Üzleti tippek

Felgyorsítják az Európai Digitális Könyvtár előkészületeit

Miután a Google bejelentette, hogy 15 millió könyvet tervez digitalizálni és könyvtárában elérhetővé tenni, a franciák felgyorsították a rivális, Európai Digitális Könyvtár projektet.

A könyvtár tanácsadó testülete kedden ülésezett másodszor, finanszírozási kérdésekről, a magán szektorral való együttműködési lehetőségekről, és a szolgáltatáshoz választandó keresőszoftverről tárgyaltak.

A munkacsoport tagja Pierre Donnedieu francia kulturális miniszter is, aki reméli, hogy a szükséges döntések gyorsan megszületnek. Egy jelentés már elkészült, amit a terv iránt személyesen is érdeklődő Jacques Chirac államfőnek mutatnak be az év végén.

A könyvtár tanácsadó testületét csak franciák alkotják, de más országoktól is várják az együttműködési ötleteket. A miniszter reményei szerint a projekt felkelti az EU érdeklődését és anyagi támogatást is kapnak a központi költségvetésből.

A digitális könyvtárról szóló francia elképzelést idén májusban maga az államfő, Jacques Chirac jelentette be, együtt egy közös francia-német keresőprogram tervének ismertetésével. Eddig Lengyelország, Németország, Spanyolország, Olaszország és Magyarország reagált pozitívan a francia meghívásra, amely a projektben való részvételre szólt. A francia terv nem titkolt célja az internethasználati szokások megváltoztatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik