár csupán azért lényegesen alacsonyabb, mert az országot üzemanyaggal gyakorlatilag ellátó Mol késleltetetten építi be a világpiaci árnövekedést az áraiba.


Az áremelkedéssel kapcsolatban Varga István, a Shell Hungary elnök-vezérigazgatója elmondta: a magas árak takarékosabb fogyasztásra ösztönöznek, amit mutat az is, hogy az év első hét hónapjában országos szinten több mint 5 százalékkal csökkent a benzin iránti kereslet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik